INTERVIEW – Een fijne woning in een rustige buurt, dicht bij een NS-station en veel speelruimte voor de kinderen. Alle reden voor René en Marlon de Brouwer om in het jaar 2000 te verhuizen naar hun half vrijstaande jaren ’70-woning in Ermelo. Maar van isolatie was nauwelijks sprake. Stap voor stap, wanneer het budget het toeliet, verduurzaamden zij de afgelopen jaren hun woning. Het resultaat? Een steeds zuinigere en comfortabelere woning.
“We hebben besloten om hier te blijven wonen zo lang als mogelijk is”, vertelt René. “Op praktische momenten, als we toch al iets aanpakken in het huis, proberen we de meest duurzame keuzes te maken. Met voorrang op isoleren en praktische installatiemaatregelen.”
Ramen vervangen
De vloer en topgevels hebben René en Marlon in de loop van de jaren geïsoleerd. Dat leverde al een flinke verbetering op. En met dank aan een duurzaamheidslening, konden zij vorig jaar veel stappen zetten in korte tijd. “We hebben vooral geïnvesteerd in de beglazing”, vertelt René. “In de grote raampartijen en de schuifpui plaatsten we drievoudig glas en nieuwe kozijnen. Ook kochten we geïsoleerde buitendeuren. In enkele kleine ramen hielden we de bestaande kozijnen en plaatsten we HR++-glas, omdat drievoudig glas dan niet past.”
Het huis is daarnaast voorzien van 12 zonnepanelen in oost-west opstelling en een inductiekookplaat. Om de stroomopbrengst over de dag te verspreiden is in de meterkast 3-fase wisselspanning aangelegd. “En als voorlopig sluitstuk hebben we een zuinige (gebruikte) elektrische personenauto gekocht met een relatief kleine batterij”, zegt René.
Comfortabeler
René en Marlon zijn blij met de duurzame stappen die ze hebben genomen in hun huis. “Vooral onze begane grond is veel comfortabeler. We hebben dag en nacht een bijna constante temperatuur van 19 à 20 graden.” Ook het gasverbruik daalde fors. “We zijn qua stroomverbruik zelfvoorzienend en de zonnepanelen leveren daarnaast genoeg voor ongeveer de helft van de 11.000 autokilometers.”
Helemaal klaar is het huis nog niet. “We willen het dak nog isoleren”, vertelt René. “Alleen dat een lastige uitdaging, zowel aan de binnenzijde als van buitenaf. Ook de overstap naar een warmtepomp staat nog op het wensenlijstje. Dat wordt dan een (hybride) monobloc lucht/water R290 warmtepomp, waarbij je alleen een buitenunit hebt. We kiezen voor voldoende capaciteit, zodat we in de toekomst de HR-ketel buiten werking kunnen stellen. Zo zijn we ‘all-electric ready’.”
Voorbereiden op beschikbaar budget
Voor wie ook aan de slag wil met zijn huis, heeft René nog tips en adviezen: “Probeer vooraf globaal het totaalplaatje te plannen met een deskundige die dit kan overzien. Zet de maatregelen daarna in een handige volgorde. Zodra er budget beschikbaar kunt, kun je dan de maatregelen nemen op natuurlijke momenten.”
Hij voegt nog toe: “Ga niet over een nacht ijs, want veel maatregelen hebben een decennialange levensduur. Neem daarom per maatregel de tijd om de mogelijkheden te onderzoeken. Denk ook aan wat goed is voor het huis en zijn toekomstige bewoners. En tot slot de vraag: welke maatregelen brengen je, naast milieuwinst, ook meteen comfort?”