Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2019, Zutphen

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Winnaar juryprijs verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland 2020

Vrijstaande levensloopbestendige (eenlaags) passiefwoning. 

Het huis is een houtskeletbouw woning met rondom open of te openen buitenruimtes gemaakt van steen en beton. Het houten (binnen)huis heeft zeer hoge isolatiewaarden en luchtdichtheid. Door deze maatregelen moet er goed rekening gehouden worden met zonintreding. De betonnen dakplaten van de buitenruimtes vormen de dakoverstekken van het binnenhuis en doen zo dienst als passieve zonwering. De afsluitbare buitenruimte op het zuiden is een grote wintertuin / orangerie en is van de woonkamer gescheiden door een glazen pui over de volle gevelbreedte. De houtskeletbouw is in Duitsland geprefabriceerd en heeft een Douglashouten gevelbetimmering. De buitenruimtes annex overstekken zorgen voor (bijna) volledige bescherming tegen regen en maken de gevels nagenoeg onderhoudsvrij. De woning wordt verwarmd en gekoeld door een bodemwarmtepomp met vloerverwarming. Een zonneboiler draagt bij aan een energiezuinige warmwatervoorziening. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor WC spoeling en wassen. Warm water van de boiler wordt gebruikt voor vaatwasser en wasmachine (hotfill). 18 PV-panelen zorgen voor meer elektriciteitsopwekking op jaarbasis dan wordt verbruikt.  

Kenmerken

Bouwjaar: 2019
Energielabel: A++++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Passiefhuis, Houtskeletbouw,

Toegepaste maatregelen

Maatwerkadvies, Bouwkundig advies, Architectuur, Dakisolatie bij bouw, Gevelisolatie bij bouw, Vloerisolatie bij bouw, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Milieuvriendelijke verf, Hout, Gebruikte materialen, Passieve zonwering, Kierdichting, Leidingisolatie, Bodem/water warmtepomp verticale collector, Warmtepompboiler, Hotfill, PVT-panelen (zonnepanelen), Centrale balansventilatie, CO2-sensor (ventilatie), Regenwater hergebruik, Temperatuurregeling per vertrek, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Regenwaterafkoppeling, Groene energie, Installatieadvies, Buffervat, Zonnepanelen (PV), Energiezuinige wasmachine, Gordijnen, Interieurontwerp, Ontwerpmaatregelen, Passiefhuis, Levensloopbestendig, Mechanische afvoer ventilatie, Waterbesparing overig

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Hoge isolatiewaarden: RC > 10 dak: 240mm cellulose, 50mm gemiddeld cellulose, 100mm PIR plaat RC > 8 wanden: 60mm natuurlijk juten, 240mm cellulose, 60mm houtvezelplaat RC = 6 vloer: 240mm XPS

Beschrijving energievoorziening van de woning

18 PV-panelen, 5700 Wp Bodemwaterwarmtepomp, 6,5 kW Zonneboiler

Hoe is de ventilatie geregeld?

Balansventilatie met warmteterugwinning

Ervaringen

Zeer tevreden met het bouwproces.

Toekomstplannen

In 2023 zijn 4 PV-panelen (1500 Wp) bijgeplaatst op het dak van de schuur in een Oost-West opstelling. Dit is aanvullend op de Zuid-opstelling van de panelen op het hoofddak, dat veel last heeft van schaduwwerking van bomen.



Beschreven maatregelen
Interviews

Winnaar Duurzaamste Huis van Nederland:
Woning na 2000 kleiner dan 175m²

 

NOS: Hebben Jaap en Beppie het huis van de toekomst?

Bron: NOS journaal

 

De Stentor: Beppy en Jaap uit Zutphen wonen in het duurzaamste huis van Nederland

 Bron: De Stentor

 

De Gelderlander: Dit zijn de 5 redenen waarom het huis van Jaap en Beppy in Zutphen het meest duurzame is van Nederland

Bron: De Gelderlander




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud