Blog door F. Mokveld. 14 oktober 2019
De afgelopen jaren hebben we veel ideeën opgedaan bij de bezoeken aan Duurzame Huizen in eerdere edities. Dit jaar, 2019, is onze woning open (na inschrijving voor één van de rondleidingen) om te laten zien wat wij in ons bestaande huis gedaan hebben in de afgelopen 20 jaar. Na alle isolatiemaatregelen uit de afgelopen jaren verwarmt een lucht-water warmtepomp sinds juni onze woning. Graag willen we laten zien wat wel en niet bij ons gewerkt heeft. Want de hele gang naar de laatste stap, van het aardgas af, was geen simpele. Via mijn website DuurzaamRoermond delen we onze ervaringen. Ik kan echt enthousiast worden van zaken die echt werken maar soms kom je ook dingen tegen die mooi worden verkocht maar in de praktijk niet blijken te werken. Bovendien kom je er vaak pas tijdens gebruik achter hoe zaken werken. Vandaar dat we dat graag delen om jullie, bezoekers, te helpen.
De discussie over terugverdientijd vind ik vaak niet interessant. Natuurlijk moet er redelijke financiële berekening zijn, maar als je een nieuwe auto of keuken koopt, ga je toch ook niet rekenen wanneer je die terugverdiend hebt? Naast verduurzaming van je woning draag je bij aan een beter klimaat, krijg je meer comfort en is het ook erg leuk om hiermee bezig te gaan. Meer voldoening krijgen van je geld dan te investeren in meer spullen die vaak maar kort meegaan. Het werkt echt!
We hebben de verduurzaming stap voor stap aangepakt. Aan de ene kant gewoon financieel, elke keer een beetje, maar ook omdat je juist tijdens een verbouwing duurzame keuzes kan maken. Het totale rijtje van projecten uit de afgelopen jaren:
- het dak is in twee keer geïsoleerd. Eerst in 1988 en daarna nog een keer flink nageisoleerd tot een RC van 3,5 (de RC waarde geeft de mate van isolatie aan. In ons bestaande huis van 1925 zijn niet zo hoge RC waarden te krijgen als tegenwoordig in nieuwbouw)
- toen we het huis in 1988 kochten zat er overal al dubbel glas in. Ondertussen is alle dubbelglas vervangen door HR++ glas dat veel beter isoleert.
- in de woonkamer kwam een extra voorzetwand want spouwmuren zijn afwezig. Dat kostte wel 15 cm woonruimte maar de kamer was groot genoeg. Met de nieuwe ramen en de isolatie is het comfort in de woonkamer enorm toegenomen.
- in het hele huis zijn alle kieren gedicht want in dit soort huizen kan het flink waaien hetgeen echt veel verloren warmte geeft. Na de kierdichting moesten we wel de ventilatie in orde maken. Daarvoor is een decentrale ventilatie met warmteterugwinning gekozen (een Jaga Briza Fresh, een combinatie van laag temperatuur verwarming en ventilatie)
- ook wij zijn meegegaan met de grillen van de tijd. Dus in 1988 werd de decentrale verwarming in de woonvertrekken snel vervangen door CV. Verwarming in alle ruimtes, tot en met de kelder en zolder. Alles kon warm gestookt worden. Tegenwoordig verwarmen we weer alleen de woonvertrekken en de badkamer.
- de kruipruimte is volgestort met bodemisolatie korrels (geen effect gemeten) en dit jaar hebben we eindelijk besloten tot echte vloerisolatie met Tonzon, het verschil is echt merkbaar!
- Na 25 jaar gebruik was het blad van de keuken echt heel slecht geworden en overwogen we een nieuwe keuken. Ondanks mooie offertes besloten we uit duurzaamheidsoptiek toch het werkblad te vervangen en kan de keuken nog vele jaren mee.
- nadat onze woning label B had gekregen hebben we de tuin onderhandelen laten nemen. De grasvlakte met borders met eenjarige planten werd vervangen door een oase van vaste inheemse planten, twee vijvers heel weinig bestrating. Doordat overal planten staan is het onderhoud lager dan in een bestraatte tuin!
- na alle isolatie maatregelen gebruikte ons huis nog 1100 m3 gas (dat was ooit 3500 m3). En de CV moest worden vervangen. Vier jaar zoeken naar een installateur die voldoende kennis en kunde had om de klus te klaren. Geen makkelijke klus. Een hybride warmtepomp had eventueel ook gekund maar dan hielden we toch nog gasverbruik over. Uiteindelijk voor de toch wel dure oplossing van een lucht-water warmtepomp gekozen. Dus met een buitendeel wordt zowel warm water voor douchen geproduceerd als warm CV water.
- vaak hoor je dat je dan toch vloerverwarming moet hebben. Onze parketvloer uit 1988 vinden we veel te mooi, dus wij kozen voor Laag temperatuur verwarming van Jaga.
- ons elektra verbruik zal door de warmtepomp flink hoger worden en dat kunnen we niet opwekken met onze eigen zonnepanelen. Wij begonnen immers in 2008 met zonnepanelen en die zijn niet zo efficiënt als moderne panelen. Onze 24 panelen op alle daken wekken bij elkaar 3500 kWh op. De rest van de benodigde stroom komt van de Windcentrale. Met winddelen zijn we (mede) eigenaar van een windmolen in het noorden van het land.