INTERVIEW – Met de stijgende energieprijzen wilde Richard in zijn woning investeren om de energierekening betaalbaar te houden. Daarnaast vond het gezin een gezond binnenklimaat met aangename temperaturen belangrijk. Richard vroeg een verduurzamingsadvies aan via zijn gemeente en ging aan de slag met de adviezen uit het rapport.
Hij maakte een plan om de woning stapsgewijs te verduurzamen. In het begin was het nog even zoeken voor hem. “Ik had in het begin bijna geen kennis van de klussen die ik wilde doen, daarom heb ik veel uitgezocht via het internet en online filmpjes. Inmiddels kan ik met deze opgedane kennis redelijk inschatten of ik met een ‘kwakzalver’ te maken heb of niet”, vertelt Richard.
Na-isolatie dak
Isoleren was een belangrijke eerste stap voor de woning van Richard. Zo isoleerde hij het dak van de woonkamer uitbouw, het dak en de wanden van de garage, verving hij op de eerste verdieping en de zolder het enkelglas door HR++ glas en liet hij de spouwmuur en het woonhuis na-isoleren. “We zagen vooral op tegen de na-isolatie van het woonhuis, omdat we kort daarvoor de zolderverdieping hadden aangepakt. We hadden er onder andere geverfd en een nieuwe vloerbedekking in gelegd. Het isoleren gaf een hoop rommel, maar het is voortreffelijk geworden.” Richard voegt nog toe: ”De hele binnenkant is nu geïsoleerd, inclusief de ruimte achter het knieschot en de aansluiting van het dak aan het huis.”
Was in de winter
Om de energierekening te verlagen, moest er meer gebeuren dan alleen isoleren. Daarom werd er onder andere ook een zone verwarmingssysteem geplaatst. Richard: “We hebben deze aangeschaft, omdat we de was in de berging niet goed droog kregen in de winter.” Met het zone verwarmingssysteem kan elke radiator of vloerverwarming apart van elkaar worden aangezet en geregeld. “Hierdoor kunnen nu ook alleen de ruimtes worden verwarmd waar gebruik van wordt gemaakt.”
Gezond binnenklimaat
Gezonde lucht in de woning is belangrijk voor de familie Kriek. “Met een CO2-meter krijg je goed inzicht in het binnenklimaat. Ik ben van onze situatie behoorlijk geschrokken. We hadden pieken tot 2000 PPM”, zegt Richard. Vanaf 800 PPM wordt geadviseerd om te ventileren. ”We moesten toen nog enkele isolatiemaatregelen uitvoeren, wat zou betekenen dat de CO2-waarden nog verder zouden verslechteren.” Daarom koos hij voor decentrale balansventilatie waarmee de benedenverdieping nu wordt geventileerd.
Daling van gasverbruik
De familie is erg blij met alles wat er is aangepakt in de woning. Richard: “Het gasverbruik is afgelopen jaar gedaald van ruim 1700 m3 naar bijna 1300 m3.” Binnenkort wordt nog het 35 jaar oude dubbelglas vervangen door HR++ glas of triple glas. ‘’In de eerste vier maanden van dit jaar is er 40% bespaart op gas ten opzichte van vorig jaar. Daarmee gaan we eind dit jaar zeker uitkomen onder de 900 m3. En daarmee is het doel van een betaalbare energierekening zeker gehaald,’’ zegt Richard.
Meer comfort
Naast de energiebesparing is ook het comfort aanzienlijk verbeterd. Dit was net zo belangrijk voor Richard: “De zolderverdieping, welke wordt gebruikt als slaap- en werkkamer, is hier het beste voorbeeld van. Deze was in de winter koud en oncomfortabel, maar nu is het een ontzettend fijne ruimte geworden nadat het is geïsoleerd, goede ventilatie heeft en verwarmd en gekoeld kan worden”.