“Ook een rijtjeshuis uit 1957 kun je goed verduurzamen!”

INTERVIEW – Van een woning waar jarenlang niets aan is gedaan tot een aardgasvrije en comfortabele woning. Cees laat zien dat het kan! Hij heeft zijn jaren ’50-woning volledig gerenoveerd en geïsoleerd. “Het gasverbruik is nu nul”, vertelt hij enthousiast. Via de Nationale Duurzame Huizen Route deelt hij graag zijn aanpak.

Cees Warmer is een geboren Alkmaarder. In 2017 kocht hij zijn woning. De vorige bewoonsters hadden geen noemenswaardige aanpassingen gedaan. “In de woonkamer stond nog een gaskachel met enkele radiatoren in de gang en slaapkamers en in de keuken vond je een grote boiler”, vertelt Cees. Om de woning leefbaar te maken, was een verbouwing onvermijdelijk. Hij besloot ook direct te verduurzamen. Met zijn achtergrond als binnenhuisarchitect heeft hij de verbouw en installatie helemaal in eigen beheer gedaan.

Warmte vasthouden
Cees nam verschillende maatregelen, zoals het isoleren van de tussenvloeren, HR++ glas en tripple glas. Bij de renovatie liet hij de cv-installatie weghalen. “Ik heb dit vervangen door infraroodpanelen in elke ruimte met de mogelijkheid om deze panelen apart aan te sturen”, geeft hij aan. Omdat Cees gebruik maakt van infraroodpanelen, heeft hij de wanden voorzien van Aerotherm. “Dit is een 2 mm dik laagje dat je aanbrengt op de muren of vloer. Hiermee voorkom je warmte en koude overdracht, zodat je de infraroodstraling binnen je kamer houdt.”

In de hoogte isoleren
Toen Cees in zijn woning trok, was het dak er ook niet heel goed aan toe. Het dak was namelijk niet geïsoleerd en bestond alleen uit hout met dakpannen. “Ik heb het lage dak van de zolder met een dakverhoging vergroot tot een extra woonruimte”, legt hij uit. “Het dak en dakkapel zijn nu goed geïsoleerd. Ik heb ervoor gekozen om de dakpannen weg te laten en hier geïntegreerde zonnepanelen te plaatsen.  Nu het grootste gedeelte van de renovatie achter de rug is, is Cees erg blij met het resultaat: “Het comfort is nu prima! De energierekening is betaalbaar en het gasverbruik is nul.”

Nog een aantal stappen
Helemaal klaar met verduurzamen is Cees nog niet. Hij wil nog een aantal stappen zetten, zoals een regenton en hier en daar nog wat kleine isolerende maatregelen. Ook wil hij een warmtecollector op het dak toepassen. Voor iedereen die ook aan de slag wil met het verduurzamen, heeft hij nog een gouden tip: “Oriënteer je goed en ga door waar anderen het erbij laten zitten. Naast de bekende maatregelen zijn er namelijk nog heel veel andere bijzondere oplossingen.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud