Warme appartementen en lage energiekosten voor VvE Haarlem dankzij verduurzamingsslag

Voor Vereniging van Eigenaren-besturen kan het een uitdaging zijn om alle eigenaren mee te krijgen met hun duurzame plannen. Toch slaagde René Reeuwijk, VvE-voorzitter van De Koch in Haarlem, daarin. Zo kon De Koch een aantal jaar geleden gerenoveerd en verduurzaamd worden. René: “Het was een heel traject, maar het is ontzettend goed gelukt. Het heeft ons mooie besparingen en wooncomfort opgeleverd. Ik ben erg trots op dit resultaat.”

Het balletje begon te rollen in 2017. De gevel van de woontoren bleek in zeer slechte staat te zijn. Voorzitter René: “Tijdens een vorstperiode kwamen de schilfers er zelfs vanaf. Dát er wat mee moest gebeuren was toen duidelijk. De vraag was alleen hoe.”

Gebouwscan
Na gesprekken met de beheerder van het gebouw en adviesbureau Univeste kwam de vraag op of er naast de gevel nog meer dingen aangepakt moesten worden in het gebouw. Het antwoord op die vraag kreeg het VvE-bestuur nadat ze een speciale gebouwscan van het duurzaamheidsloket van gemeente Haarlem lieten uitvoeren.

Uit die scan kwamen namelijk verschillende aandachtspunten:
1. De gevel was in slechte staat, niet geïsoleerd en spouwmuurisolatie was niet mogelijk.
2.De verwarmingsketel uit 1990was aan het einde van zijn latijn en verbruikte veel energie.
3. De liften waren nog ouder dan de verwarmingsketel. Ook waren er hoge onderhoudskosten voor de liften.
4. Het dak van de 14 appartementen in de kraag van het gebouw was niet geïsoleerd en in slechte staat. 

De gevel slopen en opnieuw bouwen bleek erg duur te zijn. Wel was er een alternatieve betaalbare optie: de gevel aan de buitenkant met 10 centimeter isoleren en bekleden met aluminium panelen.

Het VvE-bestuur besloot aan de slag te gaan met de vier aandachtspunten uit de gebouwscan en voegde daar nog het schilderwerk en een nieuwe standleiding aan toe. Dat kwam neer op een kostenplaatje van 1,2 miljoen euro in totaal. 

Investering kinderen   
De plannen waren er dus, maar hoe krijg je als VvE-bestuur alle eigenaren vervolgens mee? René: “Het is belangrijk om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Overtuig eigenaren van de noodzaak om te verduurzamen én benadruk wat het hen persoonlijk oplevert: lagere energiekosten, lagere onderhoudskosten, wooncomfort, een gebouw dat toekomstbestendig is en in waarde vermeerdert.”

Hij vult nog aan: “We hoorden dat veel ouderen zoiets hadden van: het zal mijn tijd wel duren. We reageerden dan met: ‘Wat je nu investeert, doe je voor je kinderen. Anders zadel je hen later op met dingen die nog in het appartement moeten gebeuren.’ Dat sprak de mensen wel aan.”

Minder dan 30 euro per maand 
Een ander punt waar de VvE-voorzitter zich hard voor maakte, waren de extra maandelijkse kosten. “We hebben Univeste de opdracht gegeven om een plan te maken waarbij de financiering ook aan de orde kwam. We vonden het heel belangrijk dat de verduurzaming en renovatie mensen niet meer dan 30 euro per maand extra zou kosten. Dat was ons uitgangspunt.” Het bleek haalbaar: de VvE-bijdrage voor bewoners van de grote appartementen gingen met 26 euro omhoog en de kleine met 19 euro.

VvE De Koch kon een energiebespaarlening van 1,1 miljoen afsluiten (tegen een vast rentepercentage van 3%) en de overige 100.000 euro zelf bijleggen.

Stemmen algemene ledenvergadering
Voor de werkzaamheden uitgevoerd konden worden, moest er nog gestemd worden tijdens de algemene ledenvergadering. René: “Voor verduurzamingsplannen heb je geen 100% akkoord nodig. Het opkomstpercentage moet minimaal 75% zijn en daarvan moet weer 75% voor stemmen. Tijdens onze algemene ledenvergadering hadden we een opkomstpercentage van 90%. Daarvan stemde 85% vóór de verduurzamingsplannen.”

Vertrouwen houden  
Het uitvoeringsproces verliep niet helemaal vlekkeloos, maar René weet dat het dan juist belangrijk is om positief te blijven en vertrouwen te houden bij de leden. “Toen de liften werden vervangen, kwam er letterlijk een kink in één van de kabels. Daardoor hadden we storing en konden we de lift niet gebruiken. Dan leverde wel commentaar op van anderen.” René probeerde de andere bewoners gerust te stellen en benadrukte: “De jongens kunnen er niks aan doen en er wordt aan gewerkt. Het is even wat het is.”

De updates rondom de werkzaamheden deelde René regelmatig in een nieuwsbrief. 

In 2020 zijn de plannen helemaal uitgevoerd:
1. De gevel is geïsoleerd met 10 centimeter isolatie en met aluminium panelen bekleed.
2. De verwarmingsketel is vervangen door een hoogrendementsketel.
3. De liften zijn werden vervangen door liften met een energie-terugverdienmodule.
4. Het dak van de 14 appartementen onder in de flat is volledig geïsoleerd en vernieuwd.

Warme woonkamer
Het resultaat mag er zeker wezen, onderstreept ook één van de andere bewoners van De Koch. Erwin Koek: “Sinds we gevelisolatie hebben, is het toch een stuk comfortabeler geworden. Ik heb minder last van tocht. Het is nu -3 graden buiten en binnen is het 20 graden in de woonkamer. Het heeft dus zeker geholpen. Ik merk het ook aan mijn stookkosten.”

Samenwerken met anderen   
René kijkt met trots terug op het traject en het resultaat. De tips die hij heeft voor andere VvE’s? “Neem contact op met je gemeente, het duurzaamheidsloket en een professional. En: kijk wat er al aangeboden wordt, zoals een gebouwscan. Met de resultaten hoef je per se niet wat te doen, maar je hebt ze wel nodig voor de financiering. Daarnaast is het mijn tip om te kijken of je eventueel kunt samenwerken met andere torens of VvE’s om je heen om kosten te besparen.”  

Kijk voor meer informatie over VvE De Koch op deze pagina.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud