Naar energieneutraal wonen in een huis van ruim 100 jaar oud.

 Blog door Wico Ankersmit. 12 november 2020

Acht jaar geleden kochten we als gezin een oude vrijstaande woning aan de prachtige Julianalaan in Vaassen. Met uitzicht op kasteel de Cannenburch en de daarnaast gelegen monumentale  watermolen. We hadden onze redelijk goed geïsoleerde rijwoning in de nieuwbouw, waar we 22 jaar met plezier hadden gewoond, verkocht en waren verliefd op dit Veluwse huisje uit ongeveer 1907. Toen we acht jaar geleden de sleutel kregen hebben we bijna de gehele woning verbouwd. De steens muren aan de binnenzijde goed geïsoleerd, de vloeren geïsoleerd, een stuk vergunningvrij uitgebouwd en de oude garage die langs de woning stond verbouwd tot kantoor. Bij de verbouwing is ook al het nog aanwezige enkel glas vervangen door HR++. Een hele slag richting een hoger energielabel, maar het geld was toen ook wel op. Wat we bij de eerste verbouwing nog niet hadden aangepakt was het dak. Een bijna ongeïsoleerde kap met daarop gebakken pannen die op zijn. Een dakkapel met zijwangen en dak van 2 centimeter dik, met de isolatie van een cabriolet.

Daar moest dus snel iets aan gebeuren, waarbij we ook met de gedachte liepen om zonnepanelen te plaatsen. Maar als we zonnepanelen op het dak zouden plaatsen zouden deze esthetisch gezien wel moeten passen op onze woning en in het beeld van onze straat, of laan moet ik natuurlijk zeggen.

Met de gedachte dat we toch echt iets aan het dak zouden moeten gaan doen kwam ik op  de beurs Building Holland, die in maart 2016 in de Rai werd gehouden, langs een stand waar het innovatieve ‘Plusdak’ werd getoond. Een samenwerking tussen Stafier Solar, Isobouw en Velux. Ik maakte een paar foto’s, nam een folder mee en ging weer verder. Een weekje later kwam de folder uit de tas, en ging ik me eens verdiepen in deze oplossing. Met name de verspringing in de panelen die daardoor een soort dakpan effect tonen sprak mij erg aan. Via internet kwam ik ook terecht bij de NUON die als nieuw product het Energiedak presenteerde. En wat bleek, dit NUON energiedak was de zelfde integrale oplossing als het op de beurs bezochte ‘Plusdak’.

Ik heb vervolgens contact opgenomen met de NUON en al snel volgde een afspraak bij ons thuis. Na wat heen en weer gemail over mogelijkheden, uitdagingen en natuurlijk de prijs, volgde een bezoek van de werkvoorbereider van de aannemer die het werk zou gaan uitvoeren. Samen met de specialist van Stafier werd de woning opgemeten, werd de dakrand en de boeimaat ingemeten, en werd het nog even spannend waar precies de dakramen konden worden geplaatst. De plek van de dakramen is namelijk afhankelijk van de panelenmaat. Maar onder het dak zitten slaapkamers, wanden, spanten en gordingen. Na uitwerking van het plan bleek het dak goed voor precies 100 Stion 150Wh panelen de konden worden gelegd voorzien van één optimizer per 2 panelen en een Solaredge omvormer. Gelet op de oost-west oriëntatie van onze woning zal het dak op jaarbasis zo’n 12.000kwh moeten kunnen opleveren. Samen met de isolatiewaarde van het nieuwe dak van zo’n totaal 7 m2K/W door het aanbrengen van 110m2 Isobouw Slimfix Renotwin platen, die ook het gasverbruik behoorlijk reduceren kon een grote stap worden gezet richting energieneutraal en is opdracht verstrekt het project uit te voeren.

Naast dat het een innovatief project is dat nog niet eerder was geplaatst op een oude vrijstaande woning was een Omgevingsvergunning nodig omdat het niet ging om vergunningvrije zonnepalen op het dak, maar om een totaal nieuw dak. De aanvraag werd door de gemeente voortvarend opgepakt, maar het was nog wel even een klus om de welstand te overtuigen van de (esthetische) kwaliteit die dit dak heeft. Hier zie je in de praktijk dat duurzaamheidsbeleid en welstandsbeleid het vaak niet met elkaar eens zijn. Daarnaast moest een planologische afwijking worden verleend omdat het nieuwe dak 10cm hoger uitkwam, en dit niet paste in het bestemmingsplan.

De eerste dagen van de werkzaamheden werd het oude dak gesloopt en binnen één dag werd het ene dakvlak ontdaan van dakpannen, panlatten en een dakkapel en werd die zelfde dag het isolatiepakket van de ISObouw SlimFix Renovatieplaten gelegd. De tweede dag volgde het andere dakvlak en zo was toch in twee dagen zonder waterschade het dak weer dicht. De dagen daarop volgde de betimmering voor de zonnepanelen, en na ruim een week werden de 100 zonnepanelen 

met een totale capaciteit van 15kWp gelegd. Voor de uitvoerende partijen Stafier Solar en Weijers Eikhout was het op zo’n oude woning waar niets recht blijkt te zijn het nog wel een hele klus om zonnepanelen, de dakramen en vooral de dakranden goed strak te krijgen. Toch is het ondanks nog het één en ander tijdens de bouw moest worden uitgedacht en geproduceerd allemaal gelukt en kon de omvormer worden aangesloten, de terug levering worden aangemeld, en kon het dak gaan doen wat werd beloofd namelijk de slogan ‘The roof that gives’ waarmaken.

Maar nog niet (helemaal) energieneutraal.

Door de diverse energetische verbeteringen in de woning is al een grote stap gezet richting energieneutraal en is de gasrekening ook al behoorlijk naar beneden gegaan, maar de volgende stap is nog het vervangen van de gasgestookte CV-ketel in een warmtepomp en het gasfornuis naar een inductiefornuis. Maar hier moet eerst nog even flink voor worden gespaard.

Technische gegevens

Woning oriëntatie dakvlakken Oost-West

100 CIGS dunne filmpanelen (Stion 150W)

51 optimisers van Solar Edge

1 omvormer Solar Edge

Dakisolatie Isobouw SlimFix RenoTwin

Dakramen Velux GGL UK6

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud