Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1947, Rosmalen

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.Omschrijving

De woonboerderij is in tweeën gesplitst. Bouwjaar: 1947, verbouwd in 1977. Vanaf 2015 zijn we aan het renoveren en we zijn begonnen met het dak, dat is vervangen en geïsoleerd. Het energielabel is ongeveer A in 2019, en tot A+++ in 2020.

Ons huis is nu gasloos en wij proberen het nul-op-de-meter te maken. Op dit moment hebben we al een lucht warmtepomp en zonneboiler voor verwarming en warm water, 70 PV panelen, WTW ventilatie systeem en het nieuwe geisoleerde dak. We zijn er bijna! Met meer isolatie onder het dak, een deel buitengevelisolatie en tripleglas ramen en geisoleerde kozijnen in de planning hopen we mid 2020 een passiefhuis standaard te halen.

Kenmerken

Bouwjaar: 1947
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Huis met eco-materialen, Woonboerderij,

Toegepaste maatregelen

Nul-op-de-meter woning, Dakisolatie binnenkant, Vegetatiedak (groendak), Wandisolatie binnen, Spouwisolatie (spouwmuur), Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, Milieuvriendelijke verf, Hout, Gebruikte materialen, Kierdichting, Leidingisolatie, Buffervat, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Centrale balansventilatie, Ventilatieroosters, Regenwater hergebruik, Waterbesparing overig, Thermostatische radiatorkranen, Energiemonitor, Led lampen, Daglichtbuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Gordijnen, Moestuin, Compostbak, Vogelbehuizing, Groene energie

Foto's
Beschreven maatregelen
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Spouwmuur = 5 of 10 cm isolatie (tempex balletjes en glaswol). De slaapkamers boven hebben een extra 10-20 cm isolatie op de binnenkant van de spouwmuur. Vloerisolatie = 5 cm tempex. Dak = 10 cm isovlas panelen, met 20 cm isovlas op de binnenkant van het dak, is luchtdicht en de vochtregulatie is met intelliPlus membraan van ProClima. Ramen = HR++ op de eerste verdieping, dubbel glas op de begane grond, enkel glas in de stalramen en triple glas in de Velux ramen. October 2019 zijn 7 van de 21 stalramen van enkel glas vervangen door triple glas met een Ug-waarde van 0,5. Ook het grote voorraam, de meeste deuren en 4 slaapkamer ramen zijn vervangen door geisoleerde kozijnen en triple glas. Najaar 2019 hebben we de noordkant van het huis (heeft geen spouwmuur) met 10 cm Kingspan pir plaat externe gevelisolatie laten isoleren.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De gaskraan is afgesloten in 2018. Aan de voorkant van ons huis (in de richting zuid- zuidoost) hebben we 36 Solar PV panelen met 9540 wattpiek en een 8kW krachtstroom SMA omvormer op zolder. Op het schuurdak (in de richting west- zuidwest) hebben we 34 Solar PV panelen met 9350 wattpiek en een 10kW krachtstroom omvormer. Het huis wordt verwarmd door een 16 kW lucht en water warmtepomp (Daikin EHBX16CBGW/ERLQ016CW1 met meldcode KA01405) en 2 zonnecollectoren met in totaal 60 heatpipes (2x30 vacuumbuizen, totale apertuuroppervlak = 5,66 m2 en 11,98 GJ per jaar). De warmte wordt opgeslagen in een 500 liter hygiëne zonneboiler buffervat (Techniq Energy TQE-500L-HYG-TW-VW-60HP) en wordt gebruikt voor zowel tapwater als verwarming. Het buffervat heeft een hygiëne/tapwater spiraal en 1 solarspiraal. Verwarming van het oostelijk gedeelte (het oude stalgedeelte) is via een CV distributiepomp (A label) en een kamerthermostaat, radiatoren en oude jaren-70 vloerverwarming. Warmte wordt teruggewonnen via het WTW ventilatie systeem en er wordt gekookt op een inductie kookplaat. Het westelijk deel van het huis (het oude woonhuisgedeelte van de boerderij) haalt warmte van hetzelfde 500 l buffer vat met eigen CV distributie pomp (A label) en kamerthermostaat en verwarmt dat deel met radiatoren. Een apart WTW ventilatie systeem wint warmte terug bij de ventilatie en koken gaat op een elektrische keramische kookplaat. Verder hebben we overal LED of spaarlamp verlichting. De grote hooischuur wordt vorstvrij gehouden met een pelletboiler en vloerverwarming. De pelletboiler staat alleen aan tijdens vorst periodes. Hier zijn we toch niet helemaal blij mee omdat hij meer rook geeft dan we hadden gehoopt. Afgelopen winter hebben we hem niet aan aangehad. We willen een andere oplossing voor het vorstvrij houden van de schuur bedenken. Voor nu gebruik wij een 1kW electrishe element in het vloerverwarming water verdeler. Hout branden geeft toch te veel fijnstof en giftige stoffen, in onze al slechte lucht in Noord-Brabant.

Hoe is de ventilatie geregeld?

We hebben een vrij luchtdicht huis nu (luchtdichtheidstest gedaan). We ventileren dus continue met programmeerbare mechanische balansventilatie via een warmtewisselaar (Zehnder Storkair). Heel blij mee! We kunnen prima alle ramen en deuren dicht houden als de verwarming aan staat: de lucht blijft fris.

Adviezen

begin met isoleren als mogelijk! En zeker zonnepanelen leggen, dat is een top investering.

Ervaringen

We merken dat veel bouwbedrijven niet echt kundig zijn in het consequent aanbrengen en kierdicht afwerken van isolatielagen. Dat moesten we ze uitleggen en voordoen. En herstellen als ze het niet goed gedaan hebben. Bouwbedrijven zijn goed in afwerken wat je uiteindelijk ziet, maar in de belangrijke lagen die later niet meer zichtbaar zijn steken ze niet hun energie....Daar valt nog een slag te maken in de bouwwereld. Bij onze aanvragen voor warmtepompen was er enorm prijsverschil en ook wilden verschillende installateurs het niet doen omdat ze dachten dat het in ons grote huis niet zou werken. Gelukkig werkt het prima! En het geluid van de buitenunit valt ons heel erg mee.

Toekomstplannen

1. vervangen kozijnen en enkel glas (14 stalramen) naar geisoleerde kozijnen en triple glas. 2. verder na-isoleren van het schuine dak. 3. vervangen pellet boiler in schuur voor een milieuvriendelijkere installatie.

Tips

Stop dingen verbranden!Interviews

Oude woonboerderij uit Rosmalen aardgasvrij
Marjan Smeulders en Keith Wilson wonen in een wederopbouwboerderij uit 1947 in Rosmalen. Toen ze de woning in 2014 van Marjans moeder overkochten, wilden ze het graag opknappen en verduurzamen. Makkelijk was dat niet: Het dakoppervlak is erg groot om te isoleren en de stijlkenmerken van de boerderij willen ze graag behouden. “We zijn trots op wat we hebben bereikt”, zegt Marjan. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 2 en 9 november stellen honderden huiseigenaren hun duurzame huis open voor bezoek. Ook Marjan en Keith doen mee. Op zaterdag 9 november vertellen ze graag hun verhaal aan geïnteresseerden.
Lees het hele interview >

 

DTV Nieuws: Regio doet mee aan Duurzame Huizenroute: 'We proberen alles te doen om klimaatopwarming tegen te houden

Bron: DTV Nieuws
Scroll naar boven