Aan de Van Merlenstraat in Den Haag staat een voormalig schoolgebouw uit 1893. René en zijn vrouw wonen sinds 2013 in één van de zes appartementen in het pand, waarin ook een dansschool is gevestigd. Als voorzitter van de VvE zette René samen met zijn buren een succesvol verduurzamingsproject op.
Van visie naar werkelijkheid
René raakte geïnspireerd door een bijeenkomst van de VvE-Balie in Den Haag. Al snel volgde een uitgebreide energiecheck en werd er met hulp van een extern adviesbureau een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan (DMJOP) opgesteld. Gebaseerd op dit DMJOP werd een gedetailleerd projectplan voor de verduurzaming van het gebouw en de omgeving opgesteld. Dankzij subsidies en een lening uit het Duurzaamheidsfonds voor kleine VvE’s kon de uitvoering in 2019 beginnen.
Eerst werd het gebouw beter geïsoleerd: het dak, de vloeren en de gemeenschappelijk hal werden aangepakt. Ook werden bijna 80 oude houten kozijnen vervangen door onderhoudsarme kunststof exemplaren met HR++ of triple glas. Deze maatregelen maakten de schil van het pand dicht en daar plukten de bewoners direct de vruchten van; De energierekening daalde aanzienlijk.
Eigen energie opwekken
De volgende stap was het opwekken van energie met zonnepanelen. René onderzocht de mogelijkheden voor het opwekken en verdelen van de zonnestroom. Uiteindelijk besloten ze het dak te verdelen volgens de splitsingsacte, en gezamenlijk PV-panelen in te kopen. De panelen werden voor een groot deel betaald met subsidies van alle isolatiemaatregelen. Daardoor werd de terugverdientijd gehalveerd, wat voor alle bewoners een mooie meevaller was.
Minder gas, meer comfort
Na het gezamenlijke isolatieproject, ging René verder met zijn eigen appartement. Hij verving zijn Cv-ketel door een lucht-water warmtepomp, plaatste lage temperatuurradiatoren en -convectoren, en installeerde balansventilatie met een warmteterugwinningsboiler (WTW).
Ook andere bewoners namen stappen: drie huishoudens gingen volledig van het gas af en nog twee anderen kozen voor een hybride warmtepomp. De combinatie van de gezamenlijke en individuele stappen zorgen voor flinke besparingen en voor meer comfort. René: “Het is nu heerlijk stil en aangenaam in huis, en onze energierekening ging van zo’n € 250 per maand in 2018, naar € 75,- per maand in 2024.” De energielabels van de appartementen van René en zijn buren werden bijgesteld van label G naar label A. En bij een recente verkoop van één van de appartementen werd duidelijk dat ook de waarde flink is gestegen. “Dat maakt al het werk meer dan de moeite waard.”
Tegels maken plaats voor planten
Het verduurzamen stopte niet bij de deur. Als kers op de taart werd in 2024 de voormalige speelplaats bij het schoolgebouw omgetoverd tot een groene, klimaatvriendelijke tuin.
De tegels maakten plaats voor planten, bomen en in de grond kwamen infiltratiekratten, waardoor regenwater beter wordt afgevoerd. Hiermee draagt de tuin bij aan biodiversiteit en beter waterbeheer.
Informeren en overtuigen
Niet alle bewoners waren gelijk enthousiast over de plannen van René. “Er waren wel sceptische bewoners. Het heeft een jaar gekost voordat alle leden de neus dezelfde kant op hadden.” Hoe dat is gelukt? Het VvE-bestuur nodigde experts uit om de bewoners te vertellen over de plannen en mogelijkheden. Toen uit het kostenplaatje bleek dat iedereen erop vooruit zou gaan, gingen de bewoners akkoord. “Terugkijkend zijn álle bewoners van mening dat de verduurzaming een goede zet was.”
Ervaringen en kennis delen
“Veel VvE’s zien op tegen het proces. Maar als je samen de schouders eronder zet, bereik je meer dan je denkt,” benadrukt René. Hij was de kartrekker van dit succesvolle project, en deelt nu graag zijn ervaring met andere VvE’s. Heb je een vraag voor René? Stel hem via het VvE-profiel.
Leestip: Samen met Duurzaam Den Haag maakte René een boekje met zijn tips voor (kleine) VvE’s die willen verduurzamen. Klik hier om het te bekijken.