Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning- 1900, Den Bommel



Omschrijving

We hebben onze woning eind 2012 gekocht en zijn van boven naar beneden aan de renovatie begonnen.

De woning toen nog in zijn geheel niet geisoleerd en in enkele ramen nog enkel glas was toe aan een opknap beurt.

Als eerste is de openhaard vervangen door een dichte haard zodat er een veel hoger rendement te behalen is als deze aanstaat.

Met in gedachte om in de toekomst ooit een warmtepomp te plaatsen zijn we begonnen om het dak en wanden te isoleren en de oude houten dakkapellen aan de voorzijde te vervangen door nieuwe kunstof dakkapellen. De bestaande radiatoren werden vervangen door LageTemperatuur-radiatioren. Na een jaar was de gehele bovenverdieping gerenoveerd en konden er plannen gemaakt worden voor de beganegrond.

In 2015 werd gestart met de renovatie van de beganegrond. De voorgevel werd voorzien van isolatie en een voorzetwand van kalkzandsteen. De achtergevel is geheel verwijderd om plaats te maken voor nieuwe kozijnen en openslaande deuren. Besloten is om de bestaande betonnenvloer intact te houden (vanwege de hoge grondwaterstand) en hier bovenop te isoleren. Bovenop de isolatie is de vloerverwarming aangebracht waarover de cementdekvloer is gestort.

De badkamer is voorzien van een combinatie van vloer en wandverwarming.

De beganegrond is voorzien van een leemstuc op de muren welke de luchtvochtigheid op een constant niveau zal houden.

De isolatie en kierdichting zal ervoor zorgen dat er minder frisse lucht de woning in zal komen, hierdoor is er gekozen om een ventilatiesysteem aan te leggen welke werkt met CO2 sensoren.

In 2016 was het dan eindelijk zover de lucht-water warmtepomp werd geinstalleerd en kon er een slot op de gasmeter geplaatst worden.

In oktober 2018 zal het laatste gedeelte van de woning geisoleerd worden. Het plattedak (50m2) zal voorzien worden van een laag isolatie een een witte bitumen. Hierdoor zal de zonnewarmte gereflecteerd worden in de zomer en de warmte in de winter beter in het huis worden vast gehouden.

In de periode 2013-2017 is er in totaal 10360 WP aan zonnepanelen geplaatst. 12 panelen op het oosten, 20 op het westen en 8 op het zuiden. Hierdoor word er gedurende de gehele dag optimaal gebruik gemaakt van de zonneenergie.
De opbrengst van de zonnepanelen zal het totale energieverbruik van de woning compenseren.

Mocht er in de toekomst nog een elektrische auto aangeschaft worden dan is er nog plaats voor zo'n 40 panelen...

Kenmerken

Bouwjaar: 1900
Energielabel:
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Huis met eco-materialen,

Toegepaste maatregelen

Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Dakisolatie binnenkant, Leemstuc, Zonnepanelen (PV), Wandverwarming, Vloerverwarming, Convectoren, Warmtewisselaar douche, Pompschakelaar, CO2-sensor (ventilatie), Dakisolatie buitenkant, Spouwisolatie (spouwmuur), Isolerende kozijnen, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR++ glas, Hotfill, Temperatuurregeling per vertrek, Duurzaamheidslening, Ventilatieroosters, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Zuinige wasdroger, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige vriezer, Energiezuinige koelkast

Foto's


Extra informatie
Beschrijving energievoorziening van de woning

10kWP zonnepanelen, woning word verwarmd door een lucht-water warmtepomp.

Toekomstplannen

Regenwater opvang voor toiletten en wasmachine.



Beschreven maatregelen
Interviews

Pionieren op Energy Island
Nadat Lennard en Jenneke de Jager in 2012 in het huwelijksbootje stapten, besloten ze van de westkant van Goeree-Overflakkee naar de oostkant te verhuizen. Hun oog viel op een woning uit 1900 in Den Bommel. De woning was aan een opknapbeurt toe. Het pasgetrouwde stel besloot de woning in stappen energieneutraal te maken. Nu, zeven jaar later, is het woonhuis klaar. Via de Nationale Duurzame Huizen Route deelt het gezin hun verhaal.
Lees het hele interview >




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud