Het bouwconcept van onze woning nu in een boek

 Blog door Theo Smidt en Atty van de Brake. 27 januari 2021

Sinds een paar jaar doen we (Theo Smidt en Atty van de Brake) mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route met ons energieneutrale en duurzaam gebouwde huis in Harfsen (Gelderland). Erg leuk om te doen en zo bevredigend om naar informatie zoekende duurzame bouwers te inspireren en stimuleren.

Bouw van ons eigen huis
In 2014 zijn het nieuwbouwhuis en de bijgebouwen opgeleverd. Dit huis is gebouwd volgens het bouwconcept van Ing. Theo Smidt. Door de jaren heen verzamelde hij kennis over het toepassen en monteren van zonnepanelen, o.a. via zijn voormalig bedrijf Esdec in Deventer. Maar ook leerde hij bij in de praktijk over energieneutraal en duurzaam bouwen. Zijn ideeën zijn vormgegeven in dit huis in Harfsen. Toen nog als experiment en nu – na jaren van monitoren – blijkt dat zijn bouwconcept werkt. In 2020 kwam ook de ecologische zwemvijver gereed, wat reuze handig is in de zomer voor een lekkere duik.

“Ons huis is dus gasloos en heeft geen warmtepomp nodig.”

Bouwconcept
Ons huis is maximaal geïsoleerd en heeft een groot dak vol met zonnepanelen. De verwarming gaat via elektrische vloerverwarming (draden in de vloer, per ruimte een thermostaat) en ook de boiler wordt elektrisch verwarmd. Het huis is dus gasloos en heeft geen warmtepomp nodig. Gasloos bouwen was in 2013/2014 overigens nog niet vanzelfsprekend. De gemeente vond het eigenlijk maar niks. Wat een verschil met nu! Onze voorkeur om zo weinig mogelijk installaties in huis te hebben, vanwege onderhoud en storing, is hiermee ook gerealiseerd.

Rc-waarden
Heel goed isoleren ligt natuurlijk aan de basis van een energieneutrale woning. Het uitgangspunt was een Rc-waarde 10 voor dak, gevels en vloer. Dat wilden aannemers in Nederland toen niet bouwen, dus kwamen we terecht bij de Duitse aannemer Brüggemann Bau. Rc-waarde 10 is ideaal, intussen adviseert Theo om minimaal te kiezen voor:

 • Rc-waarde dak 9,0
 • Rc-waarde vloer 7,0
 • Rc-waarde gevels 8,0
 • Glas: Triple (U= 0,5 – 0,7)
   

“Houd het simpel. Vermijd complexe installaties vanwege storingsgevoeligheid en onderhoud.”

Boek: Eenvoudig duurzaam bouwen
Bouw je energieneutrale droomhuis zonder warmtepomp

Voorjaar 2020 zei Atty tegen Theo: “Jij hebt een bijzonder bouwconcept, zullen we daar samen een boek over schrijven? De wereld moet toch weten dat je ook zonder een dure en storingsgevoelige warmtepomp een energieneutraal huis kunt bouwen.” Theo stond niet te springen, het boek was meer een droom van Atty, maar nu het klaar is, zijn we samen trots op het resultaat. Met de inhoudelijke kennis van Theo en de schrijfkunsten van Atty ontstond een praktisch boek over eenvoudig duurzaam bouwen. Met handige tips, voor- en nadelen van duurzame keuzes en een in te vullen wensenlijst voor de architect/aannemer.

We verklappen alvast de 6 duurzame keuzes die ten grondslag liggen aan ons bouwconcept:

 • Kies bij voorkeur voor houtskeletbouw.
 • Beperk de energievraag door uitstekend te isoleren.
 • Wek zelf energie op door het hele dak vol te leggen met zonnepanelen.
 • Bereik maximaal comfort door elektrische verwarming en elektrische warmwatervoorziening te gebruiken.
 • Zorg voor een gezond intern leefklimaat door goede ventilatie en door dampopen te bouwen.
 • Houd het simpel. Vermijd complexe installaties vanwege storingsgevoeligheid en onderhoud.

Theo adviseert particulieren over energieneutraal en duurzaam bouwen en maakt op verzoek een z.g. energiebalansberekening. Intussen zijn volgens dit bouwconcept al diverse woningen gebouwd. Bijvoorbeeld bij onze voormalige Nationale Duurzame Huizenroute-bezoekers Anneke van Woerkom en Paula Mostert in Leusden.

Hopelijk kunnen we in november weer live samenkomen. Nieuwsgierig naar dit bouwconcept? Ons boek is nu ook te koop.


Link naar onze woning op de Nationale Duurzame Huizenroute.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud