De warmtepomp in ontwikkeling

Laurens van Zoonen – Den Helder

Ik koop niet graag een kant-en-klare woning, maar liever één die ik naar mijn eigen smaak kan inrichten. Met die gedachte kocht ik ook dit huis in Den Helder: het was bewoonbaar, maar zat ook vol lekkage, schimmelvorming en vocht. Nou heb ik wel wat ervaring met verbouwen, dus een opknapper is wel aan mij besteed! Ik wilde proberen om het meteen zo duurzaam mogelijk aan te pakken en geen gebruik meer te maken van aardgas. Op de lange termijn is dat niet alleen financieel aantrekkelijk, maar komt het ook het wooncomfort ten goede.

Als je van het gas af wilt gaan, dan kom je er al snel achter dat het hele huis met elkaar in verband staat. De eerste stap is het luchtdicht afsluiten van de woning. Bij een huis uit de jaren dertig is dat eigenlijk alleen mogelijk als het huis helemaal gestript wordt en opnieuw wordt geïsoleerd. Zelf heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk kieren te vullen, maar je ziet altijd wel wat over het hoofd. Met name onder de dakgoot merk ik dat er ’s winters nog kou naar binnenkomt, wat nadelig is in combinatie is met lage temperatuurverwarming.

Ik heb praktisch alles zelf gedaan, met uitzondering van de installatie van de lucht/water-warmtepomp. Die techniek is nog volop in ontwikkeling, en dat merk je: installateurs zijn zelf ook nog op zoek naar de juiste systemen en combinaties, dus overal hoor je weer een ander verhaal. Dat maakt het lastig om keuzes te maken. Wat mij opvalt is dat veel warmte-installateurs van oudsher gasinstallaties aanleggen en de nieuwe technieken erbij doen. Om de warmtepomp goed af te stellen, heb je vooral veel ervaring nodig. Ik heb daarom bewust gekozen voor een installateur die zich heeft gespecialiseerd in nieuwe warmtesystemen.

Kabaal op de dakkapel
Van maart tot oktober werkt de warmtepomp uitstekend. Het buffervat wordt dan verwarmd door de zon, met dank aan de zonnecollectoren op het dak. Het is een prettige temperatuur in huis, en ik hoef nooit een raam open te zetten: het ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt voor (verwarmde) frisse lucht.

Vorig jaar in de winter heb ik voor het eerst echte vorst meegemaakt sinds de lucht/water-warmtepomp is geïnstalleerd. Doordat er nog kou binnenkomt via de kieren in de isolatie, had de warmtepomp het moeilijk: het verbruik nam toe, het rendement daalde en de warmtepomp maakte een hoop geluid. Om de warmtepomp optimaal te gebruiken, is het dus echt belangrijk om het huis helemaal aan te pakken.

Plannen voor de toekomst
Ik ben er nog niet helemaal: de kieren bij de dakgoot moet ik nog dichtmaken, ik heb een nieuwe voordeur besteld en wil aan de achterzijde het glas nog vervangen voor HR++ glas. Het kost allemaal geld, maar ik heb niet bewust gekeken hoelang ik ervoor nodig heb om dat terug te verdienen. Voor mij is het wooncomfort veel belangrijker dan de terugverdientijd.

Ik heb makkelijk praten: ik moest mijn cv-ketel toch vervangen, dus dan is zo’n stap sneller gemaakt. Of het voor anderen ook slim is om van het gas af te gaan, weet ik niet. De verwarmingssystemen zijn in ontwikkeling en de tijd zal leren wat het beste blijkt. Maar ook als je op het glas blijft, is verduurzamen geen overbodige luxe! Isoleren is een hele goede stap in de richting van een hoger wooncomfort en lagere kosten.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud