Ons eigen ontworpen huis: we gaan beginnen!

Blog door de familie Straat. 09 augustus 2019

Na zeker een jaar van zoeken, vinden, keuzes, twijfelen en denken is het dan eindelijk zover: we zijn begonnen aan de bouw van ons eigen ontworpen huis. Ik weet nog dat ik tijdens mijn studie achter de tekentafel stond een fictief huis te ontwerpen en kreeg toen al de droom om ooit “als ik groot was” dat echt te doen. Nu, vele jaren later, kunnen mijn vrouw en ik samen die droom werkelijkheid maken. Graag nemen we jullie mee in ons avontuur van het begin tot het eind!


Even voorstellen

Mijn naam is Joost Straat en ben getrouwd met Linette. Ik ben al jaren voor mijn werk bezig met het besparen van energie, veelal voor kantoren. Het besparen van energie ging in eerste instantie via het inzicht, energiemanagement. Maar komt voor mij persoonlijk meer en meer tot de kern, namelijk het voorkomen van energiegebruik. Voorkomen is immers beter dan genezen. Ik heb steeds meer ondervonden dat dit het beste gaat door de motivatie van mensen te activeren. “Wat zorgt dat mensen van nature minder energie gaan gebruiken?” Daarnaast heb ik vaak bij kantoren met een belabberd binnenklimaat gezorgd voor beter comfort.

Mijn ervaring: het gaat om het vinden het juiste evenwicht tussen comfort bij een zo laag mogelijk energieverbruik. 


Aan de slag!

Zoals gezegd zijn we net begonnen met de daadwerkelijke realisatie van onze droom: een huis voor ons samen, waar we fijn kunnen wonen maar ook energiepositief: we wekken meer energie op dan dat we zelf nodig hebben en dragen daarmee graag een positief steentje bij aan onze directe omgeving.

Nu kun je dit op verschillende manieren bereiken: anderen doen dit door te onderzoeken hoeveel energie ze nodig zullen hebben en vervolgens daarvoor PV-panelen op het dak te leggen. Wij hebben vooral eerst nagedacht hoe we kunnen zorgen dat we met zo min mogelijk energie toch een goed binnenklimaat zullen krijgen. Dit zit vooral in de juiste bouwkundige keuzes zoals de juiste isolatie, de juiste oriëntatie van het schuine dak, met de juiste overstek, ten opzichte van de zon, maar ook de juiste ventilatie van de woning. Dit concept wordt vaak aangeduid met “passief bouwen”.

Het grootste voordeel van de juiste bouwkundige keuzes is dat er praktisch geen onderhoud nodig is, daarnaast verlaagt het uiteindelijke energieverbruik: samen dus lagere kosten tijdens het gebruik! Bij ons is het gelukt dit zo ver door te voeren dat we helemaal géén (basis)verwarming meer nodig hebben, voor de oplettende lezer: dus ook geen warmtepomp of vloerverwarming!
 

Passief bouwen – één misverstand minder

Het klopt dat bij passief bouwen de isolatie én de luchtdichtheid van de woning een cruciaal onderdeel is. Het is een misverstand is dat je in een passief gebouwde woning niet kan ventileren. Juist het ventileren is een onmisbaar onderdeel van het concept: in de winter gaat de ventilatie via het enige apparaat in de woning: de mechanische ventilatie met een goede warmte-terug-win-box. Hierdoor blijft praktisch alle warmte in de woning. Je creëert een energiebubbel waarin het heerlijk toeven is.

Echter, zodra het kan gaan de ramen open. Door de goede isolatie dreigt er altijd de kans op oververhitting. Juist daarom is het belangrijk om, waar mogelijk, de ramen open te zetten en buiten naar binnen te halen. Dat is pas genieten!
 

Optimaal inspelen op veranderende situaties

Bekend is dat er niets veranderlijker is dan het Nederlandse weer. Het is dus belangrijk om goed in te kunnen spelen op de veranderende situaties: schijnt de zon en wordt het daardoor te warm dan kunnen de ramen open, maar het kan ineens gaan regenen en wat als je dan niet thuis bent?! Het nieuwste product VELUX ACTIVE with Netatmo is voor ons dé oplossing voor dit probleem. De ramen kunnen automatisch bediend worden. Op basis van de weersvoorspelling en de binnentemperatuur zullen de ramen automatisch opengaan. Tegelijkertijd zullen de regensensoren bij een passerende bui op tijd de ramen sluiten en dat alles op basis de zonne-energie die de ramen zelf opwekken: er zit niet eens een stekker aan. Dit product zal naar mijn verwachting ons comfort een stuk verhogen!

Goed voorbeeld om te volgen

Ondertussen zijn de meeste Nederlanders overtuigd dat het besparen van energie en duurzaamheid inderdaad belangrijke onderwerpen zijn voor de toekomst. Tegelijkertijd is slechts een fractie ook daadwerkelijk aan de slag of nemen ze de noodzakelijke maatregelen. Vaak weet men redenen te vinden waarom zij zelf niets hoeven te doen. Ik herken dat als een vorm van zelf bedrog: je houdt jezelf voor de gek en weet redenen te vinden om dat goed te praten. Hoe veel mooier is het om die gewoonte te doorbreken en wél aan de slag te gaan?!

Ik zal met de bouw van ons huis laten zien dat er écht veel mogelijk is, sterker nog: het levert nog véél meer.

Ben je benieuwd of onze droom werkelijkheid wordt en of het echt lekker toeven wordt? Wordt de woning inderdaad zo zuinig dat er energie over blijft? De komende maanden zal ik tijdens de bouw van onze woning je via deze blog op de hoogte houden!

> Ondertussen heb ik al een volgende blog geschreven. Daar kom je via deze link > 

Zie ook mijn profiel:

Augustus 2018

Bekijk de woning voor meer informatie

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud