Locatie

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1966, HellevoetsluisOmschrijving

Jaren 60 hoekwoning.

Laat ik voorop stellen dat dit wel mijn hobby is geworden om zo optimaal mogelijk en zo goedkoop mogelijk mijn energierekening probeer te verlagen.

Bijkomend voordeel: veel comfort tegen een lage investering, omdat ik zelf het meeste heb geïnstalleerd en heb kunnen profiteren van de subsidies van de overheid.

Mijn duurzame en besparende investeringen door de jaren heen:

In mei 2012 (zelf) 14 stuks 235 Wp zonnepanelen geplaatst op woning, gekocht via marktplaats en omvormer via ebay Duitsland (goedkoop, omdat de salderingslevering in Duitsland was gewijzigd).

Eind 2012 lucht/lucht warmtepomp van daikin (airco) laten plaatsen om gasverbruik te verlagen, deze hebben een hoger rendement (COP) dan een HR ketel bij hoge buitentemperaturen. En om het overschot aan zonnestroom te gebruiken om het gasverbruik te minimaliseren.

Tevens eind 2012 benedenverdieping (zelf) houten vloer volledig geisoleerd met tonzon thermoskussens.

Begin 2013 tweede lucht/lucht warmtepomp (airco) op slaapkamer laten monteren, 's-zomers ook erg aangenaam om te koelen met de warme zomers de laatste jaren.

In augustus 2014 zelf een 50 liter elektrische boiler geplaatst en aangesloten om mijn gasverbruik nog verder te verlagen en om het overschot aan zonnestroom optimaal te benutten.

In 2015 met een vriend een garage met zadeldak aan de zijkant van m'n huis aangebouwd. Deze is in houtskeletbouw uitgevoerd en met 12 cm isovlas en pavatex natuurlijke produkten damp-open gebouwd dwz geen folies gebruikt en tevens is er een dak van unidek aero in 14 cm dikte met een hoge isolatiewaarde aangebracht.

Dan toch in begin 2016 het gas af laten sluiten en een nieuwe 3-fase groepenkast laten plaatsen ivm aanbouw garage en omdat de installatie toch wel sterk was verouderd, was nog uit de jaren 60 met uitbreidingen, nu alles achter een aardlekschakelaar. 

Ik had een tijdje de cv-ketel gebruikt als naverwarmer van de boiler. En heb wederom zelf een pelletkachel geïnstalleerd. Deze heb ik via ebay uit Italië laten komen en €500 subsidie van het RVO geïncasserd. En de aankoopprijs was €1000 voordeliger dan in Nederland. De keuze voor de pelletkachel was om minder afhankelijk te zijn van de overheid met betrekking tot de salderingsregeling in de toekomst.

In de nieuwe garage is in maart 2016 door Eneco een Tesla Powerwall thuisaccu geplaatst, deze wordt gedeeltelijk door mijzelf gebruikt en voor een gedeelte door Eneco (Crowdnett) om het energienet te stabiliseren. Dit is één van de 400 accu's in het crownett netwerk. Voor het gebruik van Eneco ontvang ik een vergoeding van €450 per jaar gedurende de contractperiode van 5 jaar.

Op de garage heb ik wederom zelf eind 2017 10 stuks 280 Wp zonnepanelen geplaatst, deze zijn met solaredge optimisers uitgerust, omdat dit dak gedeeltelijk in de schaduw ligt van mijn huis.

Verder heb ik voor solaredge gekozen, omdat deze omvormers kunnen worden voorzien van een meter in de meterkast en bij teruglevering van stroom aan het energienet je apparatuur kunt schakelen om zo je eigen opgewekte zonnestroom optimaal te benutten als de salderingsregeling voor stroom door de overheid wordt aangepast.

Panasonic monobloc Lucht/water warmtepomp zelf geplaatst eind 2017, gekocht in Frankrijk, stukken goedkoper dan in NL en geen koudetechnische handelingen nodig, alles zit al in deze unit, zelf moet je alleen de leidingen op je CV systeem aansluiten en zoals ik heb gedaan op je boiler waarin een grote spiraal zit die je van (bij mij 200 liter) warmwater voorziet.

Subsidie op deze warmtepomp was €1800, aankoopprijs was €2800, verder kwamen daar natuurlijk wel nog aardig wat kosten bovenop van de Inventum RVS boiler het leidingwerk / filter / dampbellenafscheider /thermostaat en buffervat bij. Tevens kan ik via de Iphone de warmtepomp bedienen.


Veel van de investeringen zijn reeds terugverdiend, de laatste drie jaar was mijn jaarafrekening €0. 

Het belangrijkste is comfort in je woning, vandaar de aanschaf van de warmtepomp, het goedkoopste is verwarmen per ruimte, maar het fijnst is toch wel dat je hele woning warm verwarmd wordt.

Verder heb ik nog geexperimenteerd met een doorstroomverwarmer voor warm water en met infraroodpanelen.

Bij vragen ben ik beschikbaar, maar zoek eerst eens op internet. Op bijvoorbeeld tweakers is heel veel informatie te vinden.

Kenmerken

Bouwjaar: 1966
Energielabel: A++
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Nulenergiewoning, Huis met eco-materialen, Houtskeletbouw,

Toegepaste maatregelen

Nul-op-de-meter woning, Dakisolatie bij bouw, Hout, Leidingisolatie, Lucht/lucht warmtepomp, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Hotfill, Zonnepanelen (PV), Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast

Foto's
Beschreven maatregelen
Extra informatie


Interviews

Zelf doen met tweedehands materiaal

Martijn den Heijer weet uit ervaring hoe je een woning in stappen duurzamer maakt. Zijn huis in Hellevoetsluis maakte hij in de afgelopen acht jaar aardgasvrij. Maar daarmee stopt het niet, anno 2019 staat een betere isolatie op de planning. Met een passie voor techniek is Martijn er voor in de wieg gelegd om veel maatregelen zelf te realiseren. Hij vertelt graag zijn ervaringen uit de eerste hand om anderen verder te brengen. Daarom heeft hij zijn woning als voorbeeld aangemeld op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route.

Lees het hele ervaringsverhaal hier >
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud