Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2017, Almere



Omschrijving

Gasloos, all electric. Verwarming van het huis en warm tapwater door middel van een lucht-water-warmtepomp.
We koken op een inductie kookplaat. Zonnepanelen (PV) genoeg voor eigen behoefte en zonnecollectoren voor warm tapwater.
Pelletkachel in de kamer. Groen sedum dakbedekking op uitbouw.

Kenmerken

Bouwjaar: 2017
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Installatieadvies, Energieleverende woning, Nul-op-de-meter woning, Levensloopbestendig, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Warmtepompboiler, Pelletkachel, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Domotica, Energiemonitor, Slimme meter, Ventilatieroosters, Led lampen, Inductie fornuis, Zuinige wasdroger, Radiatorfolie, Gordijnen, Groene energie, Energiebespaarlening, Duurzaamheidslening

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Huis is gebouwd volgens het huidige bouwbesluit 2015. EPC=0,4. Hierna zijn er 19 PV-panelen (5300Wp) geplaatst waarmee de energiebehoefte voldoet aan BENG 1. Vanaf 2020 is BENG de wettelijke eis voor energieneutraal bouwen. BENG staat voor Bijna EnergieNeutraal Gebouw. Voor het berekenen van de energieprestatie wordt er afgestapt van de EPC en gaan we over naar de drie BENG-indicatoren.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Een 8kW lucht-water-warmtepomp zorgt voor hoofdverwarming van het huis, warm tapwater wordt verzorgd door zonnecollectoren. Bijverwarming in voor- en naseizoen gebeurt door de 7kW pelletkachel in de woonkamer. Overdag draait de warmtepomp niet, als het ´s avonds afkoelt gaat de pelletkachel een uurtje aan. De woning heeft een schuin dak liggend op het zuiden waar 19 PV panelen zijn gemonteerd. Deze leveren op een zonnige dag ca 30 kWh op. Met huidige salderingsregeling levert dat ca € 12,- per dag op. Totale opbrengst op jaarbasis is geschat €1900 ,- (=7000kWh)

Adviezen

Laat je goed informeren over de juiste capaciteit warmtepomp en verwachte grootte van het warmwater vat

Ervaringen

Tijdens de bouw moet er goed over nagedacht worden waar de binnenunit van de installatie komt en waar het warmwatervat. Ook over de grootte van het warmwatervat moet goed worden nagedacht. 150 liter lijkt veel, echter een gezin uit drie of meer personen heeft echt 300 liter nodig wilt men niet onder een koude douche staan. Eenmaal gekozen plaats voor de installatie is daarna nog maar heel moeilijk te wijzigen, denk er dus goed over na.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud