Stap voor stap aardgasvrij

INTERVIEW – Jan Houtman uit Zeewolde heeft, met het oog op de toekomst, zijn jaren ’80-woning stap voor stap verduurzaamd tot een volledig aardgasvrij huis. Samen met zijn vrouw woont hij nu in een comfortabele en energiezuinige woning. Dit hebben ze bereikt door onder andere op een budgetvriendelijke manier te isoleren, zonnepanelen aan te schaffen en infraroodpanelen aan te brengen.

Jan is altijd al milieubewust geweest en is lid van diverse milieuclubs. Hij rijdt sinds 2012 in een duurzame auto en eet zoveel mogelijk biologische en vega-producten. Het verduurzamen van zijn woning was dan ook een logische stap. Het financiële aspect speelde ook mee: ze gaan steeds minder werken en uiteindelijk met pensioen. Hierdoor zullen ze vaker thuis zijn en meer energie verbruiken.

Het begin naar een duurzaam huis

In 2018 begonnen Jan en zijn vrouw met de aanschaf van 10 zonnepanelen, die ongeveer net zoveel kilowattuur opwekten als dat ze verbruikten. Dit beviel zo goed dat ze in 2018 nog eens 10 zonnepanelen aanschaften.

Omdat Jan en zijn vrouw nu meer energie opwekten dan dat ze verbruikten,  vonden ze dat ze hier iets aan moesten doen. Zo gezegd, zo gedaan. Ze besloten hun gaskookstel te vervangen door inductie. In het jaar daarop lieten ze hun ramen in de voor- en achterkamer vervangen door HR++ glas. Ook heeft Jan in datzelfde jaar helemaal zelf elektrische vloerverwarming aangebracht. Dit bleek alleen niet voldoende bij temperaturen onder de 5 °C.

De oplossing hiervoor vond Jan op de Floriade, waar hij een demo zag van een duurzame woning die gebruik maakte van infrarood. In 2021 bracht hij verschillende infrarood panelen aan. In het begin was dit wel even wennen, omdat de panelen alleen lokaal verwarmen. Uiteindelijk beviel het heel goed en hebben ze nog twee panelen aangeschaft.

De vervolgstappen

Een van de doelen van Jan was om van het gas af te gaan. Dit is vorig jaar gelukt. Door het installeren van een hybride elektrische boiler met warmtepomp is de woning nu volledig aardgasvrij. Toch zijn ze nog niet klaar met verduurzamen. Zo heeft Jan voor dit jaar, bijvoorbeeld, plannen om Aero-Therm muurisolatie aan te brengen in de achterkamer. Ook overwegen ze om HR++ glas aan te brengen in de slaapkamers.

Dankzij de duurzame stappen die ze al wel hebben genomen, is hun huis nu heerlijk comfortabel en klaar voor de toekomst!


Bekijk de woning van Jan hier >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud