Pionieren op Energy Island

Interview – Nadat Lennard en Jenneke de Jager in 2012 in het huwelijksbootje stapten, besloten ze van de westkant van Goeree-Overflakkee naar de oostkant te verhuizen. Hun oog viel op een woning uit 1900 in Den Bommel. De woning was aan een opknapbeurt toe. Het pasgetrouwde stel besloot de woning in stappen energieneutraal te maken. Nu, zeven jaar later, is het woonhuis klaar. Via de Nationale Duurzame Huizen Route deelt het gezin hun verhaal.

Lennard en Jenneke, inmiddels met twee kinderen van één en vijf jaar hebben het huis in Den Bommel vooral gekocht vanwege de ruime schuur in de achtertuin, die nog groter is dan het huis zelf. ‘De schuur is een fijne plek om te hobbyen, biedt ruimte voor de oude auto en er is dakoppervlakte voor de zonnepanelen’, Vertelt Lennard. Het dak van de schuur is vernieuwd en geïsoleerd. In de toekomst kan deze ruimte ook als woon- of leefruimte gebruikt worden.

Grondige aanpak
Het begon allemaal in 2012, toen Lennard en Jenneke het pand aankochten. ‘We zijn gestart op de bovenverdieping, daar kwam een dik pak isolatie en er zijn lage temperatuur radiatoren geplaatst ter voorbereiding op de komst van een warmtepomp’, legt Lennard uit. ‘Het dak is aangepakt en hierop kwamen de eerste zonnepanelen.’ Toen de bovenverdieping klaar was, zijn ze er gaan wonen. Vervolgens was de benedenverdieping aan de beurt. Buiten is een tijdelijke trap neergezet om van buitenaf op de bovenverdieping te komen. ‘We konden niet over de begane grond, aangezien daar een aantal muren werden verwijderd en de vloer en muren werden geïsoleerd’, vertelt Lennard.

Het hele project hebben Lennard en Jenneke zelf opgepakt samen met de vader en broer van Lennard. ‘Mijn vader heeft een achtergrond als elektricien en mijn broer is metselaar, dus daar hebben wij geluk mee’, zegt Lennard. Alleen het storten van de vloer en het stucwerk is uitbesteed.

Basis moet goed zijn
In 2016 is de lucht/water-warmtepomp geplaatst en deze werkt uitstekend. ‘Zowel bij de verbouwing als bij de keuze van de warmtepomp heb je te maken met veel uitzoekwerk. Je merkt dat er nog maar weinig kennis is bij ondernemers en dat je zelf moet pionieren en logisch moet nadenken om het voor elkaar te krijgen’, benadrukt Lennard. Hij won bij drie partijen advies in over de warmtepomp. De adviezen verschillen sterk van elkaar. ‘Dan begin je wel te twijfelen aan de adviezen die je krijgt, maar er zijn natuurlijk meerdere wegen naar een goede oplossing’, concludeert Lennard.

Lennard wil anderen de tip meegeven om je woning stap voor stap aan te pakken en na te denken over het eindresultaat dat je wilt bereiken. ‘De basis moet goed zijn. Eerst isoleren en je woning klaarmaken voor een lage temperatuur verwarming. Bekijk op welke plekken je de meeste winst behaalt, zoals het vervangen van kozijnen en glas en het isoleren van de wanden. Pas tegen het einde komen de warmtepomp en andere installaties in beeld. Plan waar je naartoe wilt werken.’

Nu genieten!
Het jonge gezin maakte bewust de keuze om te verduurzamen, om zowel de kosten van het energieverbruik te drukken, als bij te dragen aan het milieu. ‘Goeree-Overflakkee heeft onder het motto ‘Energy Island’ de ambitie om in 2020 energieneutraal te zijn, mooi om daar een steentje aan bij te dragen’, zegt Lennard. ‘We hebben via de gemeente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om onder andere de warmtepomp aan te schaffen. Dat zorgt ervoor dat je snel stappen kunt zetten.’

Op een likje verf en een paar plintjes na zijn Lennard en Jenneke klaar met de verbouwing. ‘In de toekomst wil ik regenwater opvangen, om via een vat van 1000 liter de toiletten en wasmachine te voorzien van water. Hiervoor hebben we al extra leidingen aangelegd tijdens de verbouwing’, vertelt Lennard. ‘Maar voor nu gaan we genieten van het gezin, het comfort en woonplezier.’


Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Lennard & Jenneke >
Bekijk de pagina van provincie Zuid-Holland >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud