Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2017, Nijkerk


Omschrijving

De vrijstaande woning maakt onderdeel uit van een burgerinitiatief in Nijkerk. De initiatiefnemers / bewoners ontwikkelden, via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), een wijkje met 20 woningen. De woningen (vier vrijstaande, vier twee-onder-één-kappers en twee rijwoningen van vier) vormen een eenheid door hun variatie. Als mede-initiatiefnemer, voorzitter van de Vereniging en inmiddels bewoner ben ik nauw betrokken bij de ontwikkeling van 'Holkerbeek'.
CPO Holkerbeek is meer dan alleen een bouwproject. De initiatiefnemers ontwikkelden een woonwijkje waarin duurzaamheid (o.a. grondgebonden warmtepompen / zonnepanelen i.p.v. gas) één van de belangrijkste uitgangspunten is. Sociale cohesie wordt gestimuleerd. 
De woningen (EPC 0) zijn bij de bouw (in 2017) ook voorzien van een gasleiding....... maar deze wordt dus voor de verwarming van de woningen niet gebruikt. De wijk Holkerbeek heeft veel groen is voorzien van wadi's. http://www.holkerbeek.nl

Kenmerken

Bouwjaar: 2017
Energielabel: A
Soort: Vrijstaand
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Bouwkundig advies, Installatieadvies, Architectuur, Interieurontwerp, Energieleverende woning, Levensloopbestendig, Dakisolatie bij bouw, Gevelisolatie bij bouw, Vloerisolatie bij bouw, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Bodem/water warmtepomp verticale collector, Houtkachel, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Ventilatieroosters, Temperatuurregeling per vertrek, Slimme meter, Led lampen, Keramisch fornuis, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkastFoto's


Beschreven maatregelen


Beschrijving (na)isolatie van de woning

Bij het ontwerp en de bouw een reeks aan maatregelen getroffen om een EPC 0 woning te realiseren.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Grondgebonden warmtepomp (verwarming in de winter / koeling in de zomer). 20 zonnepanelen. houtkachel.

Ervaringen

Door het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap hebben we als leden van de Vereniging Woonproject Holkerbeek meer woning voor ons geld gekregen. De besparingen op de ontwikkeling van het woonproject (dus zonder projectontwikkelaar die zich primair richt op de verkoop) hebben we veelal omgezet in de kwaliteit van de woningen. Bijvoorbeeld in investeringen in grondgebonden warmtepompen / zonnepanelen enz. De energiekosten zijn gedaald van 150 euro p/mnd (2016, toen gas en elektra in hoekwoning) naar circa 27 euro p/mnd (2018, alleen stroom / vrijstaande woning). Schatting kosten over 2019: circa 0 euro per maand. In de loop van 2019 is instelling in de transformator (van dit deel van Nijkerk) op ons aandringen aangepast, daardoor geen uitval meer van zonnepanelen bij piekspanning en dus meer stroom kunnen opwekken / leveren aan het net.

Toekomstplannen

Uitbreiden aantal zonnepanelen / elektrische auto.


Scroll naar top