Vrijstaande woning - 1996, Apeldoorn

Vrijstaande woning - 1996, Apeldoorn

Woning
Energielabel, Maatwerkadvies, Dakisolatie bij bouw, Gevelisolatie bij bouw, Na-isolatie spouw, Spouwisolatie, Nul-op-de-meter woning, Ontwerpmaatregelen, Leidingisolatie, Kruipruimte/ kelderisolatie, Na-isolatie kruipruimte/kelder, Na-isolatie vloer, Vloerisolatie bij bouw, Energiemonitor, Inregelen cv-installatie, Slimme meter, Thermostatische radiatorkranen, Zonnepanelen, Actieve zonwering, Airco, Mechanische afvoer ventilatie, HR-ketel, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Warmtepompboiler, Buffervat, Regenwater hergebruik, Groene energie, Drinkwaterbron, Regenwaterafkoppeling, Vogelbehuizing, Inductie fornuis, Energiezuinige vaatwasmachine, Zuinige apparaten, Zuinige wasdroger, Gordijnen, Radiatorfolie, Stand-by-killer, Led lampen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
WKZ Apeldoorn
Jaar toepassing:
2017
Kosten
€700
Aanraden:
Ja
Beschrijving
CV-radiatoren worden af fabriek van een (te) grote kraan voorzien. Met een thermostaatknop daarop, wordt het doorgevoerde vermogen ofwel volume heet water, zo groot, dat het water onvoldoende afkoelt in de radiator en de sensors in de CV ketel of warmtepomp ontregelt. Hierdoor worden sommige vertrekken te warm, andere blijven te koud en de warmtebron (pomp of gasketel) gaat 'pendelen'. Door regelbare kranen onder de thermostaatknoppen te monteren, wordt dit probleem opgelost en kan tegen een geringe investering een besparing op stookkosten tot 30 procent worden gerealiseerd, terwijl het comfort wordt verhoogd.
Ervaringen
zeer goede ervaringen, al kwam aan het licht dat bij de bouw sommige ontwerpfouten in de leidingindeling zijn gemaakt. De consequentie hiervan is dat we een andere warmtepomp voor de radiatoren nodig bleken te hebben dan die welke geinstalleerd is. Maar dat doet niets af aan het nut van waterzijdig inregelen. bij klanten adviseren we dit ook en daar is het gewoonlijk succesvol.
Tip
verwarming van radiatoren met een hybride warmtepomp is bij ons heel erg tegengevallen. De warmtepomp kan er niets van! Zodra het kan, gaan we een betere kopen. Onze tip: Neem liever een warmtepomp die wat 'te groot' is. Die kan in een stationairstand de warmtevraag beter aan en zal omdat hij minder vaak op zijn top moet draaien, qua geluid minder overlast bij buren veroorzaken. We hebben dit geverifieerd bij de fabrikanten.
Installatieadvies
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
WKZ
Jaar toepassing:
2016
Kosten
€0
Aanraden:
Ja
Beschrijving
na het betrekken van ons huis hebben we diverse installateurs uitgenodigd om met suggesties te komen. Dit werd een teleurstelling: Vijf van de zes bleken niet in te staan voor eigen werk of afspraken niet na te komen.
Ervaringen
De uiteindelijk gekozen installateur heeft naar tevredenheid de verbeteringen gerealiseerd. Van de anderen hebben we vrijwel nooit meer wat gehoord.
Tip
vraag diverse adviezen en offertes: hier kan je super veel van leren. Zorg dat de installateur instaat voor zijn werk. Vertrouw niet alleen op fabrieksgarantie of opbrengstgarantie. Zorg dat de installateur zelf ook garantie geeft.
Energieleverende woning
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2017
Kosten
€35.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Na alle maatregelen die we getroffen hebben is ons huis (eindelijk) energieleverend geworden.
Ervaringen
stap-voor- stap om het beheersbaar en betaalbaar te houden hebben we alles gedaan wat we konden verzinnen redelijkerwijze, om het huis te verduurzamen. De eerste energiefacturen die we na aankoop kregen waren een zeer strenge stok achter de deur. Maar na veel gepuzzel en 'finetunen' is het gelukt en het huis is nog steeds comfortabel.
Tip
Doe het stap voor stap, zolang het realistisch is niet opgeven maar ook niet langer doorgaan dan economisch zinvol is. Een huisaccu is in geen enkel geval goed voor het milieu en evenmin goed voor je portemonnee. Deze dingen horen niet in een duurzaam huis, maar gelet op het explosiegevaar, in een bunker buiten de bebouwde kom.
Overige bouwmaterialen, Dakisolatie bij bouw, Energieleverende woning, Nul-op-de-meter woning, Overige concepten, Passieve zonwering, Energiemonitor, Slimme meter, Drinkwaterbron, Regenwaterafkoppeling
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2020
Kosten
€1.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De platte daken (bitumen gedekt) zijn met synthetische rubber langdurig waterdicht gemaakt en licht gekleurd. Dit vermindert de veroudering van het bitumen, waardoor dit langer meegaat. De lichte kleur dempt de warmte opname in de zomer en remt de uitstraling in de winter. Dit scheelt koel- resp. verwarmingsinspanningen in zomer en winter.
Ervaringen
Het was gemakkelijk zelf te doen, we zijn tevreden over het resultaat. Het materiaal is best prijzig maar we hadden veel minder nodig dan door de leverancier begroot.
Groene energie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Energy Alert Apeldoorn
Jaar toepassing:
2015
Kosten
€0
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Wij monitoren de digitale stroommeter via de (gratis) service slimmemeterportal.nl. Het is immers wel zo prettig als je investering in duurzame energie ook tot besparingen leidt.
Ervaringen
Energieleverancier Innova bleek grove fouten in de facturatie te maken. Dank zij deze service van Energy Alert (het moederbedrijf van Slimmemeterportal) hebben we €2400 aan gemiste [verduisterde] inkomsten kunnen terug vorderen. Het 'verdwenen' geld was uiterst geraffineerd weggewerkt en het kostte maanden om (bijna) alles boven water te krijgen. De meterstanden waren niet betwist! Vertrouw dus niet op de informatie die je energie leverancier je aanreikt, maar ga terug naar de bron (je eigen meter) en reken het na.
Tip
Ik wil iedereen aanraden zijn slimme meter nauwgezet uit te lezen en alle facturen goed na te rekenen. Er zijn ook betaalde equivalenten aangeboden door bijvoorbeeld de consumentenbond. Nergens voor nodig: De slimmemeterportal is bij gewoon gebruik gratis.
Ervaringen met de (ver)bouw
Sommige maatregelen werken, andere niet en ze staan allemaal in verhouding tot elkaar. We hebben veel installateurs om advies gevraagd maar de meesten zijn beter in installeren dan in strategisch nadenken. Ook sommige apparaten blijken beter dan andere. Een deceptie was bij ons de tonzon folie, die heeft bij ons geen enkel meetbaar effect gehad.
Plannen voor de toekomst
We hebben de indruk dat we nu zo'n beetje klaar zijn maar het huis heeft nog mogelijkheden in reserve, omdat de overheid de duimschroeven aandraait bij mensen die willen verduurzamen. De salderingsregeling wordt bijvoorbeeld uitgekleed, wat de kosten/baten verhouding behoorlijk kan verstoren.
Adviezen
Verduurzamen is maatwerk en het is niet eenvoudig en ook niet goedkoop. Maar je kunt wel goede raad inwinnen. Als je het goed aanpakt word je er op de lange duur financieel beter van. Let op: Waar veel mensen lyrisch doen over een terugverdientijd, is die in essentie veel minder relevant dan de hoeveelheid opbrengst die je krijgt en hoe lang dat duurt. Staar je niet blind op 7 jaar maar kijk naar de levensduur. Je investeert niet om terug te verdienen, je investeert om te verdienen (en dat gebeurt pas na het terugverdienen).

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >