De woonkamer als klaslokaal: huiseigenaren deelden hun duurzame verhalen

De elfde editie van de Nationale Duurzame Huizen Route is een feit! Op zaterdag 28 oktober en 4 november openden 400 huiseigenaren verspreid over het hele land hun deuren voor bezoekers. In de woonkamer, aan de keukentafel of op zolder vertelden zij uitgebreid over de duurzame aanpassingen in huis. Namens alle bezoekers, een warm applaus voor de gastvrije huiseigenaren!

Tijdens de open dagen worden er allerlei tips en verhalen met elkaar gedeeld: niet alleen van de deelnemende huiseigenaren, maar ook tussen bezoekers onderling. Zo ook bij Erik Stapper in Bussum, waar het gebruik van de elektrische auto, de voordelen van een groendak en de werking van de lucht/water warmtepomp uitgebreid werden besproken.

‘Het helpt mij echt om te zien hoe duurzame aanpassingen in de praktijk uitpakken. Ik vind het leuk aan de Duurzame Huizen Route dat je de ervaringen van de mensen zelf kunt horen.’

– Bezoeker Falco

Een kijkje bij vrijstaande huizen, tussenwoningen en appartementen

In Rotterdam bezocht wethouder Chantal Zeegers op de eerste zaterdag het duurzame appartement van Ariane Lelieveld. Twee jaar geleden heeft Ariane haar appartement grootschalig verbouwd. In zes maanden tijd is het appartement volledig geïsoleerd en voorzien van balansventilatie, een warmtepomp en plafondverwarming. Wethouder Chantal Zeegers spreekt haar waardering uit voor Ariane en andere duurzame huiseigenaren:

Dit is een prachtig voorbeeld om te laten zien wat er allemaal mogelijk is in een woning. Het is mooi om te zien hoe huiseigenaren elkaar kunnen inspireren bij het duurzamer maken van hun woning.”

– Wethouder Chantal Zeegers

Verhalen in de media

Niet alleen in de huiskamers zijn veel verhalen gedeeld, maar ook in de media. Journalisten gingen op pad en huiseigenaren vertelden op de radio of televisie hun duurzame woonverhaal.  Bekijk hier een impressie >

“Het is natuurlijk mooi dat ik mijn huis heb verduurzaamd, maar we komen pas verder wanneer we deze kennis met elkaar delen. Dan maken we een echt verschil.”

– Huiseigenaar Fedde

Gemeenten in actie

De open dagen van de Nationale Duurzame Huizen Route werden mede mogelijk gemaakt met hulp van 133 gemeenten en provincies. Zij hielpen met de zichtbaarheid van het evenement in hun regio: zo kon je in de gemeente Oss deze prachtige borden bewonderen en in Schouwen-Duiveland bracht wethouder Ankie Smit namens de gemeente een bezoek aan diverse deelnemende woningen.


Impressie Duurzame Huizen Route 2023

Het was mooi om elkaar dit jaar weer te ontmoeten en inspiratie op te doen over duurzaam, energiezuinig en comfortabel wonen! Bedankt allemaal voor jullie inzet, mooie verhalen en het delen van jullie ervaringen.

Meer inspiratie opdoen

Ben je op zoek naar energiebesparende mogelijkheden omdat je gaat verbouwen of comfortabeler wilt wonen? Kom dan in contact met huiseigenaren die ervaring hebben met duurzaam (ver)bouwen en wonen! Het hele jaar rond kun je op het platform je vragen stellen aan huiseigenaren met unieke voorbeeldwoningen.
Ga naar de voorbeeldwoningen >

Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe activiteiten!

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud