Optimaal leefklimaat in een energieneutraal huis

Interview – Tussen de bollenvelden, in het buitengebied van Lisse, staat de woning van Paul en Emmy Zwetsloot. “Nadat in 2011 een boerderij door brand werd verwoest, is de grond bouwrijp gemaakt. Twee jaar later kregen we de unieke kans hier een kavel te kopen”, vertelt Paul. Bij het woningontwerp is gekozen voor natuurlijke materialen en duurzame toepassingen. Inmiddels wonen Paul en Emmy met veel plezier in hun energieplushuis. Ze vertellen graag over hun ervaringen via de Nationale Duurzame Huizen Route. Op zaterdag 2 en 9 november stellen honderden huiseigenaren in Nederland hun woning open voor bezoek. Ook de woning in Lisse is te bezoeken, op 9 november.

Toen in 2015 enkel de fundering lag, deden Paul en Emmy al mee aan de Duurzame Huizen Route. “We stonden met 60 bezoekers, op een koude novemberdag, middenin een weiland”, lacht Paul. “De bezoekers waren zelf ook van plan om te bouwen, maar moesten hun plan nog uitwerken.” Paul en Emmy hadden dit al uitgedacht: Het moest een energieneutraal huis worden met een zo optimaal mogelijk binnenklimaat.

Hout en stro

Er is gekozen voor prefab houtskelet- en strobouw. “Op de markt van strobouw zijn veel éénlingen actief (zzp’ers), als we daarvoor hadden gekozen was het een lang proces geworden”, verklaart Paul. Daarom kozen zij voor een groter bouwbedrijf, die hier echter nog niet bekend mee was. Met de architect en de bouwer is Paul op cursus gegaan om kennis op te doen. “Het is een intensief proces, waarbij de samenwerking van de verschillende partijen van cruciaal belang is.”

Licht, lucht en water

Voor het verwarmen van de woning is gekozen voor een aardgasvrije oplossing. Er is een lucht/water warmtepomp geplaatst in combinatie met zonnecollectoren, die ook voorzien in warm tapwater. De warmte wordt in verschillende boilervaten opgeslagen. Deze leveren het via een laag temperatuur-warmtenet af aan de vloerverwarming. De warmtepomp draait van oktober tot maart. “In het bijgebouw zijn we een ruimte aan het inrichten voor logés. Deze ruimte wil ik verwarmen met infraroodpanelen”, vult Paul aan. De woning wordt in haar energiebehoefte voorzien via zonnepanelen op het dak. Ook de elektrische auto wordt hiermee opgeladen. “We leveren 500 kWh per jaar terug aan het net”, vertelt Paul trots.

Kan niet bestaat niet

Geen dag gaat voorbij waarop Paul en Emmy niet met duurzaamheid bezig zijn. Paul is voorzitter van Lisse Duurzaam en stichting Bollestreek Duurzaam, is energiecoach en werkt als consultant mee aan de energietransitie. Emmy houdt zich bezig met onder andere de bestrijding van zwerfafval en het bewust omgaan met voedsel en verpakkingen.

Paul en Emmy voelen zich bevoorrecht om op deze prachtige plek te mogen wonen. “Voor ons is de locatie het belangrijkste aspect van de woning, met een natuurgebied als uitzicht. Daarnaast zijn we erg blij met het wooncomfort”, vertelt Paul. Als tip geeft hij mee: “Laat je niet ontmoedigen door woorden als ‘het kan niet, het is te moeilijk’. Jij komt er zelf te wonen, dus houd de regie in handen!
 

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Paul & Emmy >

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud