Zelf doen met tweedehands materiaal

Interview – Martijn den Heijer weet uit ervaring hoe je een woning in stappen duurzamer maakt. Zijn huis in Hellevoetsluis maakte hij in de afgelopen acht jaar aardgasvrij. Maar daarmee stopt het niet, anno 2019 staat een betere isolatie op de planning. Met een passie voor techniek is Martijn er voor in de wieg gelegd om veel maatregelen zelf te realiseren. Hij vertelt graag zijn ervaringen uit de eerste hand om anderen verder te brengen. Daarom heeft hij zijn woning als voorbeeld aangemeld op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route.

Als eerste legde Martijn zonnepanelen op het dak van zijn hoekwoning. Hij was aanvankelijk niet van plan om zijn huis aan te pakken. “Maar ik had mijn hele dak vol gelegd en had toen zo’n overschot aan stroom dat ik dacht: hier moet ik meer gebruik van maken”, vertelt Martijn. Vanaf dat moment begon hij te werken naar het doel ‘aardgasvrij’.

Tweedehands

“Het is voor mij een hobby geworden om uit te zoeken hoe ik mijn woning duurzamer kan maken”, vertelt Martijn. “Ik houd van experimenteren en vind het leuk.” Wie in de woning rondloopt moet zich niet verbazen dat sommige installaties tweedehands zijn aangeschaft. Aan de achterzijde onder het raam hangt een grote convector radiator – eentje met een dubbele wisselaar. “Die dingen zijn duur, maar die heb ik dus tweedehands gekocht. Ook heb ik drie jaar op een keramische kookplaat gekookt – vijftig euro via Marktplaats. Het was een goedkope tussenoplossing, want ja: ik wilde van het gas af. Intussen kook ik op inductie, dat vind ik stukken fijner!”

De eerste aanschaf na de zonnepanelen betrof een lucht/lucht warmtepomp, oftewel een airco. Een simpele stap om vlot het gasverbruik te verminderen. Hij hing in de woonkamer. “Daar was het echter te koel vanwege slechte isolatie, waardoor de capaciteit van de airco eigenlijk iets te laag was – ondanks dat de kamer voldeed aan de aangeven hoeveelheid kuub”, verklaart Martijn. Rond die tijd isoleerde hij de vloer met thermoskussens wat het comfort verbeterde. Ook verving hij de airco door een grotere; de oude verhuisde naar de slaapkamer. “Dat is écht heerlijk”, vertelt Martijn genietend. “In de zomer is het lekker koel en in de winter aangenaam warm.” Tijdens de ‘airco-periode’ schafte Martijn ook een 50 liter elektrische boiler aan om het gasverbruik nog verder te drukken en zijn stroomproductie optimaal te benutten. De al aanwezige cv-ketel gebruikte hij als naverwarmer van de boiler voor hogere temperaturen, maar verving hij later door een pelletkachel. “Die kocht ik via E-bay en kwam uit Italië.”

Lucht/water warmtepomp

Op de vraag waarom hij begon met een airco licht hij toe: “Die techniek is helemaal uitontwikkeld, ze bestaan al een tijd en hebben een hoog rendement.” De negatieve ervaringen met een airco ontkent hij echter niet: “In winter bevriest de buitenunit wel eens. Dan zet het apparaat zijn energie in om die te verwarmen en dat merk je binnen. Ook is het lastig per ruimte te verwarmen.” Om deze redenen besloot Martijn na enkele jaren de airco te vervangen voor een lucht/water warmtepomp en deze aan te sluiten op bestaande radiatoren, aangevuld met een boiler van 200 liter. “Toch liep ik ook hier tegen slechte isolatie aan, omdat je je woning met zo koud mogelijk water probeert te verwarmen. Toen kwam die convector verwarming. Die is helemaal koper en aluminium en een lage temperatuur verwarming. Nu verwarm ik met 30 graden water. Ik ga er nog één aanschaffen.”

Het is duidelijk dat Martijn zijn opgewekte stroom optimaal benut. Ook de aanwezige domotica en thuisaccu dragen daaraan bij. Voorheen was zijn energierekening rond de 140 euro per maand, maar inmiddels is die al drie jaar 0 euro. Daarover zegt hij: “Eerlijk gezegd kies ik vooral voor duurzaamheid vanuit financieel oogpunt.” 

In de toekomst wil Martijn nog meer isoleren. In zijn doorzonwoning kan hij onder andere met isolatieglas winst behalen. Ook dakisolatie en een verbetering van de schil staan op de planning. Hoewel hij er zelf niet mee begon, adviseert hij anderen eerst te isoleren: “Je comfort gaat daardoor flink omhoog. Dat is het belangrijkst, daar ben ik wel achter gekomen de laatste jaren. Daarnaast verdien je het snel terug.”
 

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Martijn >

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud