Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2017, Putten


Omschrijving

De bouw van ons nieuwe huis wilden we laten doen door onze lokale aannemer. Met onze eis dat het ook echt duurzaam moest worden, had hij moeite, hij had er gewoon geen enkele ervaring mee.

Via via waren we aan de naam van een adviseur gekomen die ons zou kunnen helpen om ons plan aan onze wensen te laten voldoen. Binnen 1 week na ons eerste telefoontje zaten we samen met onze aannemer en architect om de tafel met onze adviseur. Na een inspirerende rondleiding door zijn supercomfortabele woning wisten wij het zeker: Dit willen wij ook! 

Met de adviseur, architect en aannemer namen we ons eigen plan helemaal door. Dit gesprek was het begin van een gezamenlijk project om ook ons plan energiepositief te gaan maken.  

Omdat onze adviseur had uitgelegd wat het belang is van goed kierdichtbouwen is de hulp van een adviseur luchtdichtheid ingeroepen. Hij heeft aanpassingen in de bouwdetails doorgevoerd met de architect en de aannemer. Vervolgens heeft hij op de bouw de bouwvakkers lesgegeven in luchtdichtbouwen, bijvoorbeeld welke tape gebruik je waar?

Tijdens de bouw is in de ruwbouwfase een blowerdoor-test met rookproeven gedaan. Dan kun je nog bijsturen, als de isolatie eenmaal op de binnenmuur is aangebracht ben je te laat. We waren heel blij verrast met de waarde die uit deze test kwam: nl. een waarde die hoort bij de veel strengere Duitse passiefhuis normen voor kierdichtheid. Dat hebben we goed gevierd met “onze”jongens op de bouw!

Onze adviseur heeft gezorgd voor een compleet plan dat met het bouwteam verder is uitgewerkt. Omdat we een stuk weiland hebben kwam onze adviseur met het idee om de bronnen voor de warmtepomp niet verticaal te boren, maar gewoon te graven. Dat is namelijk veel goedkoper. De zonnepanelen komen niet op het dak, maar op het weiland. Onze energie wordt dus echt uit de nabije omgeving gewonnen. Ook heeft onze adviseur ervoor gezorgd dat de ventilatie fluisterstil is.

We zijn begin oktober in ons huis gaan wonen, en we kunnen nu al zeggen dat het echt heerlijk wonen is.

Kenmerken

Bouwjaar: 2017
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaand
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Plusenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Passiefhuis, Huis met eco-materialen,

Toegepaste maatregelen

Maatwerkadvies, Bouwkundig advies, Installatieadvies, Architectuur, Ontwerpmaatregelen, Passiefhuis, Nul-op-de-meter woning, Energieleverende woning, Overige concepten, Dakisolatie binnenkant, Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie buiten, Kruipruimte/ kelderisolatie, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Rogips, Hout, Gebruikte materialen, Passieve zonwering, Kierdichting, Leidingisolatie, Buffervat, Vloerverwarming, Pompschakelaar, Warmtewisselaar douche, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, CO2-sensor (ventilatie), Actieve zonwering, Zomernachtkoeling, Regenwater hergebruik, Domotica, Temperatuurregeling per vertrek, Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Regenwaterafkoppeling, Drinkwaterbron, Groene energieFoto's


Beschreven maatregelen


Adviezen

Onze ervaring is dat als je echt de ambitie hebt om naar energieneutraal te gaan, of zoals wij zelfs naar energiepositief, dat je dan niet zonder een goed plan kunt. Alles moet allemaal maar gaan kloppen, zoals het comfort, de duurzaamheid en het energiegebruik. Ook de manier van isoleren is belangrijk. We weten nu alles van damp-open en damp-dichtheid van ons huis. Een goede berekening van de capaciteit van de bron voor de warmtepomp is ook belangrijk.


Scroll naar top