Vrijstaande woning - 1982, Maasbree

Bij de bouw van het huis in 1981 hebben we de ruimte van het huis met de hoogste temperaturen aan de gemideld warmste kant, oost en zuid zijde, van het huis gelegd en de koude ruimte, garage en carport aan de westzijde. Daarnaast hebben de kachel en de schoorsteen midden in het huis gemaakt. Alle ruimtes die hieraan zijn gelegen worden door de houtkachel en schoorsteen min of meer verwarmt. Ook hebben we het huis zo veel mogelijk rond/vierkant gemaakt om een zo groot mogelijke inhoud te hebben ten opzichte van de omtrek. We hebben toen gekozen voor dubbel glas, en niet voor kleine ruitjes wat mijn vrouw graag wilde, maar met een zo groot mogelijke spouw. Het hus is geheel onderkelderd en voorzien van vloer isolatie waardoor het warmte verlies naar beneden gering is. De spouw is 11 cm breed en voorzien van 5 cm glaswol. Het binnenblad is aan de spouwmaarzijde gestuckt. Het dak is voorzien van 5 cm Unidek platen en onder de platen is nog 6 cm glaswol aangebracht. In de loop van de tijd zijn rolluiken aangebracht aan de koude kanten van het huis, en is aan de achterzijde, noorden, een niet verwarmde cerre gebouwd als overgang van de warme woonkamer naar het kille noorden. De benedenverdieping wordt alleen verwarmt met vloerverwarming en een houtkachel. De tweede verdieping met radiatoren die in 1982 overgedemensioneerd zijn. Anderhalf jaar geleden hebben we de ER ketel en de gasgijeser uit 1982 vervangen door twee warmtepompen. Eén voor het douchewater, die in de kelder staat en nu zorgt voor drogere lucht in de kelder zodat we daar was kunnen drogen, (hebben geen droger meer nodig) en in de zomer als het heet is, laten we de lucht aanzuigen van buiten en de koude lucht het huis in blazen. Dit werkt als een gratis arco. De andere warmtepomp is voor de verwarming van het huis en kan ook koelen. Door de warmte pompen hebben we ongeveer een reductie van de enerie kosten van 1/3 deel. Voor de extra investering hebben we een rendement van 5% op jaarbasis. Dit bij een prettiger binnen klimaat in de winter en ook in de zomer. Onze ervaring is dat het oude systeem van vloerverwarming beneden en radiatoren op de bovenverdieping werkt ook met de warmtepomp met watertemperaturen van maximaal rond 35 graden in de winter bij - 13 graden comfortabel. Ook besteden we aandacht aan het telen van groente en fruit in de eigen tuin en hergebruik van materialen voor bv een ligfiets. zie foto.
1 Bij de bouw destijds gekozen voor veel inhoud ten opzichte van de buitenwanden waardoor minder afkoeling met een envoudig ontwerp.
2 De houtkachel en schoorsteen midden in het huis met uitstraling naar de rest van het huis. dit met hout uit onderhoud van tuin en landschapselementen.
3 Relatief goede isolatie van muren dak en vloer in combinatie met kelder in 1982 en aanvulling met kleine dingen
4 Twee warmtepompen, een voor warmwater en een voor verwarming, met een verbruik van ca. 2000 kw en ongeveer 2000 kw voor huishoudelijk gebruik naast nog 38 m3 gas (voor het koken) op jaarbasis. Voor het neiuwe jaar hebben we een contract voor elektrische tijd, waarbij we op jaatbasis nog een klein bedrag uitbetaald krijgen.
5 Aanvullend is de kweek van ca 40 soorten groente en 20 soorten fruit en de bouw van een ligfiets van recycle voor ons ook van belang voor duurzaamheid.
- Advies en begeleiding
- Energieadvies
- Energielabel
- Maatwerkadvies
- Energieadvies
- Bouw en isolatie
- Ontwerp en concept
- Ontwerpmaatregelen
- Concept
- Nul-op-de-meter woning
- Overige concepten
- Dakisolatie
- Dakisolatie bij bouw
- Na-isolatie schuin dak binnenkant
- Gevelisolatie
- Gevelisolatie bij bouw
- Vloerisolatie
- Vloerisolatie bij bouw
- Na-isolatie vloer
- Ramen, Deuren en Kozijnen
- Isolerende beglazing
- HR+ glas
- Isolerende beglazing
- Bouwmaterialen
- Wandafwerking
- Rogips
- Wandafwerking
- Overige bouw
- Passieve zonwering
- Leidingisolatie
- Ontwerp en concept
- Installaties
- Verwarming en warm water
- Warmtepomp
- Lucht/water warmtepomp
- Lucht/water warmtepomp buitenlucht
- Lucht/water warmtepomp ventilatielucht
- Warmtepompboiler
- Lucht/water warmtepomp
- Biomassakachel
- Houtkachel
- Warmtepomp
- Warmtedistributie
- Buffervat
- Wandverwarming
- Vloerverwarming
- Elektriciteitsopwekking
- Zonnepanelen
- Ventilatie
- Natuurlijke ventilatie
- Koeling en zonwering
- Actieve zonwering
- Airco
- Waterbesparing
- Grijs- of hemelwater
- Regenwater hergebruik
- Grijs- of hemelwater
- Besturing en monitoring
- Thermostatische radiatorkranen
- Slimme meter
- Verwarming en warm water
- Woninginrichting
- Verlichting
- Spaarlampen
- Led lampen
- Apparaten
- Zuinige apparaten
- Zuinige apparaten
- Energiezuinige vaatwasmachine
- Energiezuinige koelkast
- Energiezuinige vriezer
- Zuinige apparaten
- Meubilair en stoffering
- Gordijnen
- Verlichting
- Overig
- Tuin en erf
- Regenwaterafkoppeling
- Moestuin
- Compostbak
- Vogelbehuizing
- Drinkwaterbron
- Tuin en erf
- Advies en begeleiding
Woonhuis met 12 zonnepanelen, verwarming met warmtepompen en kachel. Dit jaar is het gelukt om voor electriciteit op jaarbasis geld terug te krijgen.
Warmtepompboiler en warmtepomp voor de verwarming. Omdat wij nog zwarte slangen hebben gaat het water niet rechtstreeks de slang in.
Houtkachel met uitsluitend gebruik van hout uit onderhoud van tuinen en landschapselementen.
Ligfiets, volledig recycle in de groentetuin met kasje op de achtergrond voor kweek van ca 40 soorten groente en 20 soorten fruit