Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1971, Boornbergum



Omschrijving

Standaard vrijstaand jaren zeventig huis werd in 10 jaar behoorlijk opgeknapt. Electriciteit is 100% afkomstig van 15pV en 3 winddelen (Greenchoice). Gasverbruik is nog wel rond de 1000m3 hoewel dakisolatie, vloerisolatie en ramen werden geisoleerd. Drinkwaterverbruik is met 60% verminderd door regenwaterhergebruik tank van GEP Benelux. Op keuken sinds 2008 een groen dak dat prettige koelte geeft. Ook 2 andere groene daken in tuin. Warmte wordt opgewekt met zonneboiler en teruggewonnen met douche-wtw. Sinds 2016 waterontkalker en verwarming per kamer apart regelbaar met evohome systeem. 

Kenmerken

Bouwjaar: 1971
Energielabel: A+
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Huis met eco-materialen, Bedrijfsmatig betrokken als: Regenwater hergebruik, groendak

Toegepaste maatregelen

Dakisolatie buitenkant, Spouwisolatie (spouwmuur), HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR-ketel (Cv-ketel), Vegetatiedak (groendak), Waterbesparing overig, Zonnepanelen (PV), Windmolen, Tuininrichting, Vloerbedekking, Regenwater hergebruik, Regenwaterafkoppeling

Foto's


Extra informatie
Adviezen

Ik adviseer met name mensen met vergelijkbare oudere woningen in de mogelijkheden om te besparen op water en energie en te investeren in groen (daken, gevels en omgevingsgroen). Ook ben ik betrokken bij diverse nieuwbouwprojecten i.s.m. architect en installateurs

Ervaringen

Erg prettig wonen vooral door de groene omgeving. Zonnepanelen en een regenwatertank maken je letterlijk veel bewuster van het feit of de zon schijnt dan wel het regent. Volgende woning willen we echter wel van helemaal natuurlijke materialen als stro, leem en hennep bouwen.

Toekomstplannen

Regenwater oogsten van garage en werkschuur ten behoeve van tuinwatervoorziening. Infraroodscan leverde weinig warmteverliezen op en weinig redenen om nog verder te isoleren. Daarom richten we ons op een nieuwe woning zie hierboven. Overigens is afkoppelen van het riool en de nutrienten in de afvalwaterstroom transformeren in biomassa (riet of wilg) nog wel een wens. Financieel levert dit echter niks op. je moet toch verontreiningsingsheffing betalen, een zotte situatie! We gaan binnenkort over op inductiekoken omdat we 115 kwH te veel opwekken.



Beschreven maatregelen
Interviews

Friesch Dagblad

Interview met huiseigenaar Henk Jansen in Friesch Dagblad

Bron: Theo Klein (vrijdag 30 juni 2017). Voor elke woning biedt de duurzamehuizenroute een oplossing. Verkregen via Friesch Dagblad.

Wonen&Co: Duurzaam denken in Drachten

Bron: Wonen&Co




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud