Woningen

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.Omschrijving

We zijn in juni 2016 begonnen met het bouwen van een woning zonder nutsaansluitingen (wel beperkt drinkwater) en waar we eind okt. 2016 zijn gaan wonen.

In 2017 hebben we alle systemen gefine-tuned met toeleveranciers/fabrikanten en alles werkt naar behoren.

Kenmerken

Bouwjaar: 2016
Energielabel: A++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Houtskeletbouw,

Toegepaste maatregelen

Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie buiten, Kruipruimte/ kelderisolatie, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Hout, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Regenwater hergebruik, Waterbesparing overig, Domotica, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Regenwaterafkoppeling

Foto's
Beschreven maatregelen
Extra informatie
Beschrijving energievoorziening van de woning

We hebben een 5Kw Victron Easysolar off grid systeem met 9.6Kw opslag in Pylontech accu's. En een separate backup 3Kw Victron Multi 2 GX met 4.8Kw Pylontech accu opslag.Interviews

 In gesprek met NPO Radio 1

Is wonen zonder nutsaansluitingen de oplossing voor de overbelasting op het energienet? Op NPO Radio 1 is Ronald Verdegaal te gast en deelt hij zijn verhaal. De uitzending is terug te luisteren via NPO Radio 1.

Wonen zonder nutsaansluitingenRonald en Daniëlle Verdegaal doen mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route

Vlakbij het Drentse dorpje Koekange staat idyllisch, midden in de weilanden de nieuwbouwwoning van Ronald en Daniëlle Verdegaal. Begin 2016 besloten Ronald en Daniëlle om de randstad te verlaten en te kiezen voor de rust en ruimte op het Drentse platteland. Met een passie voor duurzaamheid greep Ronald de uitdaging aan om te gaan voor complete onafhankelijkheid. In juni 2016 begonnen ze met de bouw van hun zogenaamde “off-grid” woning zonder nutsaansluitingen. Alleen voor drinkwater hebben ze een aansluiting op de waterleiding. 

Op de vraag waarom Ronald koos voor deze ultieme vorm van onafhankelijkheid reageert Ronald enigszins verbaasd. “Voor mij was dat een vanzelfsprekendheid. Als we kijken naar de gevolgen van ons gasverbruik in Noord-Groningen, maar ook naar de instabiele situatie in de wereld wordt het hoog tijd dat huiseigenaren de slag slaan naar energie onafhankelijk wonen.”

“Energie onafhankelijk wonen was voor ons een vanzelfsprekendheid”
aldus Ronald Verdegaal.

Door zijn ervaring met het bouwen van een eerdere woning was Ronald in staat om met een open blik naar het bouwproces te kijken. Hij koos niet voor de meest alledaagse aanpak. Zo kwam hij in Drenthe in contact met een schurenbouwer die samen met hem het ontwerp voor de woning bedacht. Voor de schurenbouwer was dit hun eerste echte woning. Een typische schuurwoning met houtskeletbouw en hout uit de regio. “Duurzaamheid optima forma” aldus Ronald.

Daniëlle en Ronald Verdegaal doen mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route

De bouw van de woning had heel wat voeten in de aarde. Zo moest eerst de ondergrond verstevigd worden. De bouwgrond had nog veel weg van een moeraslandschap. Daarnaast moesten de plannen nog goedgekeurd worden bij gemeente De Wolden. “Een complex proces, maar door vast te houden aan ons beeld voor dit toekomstige droomhuis kwam er al snel schot in de zaak.” In juni 2016 kon worden begonnen met de bouw van de woning.

Er liggen 21 zonnepanelen op de schuur, een enorme (heftruck)accu is aangeschaft voor opslag, een zonneboiler verwarmt de woning en met de biomassakachel kan indien nodig worden bijgestookt. Daarnaast wordt in en om de woning het regenwater hergebruikt. “Met nieuwbouw kun je je woning stap voor stap opbouwen richting energieneutraal. Door ook bij de aanschaf van witgoed en elektrische apparatuur op het energielabel te letten wordt ook opslag ineens prima haalbaar.”

Ronald en Daniëlle hebben inmiddels hun intrek genomen in hun droomhuis. Een paradijsje op zich, met fruitbomen, een heerlijke tuin, de ruimte, uitzicht, een oprijlaan en nog wat laatste klusjes in en rond het huis. 

 

 
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud