Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2008, Joure



Omschrijving

Deze woning met een inhoud van c.a. 865 m3 hebben wij in eigen beheer laten bouwen/gebouwd. Uitgangspunt was een prettige en zeer energiezuinige woning te bouwen. Nu 10 jaar later kunnen we stellen dat dat goed gelukt is. Onze energierekening is niet: Betalen, maar geld ontvangen. Hoe leuk is dat.

Omdat we een ruime woning met uitstraling wilden met genoeg daglicht toetreding. Zijn we op een "hoofdbouw met zijbeuk" woning uitgekomen. Hier is dus een concessie gedaan, want het is daardoor minder "compact". Maar gezien het feit dat onze warmtepomp (slechts) 2700 kWh per jaar verbruikt is het best goed gekomen.

Kenmerken

Bouwjaar: 2008
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Plusenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Installatieadvies, Interieurontwerp, Energieleverende woning, Nul-op-de-meter woning, Dakisolatie bij bouw, Gevelisolatie bij bouw, Vloerisolatie bij bouw, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Passieve zonwering, Bodem/water warmtepomp verticale collector, Buffervat, Vloerverwarming, Convectoren, Warmtewisselaar douche, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, Zomernachtkoeling, Waterbesparing overig, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Stand-by-killer, Tuininrichting, Vogelbehuizing

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning is hoogwaardig geïsoleerd. RC waarde van rond de 6: vloer, wanden en dak. En voorzien van drievoudig glas. In tegenstelling tot gebruikelijk is de garage/berging volledig mee geïsoleerd. Boven de garage zit namelijk ook een slaapkamer. De garage wordt nu niet verwarmt, maar is met het oog op levensloopbestendigheid voorzien van vloerverwarming. De (geisoleerde)garagedeur er uit, kozijn er in en het is al bijna een slaapkamer.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning is voorzien van een 8 kW* warmtepomp. Met een bodemenergiesysteem van 3 verticale lussen van c.a. 95 meter. Dit is een over dimensionering t.o.v. wat gebruikelijk is. Dit hebben we zo gedaan omdat een hoge brontemperatuur in onze optiek super belangrijk is voor het rendement. Het systeem moet 100 % functioneren zonder elektrische bij verwarming. De woning is voorzien van een WarmteTerugWin-installatie. Groot verschil t.o.v. gangbaar is dat hier ook de afzuigkap op aangesloten is. Hetgeen helemaal geen problemen of verontreiniging teweegbrengt. Ook is er een DoucheWarmteterugWin geplaatst. Bij het douchen wordt de warmte van het douchewater wat door het putje gebruikt om de koude watertoevoer naar thermostaatkraan en boiler voor verwarmen. Omdat de vloer zeer goed geïsoleerd (RC 6,5) is aan de onderzijde, zit er onder de vloerverwarming zelf géén isolatie. De complete constructie wordt verwarmt. Dit maakt dat het systeem trager, maar ook constanter is. Mij is wel eens gevraagd: "Waarom hebben jullie geen zonnecollector/boiler voor tapwater? Dat had toch eigenlijke wel gemoeten?". Zonneboilers zijn geweldig! Maar in mijn optiek hebben ze één nadeel: Zomers bulk je van het hete water en 's winters kom je te kort... (reacties op deze stelling zijn welkom) Met de investering in een overgedimensioneerde bron, zeer goede warmtepomp en een douche WTW, kost het warm tapwater ons € 12,- per maand aan stroom. Is een zonnecollector/boiler dan een goede investering? Nu de zonnepanelen ons 100% van stroom voorzien al helemaal niet meer... * De 8 kW warmtepomp blijkt op basis van mijn monitoring nog te zwaar (wat geen problemen geeft). Mocht deze in de toekomst vervangen worden, dan zal hier een 6 kW voor terugkomen voor een nog hoger rendement.

Adviezen

Laat u adviseren door bouwers / installateurs die positief staan tegenover hoogwaardige isolatie en warmtepompen. In mijn omgeving hoor ik verhalen van mensen die anno 2018 nog minimaal isoleren en een gasketel laten installeren. Dit niet op basis van objectieve informatie, maar op basis van negatieve informatie. Dit komt van de bouwers en installateurs die er blijkbaar zélf geen zin in hebben (winstmarge?) en zo negatief praten hierover en extra hoge prijzen vragen zodat de potentiële bouwer (En BEWONER!) afhaakt. Nog een tip: laat altijd een elektriciteitsmeter voor je warmtepomp installeren. Alleen dán weet je wat deze verbruikt.

Ervaringen

Onze ervaringen zijn heel positief. Hoog comfort met 24u een warm huis ook hal en toilet enz... En in de zomer lekker koel met passieve koeling. Geen geld betalen betalen aan energie, maar geld terugkrijgen.

Toekomstplannen

Er komt ooit een elektrische auto...



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud