Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1907, VaassenOmschrijving

Onze woning uit 1907 is zo goed als mogelijk geïsoleerd met als kers op de taart het in 2016 ter vervanging van een ongeïsoleerd dak geplaatste Energiedak met een RC van ruim 8 en 100 zonnepanelen 

Kenmerken

Bouwjaar: 1907
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Energieleverende woning, Na-isolatie schuin dak buitenkant (dakisolatie), Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Na-isolatie vloer, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR++ glas, HR-ketel (Cv-ketel), Zonnepanelen (PV), Led lampen, Regenwaterafkoppeling, Elektrische auto

Foto's
Beschreven maatregelen
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

In 2012 is de woning gekocht en verbouwd waarbij er is uitgebouwd op nieuwbouwniveau en de bestaande woning gebouwd in steens metselwerk zo goed als mogelijk is nageïsoleerd en voorzien van HR+ en HR++ glas. In 2016 is de ongeïsoleerde kap vervangen door een Energiedak met een totale RC-waarde van 8 met daarboven 100 zonnepanelen.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De 100 zonnepanelen op het energiedak leveren op jaarbasis ruim 10Mw energie op, en dat is genoeg voor zowel de energiebehoefte van de woning als ook voor de electrische auto. De woning heeft nog wel een gasgestookte HR+ ketel, maar als die aan vervanging toe is zal die ook worden ingeruild voor een warmptepomp waarna de woning richting 0 op de meter gaat.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Natuurlijke ventilatie

Adviezen

Als een dak van een oude woning aan vervanging toe is dan is het vervangen van een ongeisoleerd pannendak in een energiedak echt een aanrader, en is de investering van de meerkosten binnen 15 jaar terugverdiend.

Ervaringen

De bouw van het energiedak was een eerste landelijke pilot van NUON onder de noemer het NUON energiedak, dat een samenwerking betrof van Isobouw, Velux, Nuon en Stafier Solar. De aannemer van het energiedak was Weijers Eikhout. Dit liep mede gelet op het feit dat wij een pilot project waren niet heel soepel, maar uiteindelijk zijn bij de oplevering alle punten goed opgelost.

Toekomstplannen

Geheel naar Nul op de meter, op het moment van vervangen gas naar warmtepomp en dan nog naar een eigen energieopslag. Dit laatste is echter nu nog te duur ten opzichte van de terugverdientijd.


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud