‘Een warmtepomp was onze eerste prioriteit’

Op de plek van zijn voormalig ouderlijk huis in het dorpje Noorden, gemeente Nieuwkoop, bouwden Gerard van Veen en Jannie Timmerman in 2013 een huis zonder gasaansluiting. “De warmtepomp was onze eerste prioriteit. Er lag een gasaansluiting en in die tijd was het vanzelfsprekend om die te gebruiken. Toch kozen we er bewust voor om dat niet te doen.”

“Als je nieuw gaat bouwen, liggen alle keuzes nog open”, vertelt Gerard. “Mijn vrouw besloot in die tijd om duurzaamheid hierin zoveel mogelijk vooraan te zetten. Dat is goed voor de planeet en daarnaast wilden we ook toen al niet afhankelijk zijn van Russisch gas. De warmtepomp zou er in elk geval komen. Als het financieel nodig was geweest, waren een badkamer en keuken daaraan ondergeschikt.”

Super geïsoleerd

Er kwam een bodemwarmtepomp met een grondboring van 150 meter diep. Deze verwarmt het huis met lage temperatuur en kan in de zomer ook koelen. Het is een houtskeletbouwhuis en ‘super geïsoleerd’, aldus Gerard. De ramen zijn van driedubbel glas en op zo’n manier geplaatst dat de zon in het voorjaar naar binnenkomt, maar in de zomer juist niet.

Waarom kozen Gerard en Jannie voor een nieuwbouwhuis? “Het is een voorrecht als je in de gelegenheid bent om een huis te bouwen naar je eigen idee. Het ouderlijk huis was niet geïsoleerd en qua woongenot viel er veel te verbeteren. Omdat we de grond al hadden, kon de hele investering naar de bouw van het huis. Dat scheelt natuurlijk enorm in het budget. Ook hadden we het geluk dat we in crisistijd bouwden, de prijzen waren toen vriendelijker dan nu. En achteraf gezien bleek de warmtepomp een goede investering. Maar dat konden we niet voorzien. Als er geen gascrisis was, had dat langer geduurd.”

Geweldig wonen

“We hebben al met al nog altijd het idee dat we goede keuzes hebben gemaakt. Het is geweldig om in dit huis te mogen wonen”, vertelt Gerard. “Het enige is dat we eigenlijk een gescheiden watersysteem hadden moeten aanleggen. Maar we gaan zorgvuldig met het water om. Voor ons is het goed zo.”

Via de Duurzame Huizen Route delen Gerard en Jannie hun verhaal. “We doen mee om uit te dragen dat het ook anders kan”, motiveert Gerard. “Het is onze overtuiging dat het maken van duurzame keuzes in het belang is voor het bestaan van onze samenleving.”

Zijn gouden tip: “Steek je licht op bij mensen die ervaring hebben. En kies je prioriteiten. De investeringen die je voor een woning doet, zijn voor een lange termijn.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud