Vrijstaande woning - 2009, Oppenhuizen

Vrijstaande woning - 2009, Oppenhuizen

Woning
  • Onze nieuwbouw woning

  • Het graven van de 105 m3 grote warmtebuffer

  • De warmtebuffer gevuld met water , warmtewisselaars zijn aangebracht

  • Warmtewisselaar oppervlakte water ligt klaar voor montage aan walbeschoeiing

  • EPDM zonnecollectoren hier overheen komen de zonnepanelen

  • Zonnecollectoren type heatpipes

  • De keuken is gebouwd met circa 80 % 2de hands bouwmaterialen.

Ervaringen met de (ver)bouw
Na 8 jaar ervaring en gebruik van de woning zijn wij zeer tevreden. Ons wooncomfort is optimaal. Mijn warmtepompen gebruiken in de winter ondanks de genomen maatregelen veel stroom. Mijn zonnepanelen en collectoren produceren in de winter dagen achtereen en s ‘nachts nul komma nul, terwijl mijn energiebehoefte met een factor 5 is gestegen. De opbrengst van mijn zonne-energie systemen in de winter zijn nog maar 10 % in vergelijking met de zomer. Ik ben in de winter nog steeds overgeleverd aan fossiele energiebronnen en zo nu en dan aan wat wind. Mogelijk ook wat energie uit biomassa maar dat is natuurlijk verre van duurzaam net zoals onze houtkachel. Af en toe hebben wij natuurlijk deze houtkachel aan en zeker wanneer de buitentemperatuur dag en nacht onder 0 is dan trekt de warmtepomp van 3,2 kW het net niet. Wij hebben dan ook nu de lucht/lucht warmtepomp van 2 kW in de garage bijgeplaatst en de vloerverwarming van de garage op 6° C ingesteld. De verplichting om de houtkachel bij te stoken is nu vervallen. Met het houtkacheltje van 3,7 kW is trouwens het gehele woonhuis behaaglijk warm te stoken en ook voor de sfeer en andersoortige warmte blijven wij hem wel gebruiken. In noodgevallen hebben we nog de beschikking over flessengas welke is aangesloten op 2 kookpitten en een douchegeiser.
Plannen voor de toekomst
Ik had graag direct een warmte terugwin systeem voor de ventilatie lucht willen installeren maar mijn partner is daar niet zo van gecharmeerd. Misschien dat deze ingreep in de toekomst nog eens gaat lukken. Door het elektrificeren van de boiler ga ik nog 1,75 kW zonnepanelen bijplaatsen. Ik heb nog voor een slordige 13.000 euro aan elektronica liggen om van zonnestroom via accu's krachtstroom te maken. Ik zou dan volledig energieonafhankelijk zijn maar moet dan wel eerst 250.000 euro op basis van 2500 kWh in loodaccu's investeren, dus nu even niet . Homeaccu's van bijvoorbeeld Tesla zijn nog vele malen duurder ( 14 kWh voor de prijs van circa € 8.000,-). Met 2500 kWh kom je dan op een slordige 1,4 miljoen euro, gekkenwerk zogezegd. Energieonafhankelijk is dus sowieso prijstechnisch godsonmogelijk. Energieneutraal is mooi meegenomen maar zolang we duurzame energie niet kunnen opslaan hebben we een probleem. Met de doelstelling "Nederland energieneutraal " hebben we dus in de winter nog steeds een giga probleem.
Adviezen
Mijn warmtepomp krijgt de zonneboiler ( naverwarming en het voorkomen van legionella )niet voldoende warm (te grote afstand warmtepomp naar boiler). Ik heb daarom in de zonneboiler een elektrisch verwarmingselement moeten plaatsen. Bij het ontwerp is hier door mij dus niet goed rekening mee gehouden. De zonneboiler dient daarom altijd direct in de buurt van de warmtepomp en badkamer te worden geplaatst dit ook ter voorkoming van de al genoemde legionella bacterie. Bij vervanging van de (hoofd) warmtepomp en bewoning van het huis door bijv. 4 personen zou ik nu voor een warmtepomp kiezen met meer vermogen.
Interview

 

 

Rondom vandaag: Twee woningen in aanmerking voor duurzaamste huis van Nederland

Bron: Rondom vandaag

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >