Interview – Marjan Smeulders en Keith Wilson wonen in een wederopbouwboerderij uit 1947 in Rosmalen. Toen ze de woning in 2014 van Marjans moeder overkochten, wilden ze het graag opknappen en verduurzamen. Makkelijk was dat niet: Het dakoppervlak is erg groot om te isoleren en de stijlkenmerken van de boerderij willen ze graag behouden. “We zijn trots op wat we hebben bereikt”, zegt Marjan. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 2 en 9 november stellen honderden huiseigenaren hun duurzame huis open voor bezoek. Ook Marjan en Keith doen mee. Op zaterdag 9 november vertellen ze graag hun verhaal aan geïnteresseerden.
Project één was het opknappen van het dak. Een flinke klus. “We wilden zonnepanelen, maar ons dak was slecht”, vertelt Marjan, “Het riet dat onder de pannen zat, waaide over de vliering heen.” Behalve de spanten is het hele dak er vanaf geweest. Er kwam 10 centimeter isovlas ter isolatie. “Bij nader inzien hadden we dat dikker moeten doen. We wilden aan de binnenkant verder isoleren tot 30 cm dik, maar het dak is zó groot dat we daar nog steeds niet mee klaar zijn.”
Op het nieuwe dak prijken nu 36 zonnepanelen. Daarnaast liggen er nog 34 zonnepanelen op het schuurdak. “Fantastisch”, volgens Marjan. “Die investering hebben we er zo uit. De dakpanelen in 5 á 6 jaar en die van de schuur in 7 jaar. Ik raad zonnepanelen aan iedereen aan!”
Stalraampjes
Het nieuwe dak was de start van verdere renovatie van het huis. Vervolgstappen waren onder meer spouwisolatie, vervanging van ramen en kozijnen, installatie van een warmtepomp, ventilatie met warmteterugwinning en zonneboiler.
“In 2017 zijn we begonnen met rondkijken naar kozijnen en ramen”, vertelt Marjan. “Die zoektocht is niet makkelijk. Veel ramen zijn duur of niet in de stijl van onze boerderij.” Voor de 7 stalramen in de achterbouw bedacht Keith een creatieve oplossing: Hij haalde de ramen eruit, sleep de achterkanten van de kozijnen af en plakte daar vervolgens aan de binnenkant triple glas panelen tegenaan. “Maar de 14 stalraampjes in het hoofdgebouw van de boerderij zijn nog steeds enkel glas, echt heel erg!”, aldus Marjan.
Overdreven
Duurzaamheid is een belangrijk thema in het dagelijks leven van de familie. “We eten veel veganistisch, we vliegen zo min mogelijk, we hebben een grote moestuin en proberen lokale producten te eten”, somt Marjan op. De drie kinderen vinden het weleens wat overdreven. “Maar we moeten allemaal ons best doen”, vindt moeder. “Ik werk als microbioloog en in mijn vakgebied wordt er veel onderzoek gedaan naar CO2 en methaan. Door de klimaatcrisis staan we er als mensheid niet al te best voor.”
Tips
“Keith heeft veel zelf gedaan aan het huis. Hij is natuurkundige, houdt van gadgets en vindt het leuk om met nieuwe techniek te werken”, vertelt Marjan. “Bij het isoleren werkt hij tot Passiefhuis standaard. Hij zorgt ervoor dat hij alles luchtdicht afwerkt zodat er geen warmte verloren gaat. De luchtkwaliteit wordt gegarandeerd door het ventilatiesysteem met warmteterugwinning”. Tijdens de Duurzame Huizen Route laat hij aan geïnteresseerden graag slimme oplossingen zien. “Wij hebben bijvoorbeeld uitgetest of een warmtepomp in onze woning haalbaar was”, vertelt ze. “Veel aannemers dachten van niet, maar wij hebben een winter lang de ketel op 45 graden gezet en het was warm genoeg in huis. We wisten dus dat het kon.” Deze test is wat betreft Marjan een aanrader voor anderen die ook een warmtepomp in combinatie met radiatoren overwegen.
Een ander advies van Marjan: begin met isoleren. En verder: “Begin gewoon. Ik vind dat er te veel angst is en mensen teveel afwachten. Isolatie en de warmtepomp waren voor ons een aanzienlijke investering, maar wij zijn trots op wat we hebben bereikt. En we wilden van het gas af om niet meer bij te dragen aan de aardbevingen in Groningen, dat voelde zo asociaal. Bovendien merk je een groot verschil in wooncomfort.”
Op bezoek
Tot slot raadt Marjan aan om inspiratie op te doen bij andere huizen. “Wij zijn tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op bezoek geweest bij een nul-op-de-meterwoning in Rosmalen. We hebben daar veel aan gehad, onder andere hoe zij het met de subsidie hadden geregeld.”
Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Marjan & Keith >
DTV Nieuws: Regio doet mee aan Duurzame Huizenroute: ‘We proberen alles te doen om klimaatopwarming tegen te houden
Bron: DTV Nieuws