Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1867, Skingen

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.Omschrijving

Schoolmeesterswoning uit 1867, zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht en voorzien van duurzame technieken. Woning is voorzien van een Co2 gestuurde balansventilatie, Vaillant aroTHERM (R290) lucht/water warmtepomp en zonnepanelen. Woning is aan de binnenzijde voorzien van isolatie.  

Kenmerken

Bouwjaar: 1867
Energielabel: A
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Aardgasvrij, Bedrijfsmatig betrokken als: Voor mijn werk houd ik mij bezig met het adviseren van duurzame technieken, doordat ik het thuis heb toegepast, maakt het meedenken in oplossingen een stuk makkelijker. In theorie een oplossing bedenken is snel gedaan, maar belangrijker is wat er in de praktijk mogelijk is.

Toegepaste maatregelen

Maatwerkadvies, Architectuur, Dakisolatie binnenkant, Wandisolatie binnen, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Buffervat, Vloerverwarming, Convectoren, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, CO2-sensor (ventilatie), Domotica, Inregelen cv-installatie, Temperatuurregeling per vertrek, Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Regenwaterafkoppeling

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

In verband met het karakteristieke uiterlijk van dit pand, hebben we alle isolatie aan de binnenkant aangebracht. De wanden en het dak is voorzien van PIR isolatie en de vloeren waar mogelijk met schuimbeton.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Op het hok zijn 2 PV velden aangebracht van; 14x 390Wp panelen, 2x410Wp en 12x 250Wp panelen Op de nieuwe aanbouw zijn nog eens 6x 300Wp panelen geplaatst. De benodigde warmte voor warmwater en verwarming wordt door middel van een 7kW lucht/water warmtepomp opgewekt. Deze warmtepomp(Vaillant aroTHERM plus) werkt met een koelmiddel R290 welke een zeer kleine impact heeft op het milieu.

Hoe is de ventilatie geregeld?

De woning is voorzien van een decentraal WTW systeem met vocht en co2 sturing. Omdat de inrichting van de 1e verdieping toch aangepast moest worden, hebben we hier door middel van extra dikke muren de mogelijkheid gehad om ventilatie kanalen aan te brengen.

Ervaringen

Doordat we ook meededen met de energiesprong, hebben we veel informatie en kennis kunnen uitwisselen met gelijkgestemden die ook zeer fanatiek waren in het verduurzamen van hun woning. Dit heeft ons regelmatig nieuwe inzichten gegeven over hoe we de woning het beste konden verduurzamen.

Tips

Wanneer je je woning wil verduurzamen is het belangrijk om na te gaan, waar je naar toe wil. Hiermee voorkom je dat je bepaalde werkzaamheden twee keer moet uitvoeren. Kijk ook goed wat er mogelijk is met betrekking tot subsidies en financieringenBeschreven maatregelen
Interviews

Duurzame woning Skingen

Schoolmeesterswoning in Skingen volledig duurzaam
Op een druilerige herfstdag bezichtigden Andries en Hanna Idzerda een oude schoolmeesterswoning, in het Friese dorpje Skingen. Het was een vervallen pand, dat flink opgeknapt moest worden. Maar Andries en Hanna waren op slag verliefd en besloten de uitdaging aan te gaan. Nu, bijna 7 jaar later, is de woning in zijn oude staat teruggebracht en voorzien van duurzame technieken. Via de Nationale Duurzame Huizen Route delen ze hun verhaal.
Lees het hele interview >
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud