Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2019, Veenendaal

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.Omschrijving

Onze woning heeft geen verwarming nodig: geen gas, geen warmtepomp en ook geen warmtenet. We hebben met verschillende technieken ervoor gezorgd dat we zo zuinig met de warmte om gaan en dat verwarming niet nodig is. Daarbij komt dat met 21 zonnepanelen de woning energie POSITIEF is: we wekken meer elektriciteit op dan we nodig hebben. Dit is inclusief het verbruik van onze elektrische auto. Onze woning is ontworpen volgens de principes van passief bouwen / active house. De woning is mei 2019 opgeleverd, kom vooral langs om te horen over onze eerste ervaringen.

Wij delen onze ervaringen ook via een aantal blogs, de eerste vind je hier: Ons eigen ontworpen huis: We gaan beginnen!

Kenmerken

Bouwjaar: 2019
Energielabel: A++++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Plusenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Passiefhuis,

Toegepaste maatregelen

Energielabel, Maatwerkadvies, Installatieadvies, Energieleverende woning, Passiefhuis, Nul-op-de-meter woning, Levensloopbestendig, Dakisolatie bij bouw, Vegetatiedak (groendak), Gevelisolatie bij bouw, Vloerisolatie bij bouw, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, Passieve zonwering, Kierdichting, Warmtewisselaar douche, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Centrale balansventilatie, CO2-sensor (ventilatie), Actieve zonwering, Zomernachtkoeling, Waterbesparing overig, Domotica, Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Elektrische auto, Hergebruik

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Dde woning is sterk geïsoleerd: de vloer (RC 7,7), gevel (RC 7), dak (RC 7,7), ramen (Uw 0,77 W/m²K) en deuren (Uf 1,5 W/m²K) Naast isolatie is een goede luchtdichtheid (voorkomen van het wegtochten van warmte) cruciaal: de woning is goed luchtdicht gemaakt (qv10 0,15 l/s m2). Hierdoor komt het hoge rendement van de lucht-WTW maximaal tot zijn recht.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De eerste stap van energievoorziening is zorgen dat je zo min mogelijk nodig hebt, immers voorkomen is beter dan genezen. Vervolgens wordt de noodzakelijke energie opgewekt met 21 zonnepanelen (PV) met ieder een vermogen van 300 Wp, deze zijn verwerkt op het sedum-dak dat op het zuiden is georiënteerd.

Hoe is de ventilatie geregeld?

We ventileren via een gebalanceerd systeem inclusief een warmte terugwinning, rendement van 98% volgens de leverancier. Tijdens zomer(nachten) ventileren we daarnaast nog door het openzetten van twee ventilatiekleppen in de gevel en dakramen in de vide. Hierdoor wordt het overschot aan warmte geloosd en starten we de volgende zomerdag fris.

Ervaringen

De woning is in mei 2019 opgeleverd. De eerste weken van mei waren koud, maar zonnig. Wij liepen in ons T-shirt en genoten van de zon, dat terwijl er geen verwarming is. De komende maanden wordt even zo spannend: blijft het in de zomer fris genoeg met alle zonwering en ventilatiemogelijkheden?

Toekomstplannen

Eerst maar eens genieten van het huis en de woning leren kennen van binnen en van buiten. Hoe gedraagt een woning zich als er geen verwarming is? Hoe zullen wij het ervaren? Wat verandert er in ons gedrag? Verder zijn we bezig de tuin aan te leggen. Genoeg te doen dus.

Tips

Ik heb veel van mijn ervaringen opgeschreven in informatiebladen. Ga daarvoor naar: - https://forms.office.com/r/KXcN3ayqX0 Een aantal filmpjes over onze woning vond je hier: - https://www.youtube.com/@StraatpraatBeschreven maatregelen
Interviews
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud