Drentse gasvrijheid

Menno Slot en zijn gezin kiezen voor aardgasvrij wonen in Roden

Interview – Momenteel zitten ze middenin de verbouwing. Op de oprit van hun woning in Roden staan bouwmaterialen en het huis is nog kaal en leeg. In november 2018 is het zover: dan wil het gezin definitief de oversteek maken van Groningen naar het Drentse dorp. Ze hebben gekozen voor een gasloze, energiezuinige woning, zonder in te leveren op comfort. Het is een hele klus geweest om dit te realiseren. Niet in het minste geval omdat Menno en zijn vriendin kersverse ouders zijn. Tussen de kraamvisites door vertelt Menno zijn verhaal.

Zoektocht naar een geschikte woning

Menno Slot en zijn vriendin waren twee jaar lang op zoek naar een koopwoning in de stad Groningen. Gezien de moeilijke woningmarkt werd dit een lastige opgave. Uiteindelijk hebben ze het besluit genomen om verder te zoeken, buiten de stadsgrenzen. Ze kwamen uit in Roden, Drenthe. Het dorp biedt het gezin alle voorzieningen die ze nodig hebben, in een rustige omgeving. In juli 2018 kochten zij de woning uit 1968, in het dorpscentrum van Roden. “Van buiten is het niet het mooiste huis, maar van binnen is het ruim en straalt het een aangename warmte uit,” vindt Menno.

“Van buiten is het niet het mooiste huis, maar van binnen is het ruim en straalt het een aangename warmte uit”

Het gezin had vooraf besloten om aardgasvrij te gaan wonen, in verband met de gaswinningsproblematiek in Groningen. Verder hadden ze geen duurzame plannen met hun woning, totdat ze een vloer moesten uitzoeken. “Toen we een ondervloer moesten kiezen, kwamen we uit bij een broodjesvloer. Onze aannemer merkte tijdens dit proces onze belangstelling voor duurzame alternatieven en dacht met ons mee,” legt Menno uit. “Van het één kwam het ander.”

Isoleren, isoleren en nogmaals isoleren

De vorige bewoners hadden al kunststof kozijnen laten plaatsen met HR++ glas. Verder moest de hele woning gestript worden. Om de woning te isoleren is er gebruik gemaakt van PIR isolatieplaten van 10 centimeter dik, tegen de wanden en het dak. De panelen hebben een hoge isolatiewaarde, ondanks de geringe dikte. Daarnaast is de spouwmuur geïsoleerd door middel van EPS korrels. “Isoleren is de essentiële eerste stap,” meent Menno.

“Isoleren is de essentiële eerste stap,” 

In de woonkamer koos de familie Slot voor lage temperatuur vloerverwarming. De vloerconstructie moest opnieuw gelegd worden. Ook op de eerste verdieping is voor vloerverwarming gekozen. Dit alles wordt verwarmt door een lucht-water warmtepomp.

Om de warmtepomp en de rest van de woning van energie te voorzien, liggen er aan de voorzijde van het huis zonnepanelen op het dak. “In eerste instantie waren we ook van plan om zonnecollectoren aan de achterzijde van het huis te plaatsen, maar dit plan hebben we doorgeschoven naar de toekomst,” vertelt Menno. “Of dit nuttig kan zijn is sterk afhankelijk van de opbrengst van de zonnepanelen en het verbruik van de warmtepomp. Daarnaast zijn zonnecollectoren momenteel nog relatief prijzig.” 

De energieadviseur verwacht geen nul-op-de-meter, maar het wordt wel een energiezuinige woning. “Hoewel de gasaansluiting nog een jaar blijft zitten, is het belangrijkste voor nu dat we van het aardgas af zijn,” vertelt Menno. “Het energieverbruik zal sterk afhankelijk zijn van de werking van de warmtepomp en of het huis voldoende is geïsoleerd. Dit kunnen we pas beoordelen nadat we een jaar dit huis bewonen.”

Tips voor anderen

Menno’s belangrijkste tip voor anderen is: “Kies een aannemer met ervaring en eentje die flexibel is en goed met je meedenkt.” Daarnaast moet de aannemer verstand van zaken hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. “Op internet vind je veel te veel meningen, je zoekt je suf,” vindt Menno. “Over oudere installaties en materialen is natuurlijk het meeste te vinden. Nieuwere oplossingen, zoals PIR panelen, waren wij zelf nooit opgekomen. Door de juiste vakmensen om je heen te verzamelen, kom je tot een mooi resultaat,” concludeert Menno tevreden.

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van de familie Slot >
Bekijk de pagina van Drenthe >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud