Vrijstaande woning - 2010, Schijndel

Vrijstaande woning - 2010, Schijndel

Woning
Interview

Zuinig droomhuis in Schijndel

Gerard en Anita van Rozendaal laten met hun woning in gemeente Schijndel zien dat een Nul-op-de-Meter geen droom hoeft te blijven. “Toen wij aan de bouw begonnen was ons doel een huis zonder gasaansluiting. En dat is gelukt,” vertelt Gerard met aanstekelijk enthousiasme zittend aan een lange tafel bij een grote glazen pui bedekt met warmte werend folie. Over elk detail in dit huis is nagedacht. Alles is gedaan om een optimaal rendement te halen. Daarin liepen Gerard en Anita in 2010 voorop.Gerard en Anita Rozendaal uit Schijndel

Comfortabel wonen

“Als onze kleinkinderen later vragen: en wat hebben jullie gedaan tegen de opwarming van de aarde?, dan wil ik met een gerust hart kunnen zeggen dat wij hebben gedaan wat we konden.” “Er moet sneller worden gereageerd op de klimaatverandering en daarop is dit huis ons antwoord”, valt Gerard haar bij. Hij heeft de bouw technisch begeleid terwijl Anita zich met de inrichting bezighield. Daarvoor was veel uitzoekwerk nodig en soms ook doorzettingsvermogen. Voor de warmtepompinstallatie kregen zij bijvoorbeeld geen subsidie. Die was alleen mogelijk bij bestaande bouw.

Geen airco nodig

Gerard: “Maar uiteindelijk betaalt het zichzelf terug. En het is comfortabel wonen. Het huis heeft een constante aangename temperatuur doordat wij beneden en boven gekozen hebben voor vloerverwarming en wandverwarming in de badkamer. “Wat veel mensen niet weten is dat in de zomer ook koel water door dezelfde leidingen kan stromen. Het is geen airco, maar geeft wel behoorlijk wat verkoeling. En het kost niks. Een traditionele cv ketel vergt jaarlijks onderhoud. Onze warmtepomp werkt al 8 jaar onafgebroken. Zonder onderhoud en zonder extra kosten.”

Zuinig en duurzaam droomhuis in Schijndel

Besparing

Gerard: “We hebben ook een wateronthardingssysteem waardoor we de helft van het wasmiddel gebruiken en apparaten en douchekoppen geen kalkschade meer oplopen. Zonnepanelen leveren 60% van alle stroom. Voor betere isolatie hebben alle ramen 3-laags glas. Er is voornamelijk energiezuinige ledverlichting in huis en de openhaard heeft een verbranding van 95%. De energierekening die vroeger € 300 bedroeg is door al deze maatregelen nu nog maar € 60 per maand. De terugverdientijd voor de warmtepomp is 15 jaar en voor de zonnepanelen 8 jaar.

Dus de investering was het ons waard. Achteraf gezien hadden wij nog verder kunnen gaan met regenwaterspoeling van de toiletten en een warmte-terugwinsysteem. Misschien doen wij dat in ons volgende huis. De kinderen zijn de deur uit en de woning is eerder dan gedacht te ruim voor ons geworden. Voor ons droomhuis staat binnenkort een bord Huis te koop.” Anita wisselt een korte blik met Gerard en mompelt: “Gek hè.”

https://www.brabantmagazine.nl/magazine/2018editie4/duurzaamheid/

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >