Ons eigen ontworpen huis: onze droom wordt werkelijkheid

 Blog door de familie Straat. 23 augustus 2019

Eind augustus is dan eindelijk de bouw van onze nieuwe woning begonnen. Daarmee wordt onze droom langzaam werkelijkheid: een huis voor ons samen, waar we fijn kunnen wonen maar ook energie-positief: we wekken meer energie op dan dat we zelf nodig hebben, het overschot geven we graag aan onze directe omgeving. Ook willen we via deze woning aan anderen laten zien hoe je door anders te bouwen veel minder energie nodig hebt om goed te kunnen leven.

Energie-POSITIEF

De woning zal energie-positief worden. Nou is energie-positief redelijk makkelijk te realiseren door alles wat je nodigt hebt met zonnepanelen op te wekken, maar vaak heb je dan meer dan 50 zonnepanelen nodig. Wij zijn echter bij ons ontwerp teruggegaan naar de basisprincipes en hebben eerst kritisch nagedacht hoe we zo min mogelijk energie zouden gaan gebruiken. 

Geen centrale verwarming

Wij stapten, net als velen, gelijk in de eerst valkuil en dachten aan een warmtepomp met vloerverwarming, maar vroegen ons in tweede instantie af of dat wel écht nodig was. Is in ons Nederlandse klimaat de verwarming eigenlijk wel nodig? Volgens ons kan het best zonder centrale verwarming! Daarbij werden we steeds meer gecharmeerd van bouwkundige oplossingen in plaats van al die klimaat installaties voor verwarmen en/of koelen. Het grootste voordeel van de juiste bouwkundige keuzes is dat er praktisch geen onderhoud nodig is, daarnaast verlaagt het uiteindelijke energieverbruik drastisch.

Voorkomen ís beter dan genezen

Tijdens de bouw van onze woning hebben we steeds de onderstaande vuistregels aangehouden:

  • Goede isolatie van muren, dak en vloer: Zorg met isolatie dat de warmte in het huis blijft (RC groter dan 7)
  • Goede isolerende ramen: Om warmte verlies via de ramen en kozijnen te beperken gebruiken we drie-laags-glas en geïsoleerde kozijnen (Uw lager dan 0,77 W/m²K)
  • Goede luchtdichtheid: voorkom dat er warme lucht door kieren en andere openingen verdwijnt (qv10 lager dan 0,15 l/s m2)
  • Ventilatiesysteem met wtw: de mechanische ventilatie met een goede warmte-terug-win-box zorgt ervoor dat de woning goed geventileerd wordt maar dat praktisch alle warmte in de woning blijft (rendement meer dan 95%)
  • Niet te veel ramen en veel zonwering: denk goed na over de ramen die je plaatst. Via de ramen ontsnapt in de winter de meeste warmte, in de zomer komt er ook veel warmte in huis. De ramen op het oosten, zuiden en westen wil je van zonwering voorzien zodat deze in de zomer (liefst automatisch) gesloten kunnen worden
  • Oriëntatie van dak en overstek ten opzichte van de zon: vooral op het zuiden kun je met een overstek goed gebruik maken van de zon. In de winter staat de zon laag en kan die het huis goed verwarmen. In de zomer staat de zon hoger, zorg met een brede overstek dat de zon dan niet in huis kan komen.
  • Voorkom oververhitting: de isolatie van je woning zorgt in de winter voor comfort en lekkere warmte, echter als de zon wat sterker wordt, dreigt er oververhitting van de woning. Zorg dus dat je ook goed de ramen open kan zetten en op die manier veel overtollige warmte kan lozen.
  • Buffering van warmte in de woning: zorg voor voldoende massa in de woning. Deze massa zorgt voor warmte opslag en daardoor voor een constanter verloop van de temperatuur.

Zie hierover ook het volgende filmpje op mijn YouTube-kanaal.

Deze maatregelen zorgen voor een verwacht elektriciteitsverbruik van 6.200 kWh  en geen gas per jaar te verbruiken. We zullen dit met 21 zonnepanelen opwekken.

Goed voorbeeld om te volgen

We willen met de bouw van ons huis laten zien dat een energie-positieve woning meer oplevert dan het kost.

Ben je benieuwd of onze droom werkelijkheid wordt en of het echt lekker toeven wordt? Wordt de woning inderdaad zo zuinig dat er energie over blijft? De komende maanden zal ik tijdens de bouw van onze woning je via deze blog op de hoogte houden!

> Ondertussen heb ik al een volgende blog geschreven. Daar kom je via deze link > 

Zie ook mijn profiel:

Joost Straat, Veenendaal, November 2018

Bekijk de woning voor meer informatie

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud