Vrijstaande woning - 2008, Oirschot
Omschrijving
Moderne eigentijdse woning met duurzaam concept. Maatregelen doen geen afbreuk aan-, maar zijn onderdeel van het ontwerp.
In dit plan, ontworpen door BOUWKUNST architecten, staat de weidse omgeving centraal: een schuin weglopend volume tuurt de ruimte in, maar gaat daardoor wat nederiger naar de straat staan. Door de slaapverdieping in de kelder te plaatsen wordt het wonen op de begane grond opgetild. Aan de straatzijde (noordzijde) is het huis nagenoeg gesloten en aan de tuinzijde geheel open, gericht op de tuin, het uitzicht en, door de beleefbare hoogte van de ruimte, op de lucht. De glasgevel aan de tuinzijde is verdiept in een kader geplaatst waardoor hinderlijke zon (zomer) geweerd wordt, en gewenste zon (winter) wordt binnengelaten. Door slim gebruik van deze passieve zonne-energie in combinatie met het toepassen van een warmtepomp voor warmtapwater, verwarming en passieve koeling is de energiehuishouding milieubewust en uiterst comfortabel.
duurzame toepassingen;
- Water/water warmtepomp (CV verwarmen, passief koelen en bereiden warmtapwater)
- Balansventilatie met hoog rendement warmteterugwinning
- Optimaal gebruik van passieve energie door orientatie en uitvoering.
Bijzonderheden;
- 2e prijs nationale GREEN AWARD (vakblad warmtepompen).
- Nominatie welstandsprijs noord-brabant
- Slimme zonnestudie.
Kenmerken
Bouwjaar: 2008
Energielabel: A
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning:
Energiezuinige woning,
Bedrijfsmatig betrokken als:
eigenaar & ontwerpend architect
Toegepaste maatregelen
Bouwkundig advies, Architectuur, Interieurontwerp, Ontwerpmaatregelen, Overige concepten, Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie buiten, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Drievoudig glas, Isolerende kozijnen, Passieve zonwering, Leidingisolatie, Buffervat, Wandverwarming, Vloerverwarming, Centrale balansventilatie, Actieve zonwering, Inregelen cv-installatie, Temperatuurregeling per vertrek, Elektrische auto, Energiebespaarlening
Foto's
Extra informatie
Beschrijving energievoorziening van de woning
De centrale verwarming en de bereiding van warm tapwater wordt voorzien door een bodem/waterwarmtepomp. Met deze bodem/water warmtepomp wordt de woning in de zomer passief gekoeld.
Adviezen
Door de juiste aandacht te (laten) besteden aan het ontwerptraject van je gebouw, kan het als 'maatpak' voor je ontworpen worden. Hierdoor kun je goede, doordachte gebouwen maken die verrassend en vanzelfsprekend zijn tegelijkertijd! Hierbij is de wisselwerking tussen binnen- en buitenruimtes, waardoor binnen en buiten in elkaar over gaan en elkaar versterken erg belangrijk. Licht, ruimte en fijne materialen zijn de bouwstenen voor een 'vanzelfsprekend' prettig gebouw.
Ervaringen
We kunnen als bewoners zowel samen als afzonderlijk van elkaar onze activiteiten uitvoeren door een plek te zoeken in het totaalvolume. Te aller tijden blijft contact met elkaar mogelijk. De buitenruimte kan, door de toepassing van grote, te openen gevelvlakken, direct bij de woning worden betrokken. Zodra je de woning binnenkomt, kom je in een zee van licht en ruimte. De lichtinval is, afhankelijk van de weersomstandigheden, te regelen met de geïntegreerde (automatisch gestuurde) buitenlamellen. Doordat begane grond iets in hoogte is opgetild, wordt de diepte van de tuin optimaal beleefd en ontstaat de zichtlijn naar het uitzicht over de windbaan naast ons huis. De kelder is doordacht uitgevoerd en daardoor erg aangenaam. In de zomer altijd koel, terwijl de hooggeplaatste raampartijen er voor zorgen dat je je niet in een kelder waant en je aan de achterzijde (met behoud van privacy) zelfs een zicht op de tuin bieden.
Toekomstplannen
We zijn voornemens om op korte termijn zonnecollectoren te plaatsen. Ter voorbereiding daarvan is bij nieuwbouw een zonneboiler geïnstalleerd.
Beschreven maatregelen
Interviews
“We hebben daglicht en uitzicht nodig”
Aan het einde van een doodlopende straat, in een nieuwbouwwijk van Oirschot, doemt een futuristisch ogend bouwwerk op. De gitzwarte muren en het schuinoplopende dak contrasteren bij de lichtgekleurde houten voorgevel. Aan de straatkant ziet de woning er gesloten uit, met een loopbrug die toegang geeft tot de opgehoogde voordeur. Het geeft een unieke uitstraling en doet je afvragen hoe de woning er van binnen en vanuit de tuinzijde uitziet. Via de Nationale Duurzame Huizen Route geeft de bewoner Jasper van den Heuvel een kijkje in zijn woning en vertelt hij graag over de duurzame keuzes die zijn gemaakt.
Lees het hele interview >