3 vragen aan …

INTERVIEW – Gert-Jan van Kesteren. Vroeger werkte hij als organisatieadviseur en hielp hij bedrijven met het ontwikkelen van een duurzaamheidsbeleid. Inmiddels is hij met pensioen en doet hij vrijwilligerswerk als energiecoach in de gemeente Laarbeek. In 1991 kochten zijn vrouw en hij de woning waar ze nu nog steeds wonen. Tien jaar geleden zijn ze begonnen met het verduurzamen van het huis.

Welke duurzame stappen hebben jullie gezet?
“We wilden graag bijdragen aan een beter milieu en aan een betere toekomst voor de volgende generatie. Daarom zijn we aan de slag gegaan met onze woning. We begonnen met de aanschaf van zonnepanelen, gevolgd door het na-isoleren van de muren. Ook zijn de radiatoren van de keuken en woonkamer vervangen door lage temperatuur convectoren. Op de begane grond hebben we de ramen vervangen door triple glas.”

Toen dit was gerealiseerd, testte Gert-Jan of zijn woning geschikt was voor een warmtepomp. “Tijdens een winterperiode stelde ik de cv-ketel in op 40 graden. Dat ging goed, dus hebben we een all-electric warmtepop aangeschaft.”

Hoe bevallen de duurzame maatregelen?

“Ik kan niet anders zeggen dan dat we erg tevreden zijn. Het binnenklimaat is comfortabel en we hebben geen last meer van tocht en geluid van buiten. En ook niet onbelangrijk: de energierekening bedraagt nog maar een paar tientjes per maand.”

Toch zijn er nog een aantal duurzame stappen die gezet kunnen worden. “We willen nog een CO2-gestuurde decentrale ventilatie-unit in de woonkamer, het glas van de ramen boven vervangen door HR++ glas en we willen graag dakisolatie. Misschien willen we ook extra zonnepanelen voor een elektrische auto. De meterkast is er in elk geval al op voorbereid.”

Wat wil je andere huiseigenaren meegeven?

“Vraag een huisbezoek aan van een energiecoach! Dat is een vrijwilliger die onafhankelijk meekijkt naar jouw specifieke situatie en informatie geeft over de beste aanpak. Niet alles hoeft in één keer te gebeuren, maar denk wel alvast na over je toekomstige woonsituatie.”


Bekijk de woning van Gert-Jan hier >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud