Interview – Durk Fekkes maakte zijn jaren ’70-woning in Zwijndrecht stap voor stap duurzamer, met zonnepanelen en een hybride warmtepomp. “De reden is simpel”, vertelt hij: “Ik vind het vanwege het milieu belangrijk om zo weinig mogelijk energie te gebruiken en goed te isoleren. Ook is het prettig om een beetje zelfvoorzienend te zijn.”
Vijf jaar geleden plaatste hij de eerste zestien zonnepanelen op zijn dak. Via de energiecoöperatie kocht hij nog acht panelen extra. Deze liggen op een extern dak in het nabijgelegen dorp Heerjansdam. “Met alle panelen bij elkaar dekken we de elektriciteit voor onze woning, inclusief de hybride warmtepomp en de elektrische auto”, vertelt Durk.
Welke warmtepomp?
Ook ging hij op zoek naar een geschikte warmtebron. “Op advies van de installateur kochten we een elektrische warmtepomp. Deze heeft op verschillende plekken gestaan, maar bleef herrie maken. Het bedrijf is opnieuw komen kijken en het eerder gegeven advies bleek niet juist. ‘Haal hem er maar weer uit’, zeiden ze. De pomp was helemaal niet geschikt voor onze woning.”
“Toen zijn we opnieuw gaan kijken naar de mogelijkheden. Zo kochten we een HR cv-ketel, deze heeft 108 procent rendement ten opzichte van een gewone cv-ketel. Na een jaar stapten we over naar een hybride systeem. Hierbij doet de warmtepomp eerst zijn werk, en als het te koud wordt schakelt de cv-ketel bij. Die combinatie bevalt goed!”
“‘Haal hem er maar weer uit’, zeiden ze. De pomp bleek helemaal niet geschikt voor onze woning.”
Isoleren met schelpen uit de Noordzee
De bodem van het huis is geïsoleerd met een laag van 45 centimeter noordzeeschelpen. “Deze lieten wij al in 1996 storten, omdat er altijd water in de woning stond”, vertelt Durk. “Wij zijn enthousiast over deze natuurlijke vorm van isolatie, de vocht en schimmel zijn bijna verdwenen. Als ik nu opnieuw zou moeten kiezen, nam ik een kleinere laag schelpen, in combinatie met Tonzon-folie. Dat isoleert nog beter, maar bestond toen nog niet.”
Ervaring delen
Durk en zijn vrouw Saskia doen mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. “Ik vind het leuk om mensen voorlichting te geven en te helpen met de verduurzaming van hun huis.” Ook zijn ze als vrijwilliger betrokken in de Drechtstreden als energiecoaches. Alvast een paar tips voor wie wil verduurzamen: “Isoleer je huis goed. En zet de CV-ketel en de thermostaattemperatuur wat lager. Op die manier gebruik je minder gas.”
Bekijk hier de woning van Durk >
Lees meer ervaringsverhalen >