Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2017, Den Haag



Omschrijving

Active House

De woning is ontworpen met de bewoner als uitgangspunt: het binnenklimaat moet comfortabel en gezond zijn, met veel licht, lucht en ruimte. Na inventarisatie van het kavel - waar komt licht vandaan, waar is de toegangsweg, waar is uitzicht etc, is een vlekkenplan gemaakt om te beoordelen waar in de woning welke functies moeten komen. Bijvoorbeeld: slaapkamers koel en met de opkomende zon, keuken en woonkamer warmer en met avondlicht en uitzicht op de tuin. De vorm van de woning is zo een afgeleide geworden van het gewenste binnenklimaat en de randvoorwaarden die de gemeente stelde aan de woning, zoals afmetingen en maximale hoogte. Omdat budget beperkt was, is zeer efficient met middelen en ruimte omgegaan. Het resultaat is een vrijstaande woning voor de prijs van een gemiddelde eengezinswoning, maar dan energieleverend en met een binnenklimaat dat de bouwregelgeving ver overstijgt.

 

Installaties

De woning is netto energieleverend, dit was een randvoorwaarde in het ontwerpproces. De wens om verse ventilatielucht direct van buiten via roosters binnen te brengen (dus geen balansventilatie) stond aan de basis van het verdere installatieconcept. Koele ventilatielucht (in de winter) wordt comfortabel gecompenseerd door een hogere stralingswarmte via capillaire vloer-, plafond en/of wandverwarming. Dit zijn watergedragen systemen, waarvoor de warmte wordt gegenereerd via een lucht/water warmtepomp die tevens de warmte uit de afgezogen ventilatielucht terugwint. Ventilatie is CO2 gestuurd in verschillende zones (leef- en slaapzone). Iedere ruimte is voorzien van een eigen thermostaat om overbodige verwarming te voorkomen. De afmetingen van de woning/dak zijn mede afgestemd op de PV panelen, zodat het volledig geintegreerde PV dak precies past op de woning zonder behoefte aan passtukken.

 

Duurzaamheid

De draagconstructie bestaat uit cellenbeton, wat 1/4 van de CO2 belasting heeft van regulier beton. Er is bewust met thermische massa ontworpen om een stabiel thermisch binnenklimaat te creëeren zonder behoefte aan actieve koeling. Alle binnenwanden zijn afgewerkt met leemstuc. Het cellenbeton en de leemstuc werken samen in een dampopen constructie om een zeer comfortabele vochtigheidshuishouding binnen te creëeren, inclusief latente warmteopslag voor passieve verwarming en koeling. De gevelbekleding bestaat deels uit hollandse baksteen, deels uit douglas houten delen, behandeld met biologische scandinavische kookverf. Platte dakdelen zijn voorzien van groene daken met waterbergende capaciteit en moestuinbakken voor fruit (bessen, frambozen), groenten en kruiden. Kozijnen zijn van finti (gemodificeerd zachthout), afgewerkt met C2C verf en C2C triple glas.

 

Energie

Een smart-home systeem monitort energiestromen en zorgt ervoor dat warm water wordt opgewekt op het moment dat het PV dak een overschot aan energie opwekt, zodat hier in de avonduren gebruik van kan worden gemaakt. De woning is volledig voorzien van LED verlichting (in de badkamer zelfs met de mogelijkheid om 's avonds zacht oranjerood licht aan te zetten om de aanmaak van melatonine (slaaphormoon) niet te verstoren). De vloer/wand/dak isolatie heeft een Rc van resp 6,0/6,5/8,0. De ramen hebben triple glas met een U-waarde van 0,6. Via buiten-zonwering, overmatige ventilatiemogelijkheden en dakramen die tevens zomernachtventilatie mogelijk maken is actieve koeling overbodig. De woning is all-electric en netto energieleverend. 

Kenmerken

Bouwjaar: 2017
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Plusenergiewoning, Aardgasvrij, Huis met eco-materialen, Bedrijfsmatig betrokken als: Advies duurzaam bouwen

Toegepaste maatregelen

Bouwkundig advies

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De gevelisolatie bestaat uit 15 cm cellenbeton en 12 cm gecacheerde Wallflex PIR met minerale wol (gecombineerde totale Rc 6,5). Het dak bestaat uit geprefabriceerde dakdozen met PIR isolatie met een Rc van 8,0 m2K/W, de vloer uit een balkenbroodjes systeem met een Rc van 6,0 m2K/W.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Ruimteverwarming gaat via lage-temperatuur capillaire wand-, vloer- en/of wandverwarming (bioclina), afhankelijk van de ruimte. Iedere ruimte heeft een eigen thermostaat en is onafhankelijk van andere ruimtes te bedienen. Warmte wordt verzorgd door een lucht/water warmtepomp die warmte uit afgezogen ventilatielucht terugwint, aangevuld met lucht vanuit de spouw onder het PV dak (deze is veel warmer dan buitenlucht). Het systeem is gekoppeld aan een buffervat van 300 liter dat gelaagd wordt gebruikt: onderste helft voor ruimteverwarming, bovenste helft voor tapwater. De woning is voorzien van 33 geintegreerde PV panelen, 18 op zuid, 15 op noord. De woning is over een jaar genomen netto energieleverend.

Adviezen

ga niet lukraak verschillende technieken of oplossingen samenbrengen, maar denk goed na over integratie van woning en installaties. Praat met iemand die verstand heeft van zaken om een plan te maken dat allesomvattend is, ook al wordt in eerst instantie maar een kleine stap gezet in verduurzaming. Het zou zonde zijn als eerste maatregelen op een later tijdstip ongedaan gemaakt moeten worden omdat deze niet passen in volgende stappen.

Ervaringen

De woning is mede gebruikt als demonstratieproject, waarbij tijdens de bouw al veel bezoekers zijn langsgeweest om het verhaal achter de woning te horen en de voortgang te zien. Daarnaast was/is de gebruikte warmtepomp onderdeel van een ontwikkeltraject in samenwerking met de fabrikant, waarbij een prototype heeft geproefdraaid in de woning om ervaringen te verzamelen en zo het product verder te helpen ontwikkelen. Dit maakt met name het installatieproces niet standaard. De bouw van de woning zelf is zonder klachten verlopen.

Toekomstplannen

De tuin zal nog verder aangelegd worden (circulair, gebruik makend van bijvoorbeeld weggegooid bestratingsmateriaal) en er zal nog een laadpaal neergezet worden om elektrisch te kunnen rijden. Op het moment dat de salderingsregeling wordt uitgekleed zal misschien nog een thuis-accu geplaatst worden.



Beschreven maatregelen
Interviews


Duurzaam wonen: Active House


  

Lees verder >
Bron: BouwTotaal (18 april 2019) 'Active House zet duurzaamheid in ander daglicht' via BouwTotaal.nl


 




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud