Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1982, Maasbree

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.Omschrijving

Bij de bouw van het huis in 1981 hebben we de ruimte van het huis met de hoogste temperaturen aan de gemideld warmste kant, oost en zuid zijde, van het huis gelegd en de koude ruimte, garage en carport aan de westzijde. Daarnaast hebben de kachel en de schoorsteen midden in het huis gemaakt. Alle ruimtes die hieraan zijn gelegen worden door de houtkachel en schoorsteen min of meer verwarmt. Ook hebben we het huis zo veel mogelijk rond/vierkant gemaakt om een zo groot mogelijke inhoud te hebben ten opzichte van de omtrek. We hebben toen gekozen voor dubbel glas, en niet voor kleine ruitjes wat mijn vrouw graag wilde, maar  met een zo groot mogelijke spouw. Het hus is geheel onderkelderd en voorzien van vloer isolatie waardoor het warmte verlies naar beneden gering is. De spouw is 11 cm breed en voorzien van 5 cm glaswol. Het binnenblad is aan de spouwmaarzijde gestuckt. Het dak is voorzien van 5 cm Unidek platen en onder de platen is nog 6 cm glaswol aangebracht. In de loop van de tijd zijn rolluiken aangebracht aan de koude kanten van het huis, en is aan de achterzijde, noorden, een niet verwarmde cerre gebouwd als overgang van de warme woonkamer naar het kille noorden. De benedenverdieping wordt alleen verwarmt met vloerverwarming en een houtkachel. De tweede verdieping met radiatoren die in 1982 overgedemensioneerd zijn. Anderhalf jaar geleden hebben we de ER ketel en de gasgijeser uit 1982 vervangen door twee warmtepompen. Eén voor het douchewater, die in de kelder staat en nu zorgt voor drogere lucht in de kelder zodat we daar was kunnen drogen, (hebben geen droger meer nodig) en in de zomer als het heet is, laten we de lucht aanzuigen van buiten en de koude lucht het huis in blazen. Dit werkt als een gratis arco.  De andere warmtepomp is voor de verwarming van het huis en kan ook koelen. Door de warmte pompen hebben we ongeveer een reductie van de enerie kosten van 1/3 deel. Voor de extra investering hebben we een rendement van 5% op jaarbasis. Dit bij een prettiger binnen klimaat in de winter en ook in de zomer. Onze ervaring is dat het oude systeem van vloerverwarming beneden en radiatoren op de bovenverdieping werkt ook met de warmtepomp met watertemperaturen van maximaal rond 35 graden in de winter bij - 13 graden comfortabel. Ook besteden we aandacht aan het telen van groente en fruit in de eigen tuin en hergebruik van materialen voor bv een ligfiets. zie foto. 

1 Bij de bouw destijds gekozen voor veel inhoud ten opzichte van de buitenwanden waardoor minder afkoeling met een envoudig ontwerp.
2 De houtkachel en schoorsteen midden in het huis met uitstraling naar de rest van het huis. dit met hout uit onderhoud van tuin en landschapselementen. 
3 Relatief goede isolatie van muren dak en vloer in combinatie met kelder in 1982 en aanvulling met kleine dingen
4 Twee warmtepompen, een voor warmwater en een voor verwarming, met een verbruik van ca. 2000 kw en ongeveer 2000 kw voor huishoudelijk gebruik naast nog 38 m3 gas (voor het koken) op jaarbasis. Voor het neiuwe jaar hebben we een contract voor elektrische tijd, waarbij we op jaatbasis nog een klein bedrag uitbetaald krijgen.
5 Aanvullend is de kweek van ca 40 soorten groente en 20 soorten fruit en de bouw van een ligfiets van recycle voor ons ook van belang voor duurzaamheid.  

Kenmerken

Bouwjaar: 1982
Energielabel: A
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Bedrijfsmatig betrokken als: Niet meer bedrijfsmatig bezig maar nog wel breed georienteer

Toegepaste maatregelen

Energielabel, Maatwerkadvies, Ontwerpmaatregelen, Nul-op-de-meter woning, Overige concepten, Dakisolatie bij bouw, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Gevelisolatie bij bouw, Vloerisolatie bij bouw, Na-isolatie vloer, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Rogips, Passieve zonwering, Leidingisolatie, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Lucht/water warmtepomp ventilatielucht, Warmtepompboiler, Houtkachel, Buffervat, Wandverwarming, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Windmolen, Natuurlijke ventilatie, Actieve zonwering, Airco, Regenwater hergebruik, Thermostatische radiatorkranen, Slimme meter, Spaarlampen, Led lampen, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Gordijnen, Regenwaterafkoppeling, Moestuin, Compostbak, Vogelbehuizing, Drinkwaterbron

Foto's
Beschreven maatregelen
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Met kleine ingrepen en bouw van serre als geleidelijke overgang. Ook rekening gehouden bij de bouw van het huis met windrichting vorm etc, zie boven.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Voor de aanschaf van de warmtepompen ca. 1200 m3 gas en 2500 kWh verbruik. Opwekking zonnepanelen ca. 2700 kWh. Nu met twee warmtepompen ongeveer 1500 kWh meer verbruik en nog 38 m3 gas voor alleen het koken. De houtkachel is gebleven. Door een andere aansturing van de warmtepomp wordt het verbruik nog steeds minder. Hoeveel is nog een vraagteken.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Natuurlijke ventilatie.

Adviezen

Met kleine dingen is een ouder huis, en zeker in onze situatie, goed te verwarmen met warmtepompen. Door de warmtepompen met andere regeling wordt de combinatie met houtkachel die min of meer werkt als Oostenrijkse speksteenkachel steeds gunstiger. Naast energie zijn er ook andere mogelijkheden voor besparing. Zie foto's.

Ervaringen

Ben op zoek naar een zo optimaal mogelijke instelling. Met de beste ervaring tot nu toe bij een constante instelling thermostaat op 19 graden Celsius. Als we in de loop van de dag passief thuis zijn, gaat meestal de kachel aan en is het vlug heel comfortabel. Doordat de schoorsteen etc. midden in het huis zit, worden alle ruimte min of meer mee verwarmt. s`Morgens is het nog merkbaar dat de kachel aan is geweest.

Toekomstplannen

Energie neutraal. Ben op zoek naar mogelijkheden voor als het niet waait en de zon niet schijnt. Misschien kan dan de energiebron van een waterstofauto nog mogelijkheden bieden. Verder zoek ik noch altijd naar een vloeistof die het vriespunt bij liefst 30 tot 40 graden heeft voor de verwarming. Dit is met zonne-energie op te warmen waardoor er nog alleen energie nodig is voor het rondpompen van water, uiteraard bijeen goede isolatie.


Scroll naar boven