Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1939, ErmeloOmschrijving

Deze eenvoudige arbeiderswoning uit 1939 is in 2015 verbouwd en geïsoleerd. Het dak is vernieuwd en opgewaardeerd naar een isolatiewaarde Rc= 6 m2K/W. Het enkel glas is vervangen door HR++ glas, de spouw is geïsoleerd. Onder de bestaande houten vloeren is Tonzon isolatie aangebracht. Op het vernieuwde dak zijn 27 zonnepanelen geplaatst (oost-west).

De gasaansluiting is uit het huis verwijderd, de elektriciteitsaansluiting is opgewaardeerd naar 3x25A. Het verwarmingssysteem bestaat uit elektrische infraroodpanelen, gemonteerd aan de plafonds. Elke kamer kan individueel geregeld worden door middel van thermostaten.

Voor het douchewater is een zonneboiler geïnstalleerd. Het water wordt naverwarmd door een elektrische doorstroomverhitter. Er is gezorgd voor zeer korte warmwaterleidingen.

De uitbouw is uitgevoerd in een houtskelet constructie, de buitengevel is uitgevoerd met douglas hout, geschilderd met scandinavische kookverf. De woonruimtes zijn geschilderd met Thermoshield warmtereflecterende verf.

Regenwater wordt tijdelijk opgeslagen in 3 grote regentonnen, waarna het langzaam in de tuin stroomt.

Het resultaat is een woning met een uiterst laag elektriciteitsverbruik. Het elektriciteitsverbruik schommelt rond 1200 kWh per jaar. Geen gasverbruik.

Het resterende elektriciteitsverbruik wordt gecompenseerd met een klein aandeel bij www.veluwe-energie.nl

Kenmerken

Bouwjaar: 1939
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Led lampen, Installatieadvies, Inductie fornuis, Ontwerpmaatregelen, Regenwaterafkoppeling, Nul-op-de-meter woning, Compostbak, Aanbouw, Groene energie, Levensloopbestendig, Dakisolatie buitenkant, Spouwisolatie (spouwmuur), Kruipruimte/ kelderisolatie, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Milieuvriendelijke verf, Hout, Infraroodverwarming, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Temperatuurregeling per vertrek, Maatwerkadvies

Foto's


Extra informatie
Beschrijving energievoorziening van de woning

Volledig elektrische verwarming. Verbruik in de winter gecompenseerd door middel van zonnepanelen.

Adviezen

De warmtestraling komt minder makkelijk onder bureau's of tafels. Hiervoor hebben wij een paar kleine halfronde verwarmingspanelen aangeschaft.

Ervaringen

De elektrische verwarming is comfortabel. Na het inschakelen van de verwarming worden de warme platen aan het plafond na circa 10 minuten merkbaar. Als de verwarming langer is ingeschakeld, warmen ook vloer en meubels op.Beschreven maatregelen
Interviews

Interview van Ermelo Nieuws

Huis van Nico van Harten bijna Nul op de Meter

Interview Nico van Harten

Bron: ErmeloNieuws.nl (1 november 2016) Huis van Nico van Harten in Ermelo bijna nul op de meter - via ErmeloNieuws.nl

Interview in Ermelo van NU

Ermelo van NU (2 november 2016) Gluren bij groene buren - interview met huiseigenaar uit Ermelo - via ermelovannu.nl

Bron: Ermelo van NU (2 november 2016) Gluren bij groene buren - interview met huiseigenaar uit Ermelo - via ermelovannu.nl
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud