Vrijstaande woning - 2016, Feanwalden
Omschrijving
Winnaar publieksprijs duurzaamste huis van Fryslân >
Deze medio 2017 afgeronde woning betreft het eerste (in de nabije toekomst gecertificeerde) passiefhuis in de gemeente Dantumadiel. Het is een eigen ontwerp dat door een bouwkundig bureau geschikt gemaakt is om aan de welstandscriteria te voldoen. Oriëntatie op het zuiden (volledig glazen puien). Balkon en overstek als natuurlijke zonwering. Geen gasaansluiting, all-electric. EPN -0,17. Regenwateropvangtank voor toiletspoeling, wasmachine, tuinbesproeiing en auto wassen. Grondgebonden warmtepomp voor (beperkte) vloerverwarming en warmwatervoorziening. Warm water tevens uit aantal zonnecollectoren. Passiefhuis gecertificeerde kozijnen uit Oostenrijk.
De woning is in eigen beheer gebouwd en is in eigen beheer ontwikkeld. Vorm volgt functionaliteit. Massief passief, d.w.z. traditioneel ogend, gebouwd met baksteen. Binnenwanden van Poriso. Dubbele isolatielaag in de spouw. Rc-waarde gevel 11,31.
Kenmerken
Bouwjaar: 2017
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning:
Plusenergiewoning,
Aardgasvrij,
Passiefhuis,
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
De gehele woning is geïsoleerd met Recticel PU-platen met een Lambdawaarde van 0,022. In de spouw zit 1 x 12cm en 1 x 10cm plaat. In totaal dus een dikte van 22cm. Dit zorgt voor een Rc-waarde van 11,31 m2K/W (in vergelijking; Bouwbesluit vraagt in de gevel 4,5m2K/W). Het dak heeft 2 x 12cm plaat. In totaal dus 24 cm. Samen met betonvloer en afschotvloer zorgt dit ook voor een Rc van 11,30 m2K/W (Bouwbesluit vraagt 6,0 m2K/W). De isolatie op de beganegrondvloer kent 2 x 10cm plaat. In totaal met beton en afwerkvloer een Rc-waarde van 9,26 m2K/W (Bouwbesluit vraagt 3,5 m2K/W).
Beschrijving energievoorziening van de woning
De woning heb ik ontworpen volgens het principe van de Trias Energetica. Stap 1 daarin is het voorkomen van energievraag. Vandaar ook de vormgeving van de woning; eerst in kaart brengen wat er voor nodig is om zo weinig mogelijk energie te verbruiken en dat vertalen naar een ontwerp. De hoogfdverwarming voor de woning is ee n6 kW -warmtepomp van Kensa. De 6 kW was nodig omdat we met 5 personen in het huis wonen en de warmtepomp bijspringt voor de verwarming van het boilervat. De warmtepomp haalt de (beperkte) energie uit 2 bronnen van 80 meter diep.. Dewarmte wordt in de woning verspreid door vloerverwarming. Deze is alleen aangelegd op de begane grond. Het gebalanceerde ventilatiesysteem zorgt er voor dat de warmte die beneden wordt afgeven, ook op de bovenverdieping komt. Boven is dus geen verwarmingssysteem aanwezig. Het warm water wordt in eerste instantie door een zonnecollectoren opgewarmd. In de zomer is dat voldoende om het 300 liter boilervat op temperatuur te houden. In de wintermaanden springt de warmtepomp zo nu en dan bij. Voor de verwarming, warmwater en overige energievraag zijn zonnepanelen op het platte dak aangebracht. De verwachte opbrengst van deze 25 panelen ligt rond de 5800 kWh. Het geschatte verbruik van de woning ligt rond de 4200 kWh. Uit de gegevens van de energieleverancier blijkt echter dat we naar alle waarschijnlijkheid nog minder gaan verbruiken dan eerst was voorzien. Van de overgebleven elektrische energie willen we op (redelijk korte) termijn een elektrische auto laten rijden voor woon-werk verkeer. Dewoning gebruikt het energienet nu nog als buffer, echter, zodra de accu-technieken het toelaten is het de bedoeling om helemaal los van het energienet de kunnen.
Hoe is de ventilatie geregeld?
.
Adviezen
Ga bij het ontwerp van de woning niet uit van de vorm. Laat de vorm het gevolg zijn van de functionaliteit. Die functionaliteit ontstaat door de Trias Energetica te volgen. 1 - Voorkom energievraag, 2 - Maak optimaal gebruik van duurzame energiebronnen, 3 - Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van eventueel noodzakelijke fossiele energie en comppenseer dat voor 100% door hernieuwbare energie.
Ervaringen
Het ontwerp van de woning is erg lang over nagedacht. Steeds als uitgangspunt: 'hoe voorkom ik energievraag' (Trias Energetica stap 1). Na een jaar wonen in deze woning kunnen we stellen dat alle aannames aan de voorkant uit zijn gekomen. Een heerlijk constant binnenklimaat, zeer beperkte energievraag, Temperatuur in de zomer niet boven de 24,5 graden geweest, elektrisch koken voldoet uitermate goed, de energierekening (ongeveer -30,- per maand) stemt uitermate tevreden.
Toekomstplannen
We leveren momenteel meer energie dan wat het huis ooit zal gebruiken. De overgebleven energie gaat nu tegen een vergoeding terug naar het elektriciteitsnet. Op (korte) termijn willen we die energie gebruiken om een elektrische auto op te laten rijden.
Tips
.
Beschreven maatregelen
Interviews