Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1996, Apeldoorn



Omschrijving

Onze woning, gebouwd in 1996 en verbouwd in 2005, is meer dan energieneutraal: Vrijwel geen gasgebruik en we houden genoeg stroom over. Netto krijgen we geld terug op jaarbasis. 

Onze woning had bij aankoop al een B label, met redelijke isolatie en bijv. een inductiekookplaat. Na aankoop van onze woning (bedrijf aan huis) hebben we stapsgewijs ons huis verduurzaamd en het label tot (veel) beter dan A gebracht: LED verlichting, buisisolatie, reflecterende radiatorfolie, isolerend HR++ /warmte werend glas, kruipruimte isolatie, dikkere gordijnen, radiatoren waterzijdig ingeregeld, warmte- en UV werende folie, zonnepanelen, verbetering van de  verwarmingsleidingen, aanvulling spouwmuurisolatie, verbeteringen aan de warmtedistributie in de woning en installatie van twee warmtepompen. Wij zijn met privé èn bedrijf klimaat ‘positief’ en hebben dit jaar geïnvesteerd in een volledig elektrische bestelbus. Zo gaan we elke keer een stapje verder voor een beter klimaat. 

Kenmerken

Bouwjaar: 1996
Energielabel: A++++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Plusenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Bedrijfsmatig betrokken als: Zonne-energie en algemeen onafhankelijk energieadvies

Toegepaste maatregelen

Energielabel, Installatieadvies, Energieleverende woning, Kruipruimte/ kelderisolatie, HR++ glas, Leidingisolatie, HR-ketel (Cv-ketel), Hybride warmtepomp, Warmtepompboiler, Buffervat, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Mechanische afvoer ventilatie, Airco, Regenwater hergebruik, Domotica, Inregelen cv-installatie, Temperatuurregeling per vertrek, Thermostatische radiatorkranen, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Zuinige wasdroger, Radiatorfolie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De activiteiten van een marter maakten het nodig om maar liefst 50 (!) m3 aan glaswol terug in de spouwen te brengen.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning wordt van energie voorzien d.m.v 65 zonnepanelen (12 kW) en door middel van netstroom. In de zomer houden we over, vanzelfsprekend niet in de winter. De gasaansluiting is nog wel actief (afkoppelen is te duur) en is in essentie een back-up voorziening. Een groot deel van de verwarming gebeurt al met zonlicht: We hebben niet veel ramen maar wat we hebben draagt wel veel bij.

Adviezen

Verduurzamen is maatwerk en het is niet eenvoudig en ook niet goedkoop. Maar je kunt wel goede raad inwinnen. Als je het goed aanpakt word je er op de lange duur financieel beter van. Let op: Waar veel mensen lyrisch doen over een terugverdientijd, is die in essentie veel minder relevant dan de hoeveelheid opbrengst die je krijgt en hoe lang dat duurt. Staar je niet blind op 7 jaar maar kijk naar de levensduur. Je investeert niet om terug te verdienen, je investeert om te verdienen (en dat gebeurt pas na het terugverdienen).

Ervaringen

Sommige maatregelen werken, andere niet en ze staan allemaal in verhouding tot elkaar. We hebben veel installateurs om advies gevraagd maar de meesten zijn beter in installeren dan in strategisch nadenken. Ook sommige apparaten blijken beter dan andere. Een deceptie was bij ons de tonzon folie, die heeft bij ons geen enkel meetbaar effect gehad.

Toekomstplannen

We hebben de indruk dat we nu zo'n beetje klaar zijn maar het huis heeft nog mogelijkheden in reserve, omdat de overheid de duimschroeven aandraait bij mensen die willen verduurzamen. De salderingsregeling wordt bijvoorbeeld uitgekleed, wat de kosten/baten verhouding behoorlijk kan verstoren.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud