Als ik iets niet weet, dan doe ik het toch

Interview – Aan de noordkant van Eindhoven staat de hoekwoning van Gerard van Poeijer. Een rasechte Brabander die pragmatisch zijn woning duurzamer maakte. Onder het motto ‘Als ik iets niet weet, dan doe ik het toch’ heeft hij zijn huis bijna eigenhandig van het aardgas afgeholpen. De energiekosten zijn gedaald van 250 euro naar 50 euro per maand.

Gerard en zijn vrouw Betty kochten de woning dertig jaar geleden. Toen hun kinderen naar de middelbare school gingen, hadden ze behoefte aan een groter huis. “De planken vloer hebben we weggehaald”, begint Gerard te vertellen. “We hebben beton gestort en elektrische vloerverwarming aangelegd.” De muren waren al geïsoleerd toen ze de woning betrokken. In 2014 zijn kunststofkozijnen met HR++-glas geplaatst. “Isolatie merk je meteen. Er hing een gordijn bij de trap en dat ging in de herfst en winter altijd heen en weer. Nu niet meer.”

Verder hebben we in 2014 dertien zonnepanelen laten installeren”, vervolgt Gerard. “Allemaal met een eigen optimizer – we zitten namelijk met wat schaduw van ons dakkapel.” Hij lacht: “Eigen energie opwekken, leuk! Op de bank krijgt ge toch geen geld hè.”

Ik kijk wel waar het schip strand
“Het dak heb ik in 2018 opnieuw geïsoleerd met glaswol van 13 cm.” Daarna kwam het idee om van het gas af te gaan. Gerard deed alles zelf, van leidingwerk tot aansluitingen in de meterkast. “Hier zeggen we altijd: niet miep’n maar fiep’n. Kortom: niet te veel praten, maar gewoon doen.” Hij vervolgt: “Op een gegeven moment waren ze buiten bezig met het vervangen van gasleidingen. Toen dacht ik: ‘Hup van het gas af. Ik kijk wel waar het schip strand.’” In 2018 verdween de gasketel uit huize Van Poeijer en kwam er een zonneboiler op het dak. Gerard legt uit: “Ik vond een compleet pakket voor doe-het-zelvers met 24 heatpipes.” De heatpipes werden aangesloten op een boiler van 200 liter met twee warmtewisselaars. “Mocht de zonneboiler niet genoeg warmte produceren, dan zit er nog een staaf van 2,5 kW in die het water kan verwarmen.”

Aanvullend op de zonneboiler installeerde Gerard een airco met verwarmingsmogelijkheden, waarmee de kamer na 10 minuten aangenaam warm is. Onlangs is er een ook een pelletkachel in de woonkamer aangebracht. “Die hadden we gezien tijdens de Duurzame Huizen Route in Oss. Dat leek ons ook wel wat. We hadden al een houtkachel, maar die heeft plaats moeten maken. Ik word wat ouder, en dat sjouwen met hout ging me tegenstaan.” Lachend voegt hij eraan toe: “Hoe die pelletkachel precies werkt, weet ik nog niet.”

Ik kom niet in de kou te zitten
In de afgelopen jaren zijn de energiekosten gedaald van 250 euro naar 50 euro per maand. De zonneboiler en pelletkachel waren goed te realiseren met subsidie. “En zelf installeren scheelt kosten”, licht Gerard toe. “Zoals mijn vrouw tegen me zegt: ‘ge kent heel veel, maar ge weet het ook goed te vinden.’ Ik doe er dan wel iets langer over dan een vakman, maar ik krijgt het wel voor mekaar. Nee, ik kom niet in de kou te zitten.”


Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Gerard >
Bekijk de pagina van gemeente Eindhoven >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud