Schoolmeesterswoning in Skingen volledig duurzaam

Interview – Op een druilerige herfstdag bezichtigden Andries en Hanna Idzerda een oude schoolmeesterswoning, in het Friese dorpje Skingen. Het was een vervallen pand, dat flink opgeknapt moest worden. Maar Andries en Hanna waren op slag verliefd en besloten de uitdaging aan te gaan. Nu, bijna 7 jaar later, is de woning in zijn oude staat teruggebracht en voorzien van duurzame technieken. Via de Nationale Duurzame Huizen Route delen ze hun verhaal.

Toen Andries (37 jaar) en Hanna (33 jaar) de woning kochten, moest deze volledig gestript worden en alle elektra opnieuw aangelegd. Met hulp van vrienden en familie konden ze de uitvoering in eigen beheer houden. “Hanna is vooral van de inrichting en styling, de uitvoering van de techniek ligt bij mij”, vertelt Andries. Bij zijn eerste baan als monteur kwam Andries in aanraking met energiebesparende en duurzame installaties. Inmiddels biedt zijn werkgever duurzame totaaloplossingen voor de woningbouw en woningcorporaties. Die kennis heeft Andries ook toegepast in zijn eigen woning.

Kou door de muren
“We zijn begonnen met het isoleren van de binnenzijde van de woning – het dak, de muren en de vloeren”, begint Andries. “Er ligt schuimbeton met vloerverwarming onder de vloer. In de voorkamer zijn isolatiechips aangebracht, deze moeten er op termijn uit om hier ook vloerverwarming te kunnen plaatsen.” Na twee winters volgde een nieuwe stap: “De kou trok door de muren, dus de buitengevel is opnieuw gevoegd en geïmpregneerd. Ook het glas is vervangen en er zijn nieuwe kozijnen en een nieuwe voordeur geplaatst”, somt Andries op. Naast deze isolerende en energiebesparende maatregelen is er aan de achterzijde van de woning een aanbouw gekomen, wat de badkamer en bijkeuken een stuk groter maakt.  

De vloerverwarming draait op de lucht/water-warmtepomp. “Uit een meting is gebleken dat de warmtepomp nog beter draait dan de verwachting was”, vertelt Andries. Warm tapwater komt van de zonneboiler. De zonnepanelen op het dak leveren een gedeelte van de benodigde stroom. “In de toekomst hoop ik nog een aantal extra zonnepanelen op het hok in de tuin te plaatsen, maar volledig zelfvoorzienend gaan wij niet worden”, concludeert Andries. Het buffervat, warmwaterboiler en de besturing voor de warmtepomp zijn geplaatst in een technische ruimte. “Voor mij is die ruimte het pareltje in huis”, zegt hij trots. “In de toekomst wil ik de WTW unit die op zolder staat hier ook naar toe verplaatsen.”

Vraag de oren van de kop
Het oude schoolgebouw naast het woonhuis is nu een dorpshuis geworden. Hier worden veel activiteiten georganiseerd. “Inwoners uit de omliggende dorpen zijn zeer actief, ook op het gebied van duurzaamheid”, vertelt Andries. Hij is voorstander van het ontmoeten, overleggen en discussiëren met elkaar over duurzame maatregelen. “Op internet vind je veel informatie, maar door met elkaar te sparren ontdek je nieuwe manieren.”

Bezoek een woning
Zijn tip is dan ook: “Ga op bezoek bij een woning via de Duurzame Huizen Route en vraag de bewoners de oren van de kop. Elk stapje dat je zet is waardevol, dus ga vooral aan de slag in je eigen woning en leer van anderen. Goede leermeesters zijn goud waard. Daarnaast schrikken de kosten veel mensen af, maar mijn ervaring is dat er meer subsidies en regelingen zijn dan je denkt.”

Andries en Hanna zijn bijna klaar en willen met hun kinderen van 2 en 5 jaar gaan genieten van het huis. Ze vertellen je graag over hun aanpak en delen kennis, ervaringen en tips.


Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Andries & Hanna >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud