Huiseigenaar René: ‘Dankzij onze noodstroomvoorziening konden we blijven thuiswerken’

Steeds vaker hoor je in de media dat je een noodpakket in huis moet hebben met water, voedsel, zaklantaarns en batterijen. Een noodstroomvoorziening hoort wat mij betreft ook zeker thuis in dit rijtje!

Om verschillende redenen heb ik (René – Hoekwoning uit 1976, Ermelo) gekozen voor een eenvoudige noodstroomvoorziening. Zo realiseerde ik mij 12 jaar geleden ineens: als hier de stroom uitvalt, valt onze hr-combiketel ook uit! De ketel had namelijk een elektrische besturing en een elektrische circulatiepomp om het water door het cv-systeem te kunnen pompen. Zonder stroom zouden we dus in de kou zitten.


Dure reparaties voorkomen
Geen stroom zou voor ons betekenen: geen woningverwarming, geen warmwatervoorziening en ook geen wifi – waardoor thuiswerken ook niet meer mogelijk zou zijn. Intussen hebben we een all-electric warmtepomp. Als de stroom uitvalt terwijl het vriest, dan kan de warmtepomp ook bevriezen. En dat kan leiden tot dure reparaties! Dat wil ik graag voorkomen.

Ook zeggen deskundigen dat het stroomnet minder betrouwbaar wordt met de huidige energietransitie en dat we rekening moeten gaan houden met ‘black-outs’.

Dagdeel geen stroom
Vandaar de keuze voor een noodstroomvoorziening. Deze hebben we ook al moeten gebruiken. Netbeheerder Liander is sinds 2024 in een nabijgelegen Ermelose ‘Wijk van de Toekomst’ bezig om het elektriciteitsnet fors te verzwaren. Door de werkzaamheden is in 6 maanden tijd het stroomnet al drie keer een dagdeel uit de lucht geweest. Dankzij onze noodstroomvoorziening konden mijn vrouw en ik toch blijven thuiswerken.

Zo werkt de noodstroomvoorziening
Het is goed om te weten dat een noodstroomvoorziening uit drie items bestaat:
1. Een 12 V-accu (vergelijkbaar met een auto-accu)
2. Een zogeheten ‘inverter’
3. Een acculader en enkele stroomkabels


De inverter zet de 12 volt (V) gelijkstroom om naar 230 V wisselstroom – zoals die uit het stopcontact komt. Onze noodstroomvoorziening kan nu maximaal 200 watt (W) vermogen leveren gedurende 5 uren. Dat is niet veel, maar wel voldoende voor internetapparatuur, twee laptops, de televisie en enkele schemerlampen. Als alleen de laptop en wifi in de lucht moeten blijven, kan het systeem het wel 20 uur volhouden. Koken doen we in dat geval op een campinggasstel, en de gasgestookte open haard is de back-up voor de ruimteverwarming. Omdat de warmtepomp 200 liter warm water op voorraad heeft staan, kunnen we ons daar ook wel een tijdje mee redden.

Verkrijgbaar en betaalbaar
Wij hebben gekozen voor een combinatie van een Li Time LiFePO4-accu van 100 ampère-uur (Ah), een inverter van het merk Victron Energy (uit Almere) en ook een 10 ampère (A)  acculader van hetzelfde merk. Zo’n LiFePO2-accu is relatief licht en weegt ‘maar’ 9 kilo. Ter vergelijking: een lood-zuuraccu met minder capaciteit weegt al snel 25 kilo en is lastig te verplaatsen.

De apparatuur in ons noodstroomsysteem wordt ook in zeiljachten en campers gebruikt. Daarom zijn de inverter, acculader en 12 V-accu goed verkrijgbaar én redelijk betaalbaar. Voor een bedrag van ongeveer € 400,- heb je met A-merk componenten een 200 W-systeem.

De eerdere versie (2012) van ons noodstroomsysteem bestond uit een 23 kilo wegende AGM 64 Ah lood-zuuraccu, een inverter en een oplader van grootgrutter Lidl. Het werkt nog prima, alleen is de capaciteit veel beperkter. Indien nodig gebruiken we dat oude systeem nog. Het samenstellen en inzetten van onze noodstroomvoorziening gaat me goed af, dankzij mijn werkervaring met 12 V elektrische systemen in personenauto’s.

In 10 minuten opgebouwd
De noodstroomvoorziening staat opgeladen in een technische ruimte – samen met twee stekkerblokken, een kabelhaspel, verlengsnoeren en een uitgeschreven noodprotocol. We leggen bij stroomuitval met kabelhaspels een tijdelijk separaat stroomnet aan door het huis voor de wifi-verbinding in de woonkamer en de werkkamer. Het systeem kan binnen 10 minuten volledig werken.

Toekomstplannen
Als we in de toekomst nog een thuisbatterij zouden aanschaffen, moet deze in staat zijn om bij uitgevallen netspanning overal in huis stroom te leveren, zodat ook de warmtepomp voor de verwarming blijft werken.

Overweeg je ook een noodstroomvoorziening?
1. Ga na wat bij 4 uur stroomuitval aan belangrijke apparatuur niet meer werkt.
2. Beslis wat absoluut moet blijven werken, hoeveel vermogen die apparaten nodig hebben en tel dat op.
3. Meet het eventueel na met een losse vermogensmeter (deze is ongeveer € 10) of bekijk de verbruiksgegevens via een HomeWizard e-plug met app.
4. Ga dan na welke investering er nodig is om de apparaten draaiend te houden. Gebruik een rode pen om de (bij nader inzien) niet-onmisbare apparaten alsnog weg te strepen.
5. Voor kleine vermogens tot ongeveer 400 W is een accu met inverter een mogelijke oplossing. Bij grotere vermogens van 0,5 tot 3 kW kom je uit bij een klein aggregaat die wordt aangedreven door een benzinemotor.

Meer weten over René’s energiezuinige woning of heb je een vraag over zijn noodstroomvoorziening? Ga naar het woningprofiel.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud