‘Ondanks energiecrisis geen energiekosten’

Samen met zijn twee dochters woont Vincent Voorheijen in een mooie hoekwoning in Tilburg. De ligging en de mogelijkheden om te verduurzamen waren voor hem redenen om naar deze woning te verhuizen in 2019. “Een groot deel van het huis moest toch onder handen worden genomen, dus het was net zo voordelig om gelijk te gaan verduurzamen.”

Omdat er overlap zat tussen zijn oude en huidige woning, kon Vincent alvast aan de slag met het verduurzamen van zijn woning. Zo heeft hij onder meer de vloer, spouwmuur en het dak geïsoleerd. “Overigens was de spouwmuurisolatie nog een aanvulling op de bestaande isolatie.” Andere maatregelen die Vincent onder meer heeft genomen zijn: HR++ glas, een hybride warmtepomp en zonnepanelen. “Dankzij de duurzame maatregelen heb ik meer wooncomfort én heb ik – ondanks de energiecrisis – geen energiekosten meer.”

Warmtepomp  
Zijn toekomstplannen? “Als de verwarmingsinstallatie – de hybride warmtepomp – in de toekomst aan vervanging toe is, wil ik die graag vervangen door een volledig elektrische variant, zodat de gasaansluiting komt te vervallen. In 2022 was het prijsverschil tussen een hybride en full electric warmtepomp te groot om gelijk al voor een volledig elektrische warmtepomp te kunnen gaan.”

Verbruik verminderen
Voor woningeigenaren die hun woning ook willen verduurzamen, heeft Vincent nog een aantal handige tips. “Begin met het verminderen van je verbruik. Dat begint al – als dat tenminste mogelijk is – met het aanpassen van het spoelvolume van je toilet. Of door het plaatsen van een doorstroombegrenzer bij je douche. Dat laatste bespaart niet alleen water, maar er wordt ook minder water opgewarmd. Dat scheelt toch weer iets op je energierekening.”

Energielabel apparaten
Ook kan het volgens Vincent goed zijn om naar het energielabel van oude of kapotte apparaten te kijken. “De aanschaf van een apparaat met een beter energielabel is dan wel duurder, maar als het apparaat 10 jaar of langer meegaat, verdien je dat verschil makkelijk terug.”

Zijn laatste – en gouden tip – is: “Pak zoveel mogelijk aan in je woning als je een ander huis hebt gekocht. Als je er eenmaal inzit, dan zijn bepaalde maatregelen te ingrijpend en stel je ze makkelijk uit. Van uitstel komt helaas ook vaak afstel.”


Benieuwd naar de woning van Vincent? Bekijk zijn huis hier >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud