Blog door de familie Straat. 25 november 2019
Afgelopen week was voor mij een van de meest hectische weken ooit. Vrijdags werd ik uit het niets gebeld of de NOS een item mocht maken over het huis dat wij hebben laten bouwen. “Tuurlijk en gaaf” was mijn eerste reactie. Nadat ik de telefoonverbinding had verbroken bedacht ik me dat ik niet eens had gevraagd bij welk programma het zou zijn. Ik stelde me zo voor dat het iets zou zijn voor het YouTube-kanaal van de NOS. Zeker mooi! Kort na het eerste telefoontje werd ik nogmaals gebeld! Nu door de redactie van de NOS om een kort interview af te nemen voor het introducerende artikel, zoals ze het noemden.
Nog steeds verward stelde ik de vraag waarvoor het uiteindelijke item zou zijn. De meneer van de redactie vertelde me dat het voor het acht-uur-journaal was. Ik moest opletten dat ik me niet verslikte. Ik dacht “Wow wat een aandacht voor ons huis?!”
De druppel die het verschil maakt
Nu moet u weten dat ik vanuit mijn passie en overtuiging graag met mensen praat over de kansen die we met elkaar kunnen benutten als het gaat om energiebesparing. Door samen kleine dingen te doen kunnen we in totaal een groot verschil maken, is mijn overtuiging. Je kunt het zien als een “druppel op een gloeiende plaat”, maar ik zie het eerder als “de druppel die de emmer kan laten overstromen”. Het is dezelfde druppel die wel of niet het verschil gaat maken, maar ik richt mij liever op de tweede optie, wel zo leuk!
Maar goed, ik wil dus graag een verschil maken in de energietransitie en was tegelijkertijd van plan een huis te laten bouwen. Nou werk ik als verduurzamer bij INNAX en heb daar veel ervaring opgedaan en ik sta ook zeker niet alleen. Ondertussen zijn we met 270 collega’s waar ik regelmatig mee heb kunnen sparren. Op die manier kreeg ik het gevoel dat ik met het energiepositieve huis zonder (basis)verwarming ook een tweede doel kon gaan realiseren: een goed voorbeeld voor wat wél kan.
Vanuit verschillende overtuiging elkaar versterken
Voor mij was mijn technische achtergrond een voordeel, maar tegelijkertijd was de kern van mijn levensovertuiging wat maakte dat dit echt zou gaan gebeuren. Ik heb de overtuiging dat iedere generatie de wereld een beetje beter zou moeten achterlaten voor de volgende generatie. Dat heb ikzelf tijdens mijn opvoeding al van mijn ouders geleerd; zij baseerden hun overtuiging op stromingen zoals het humanisme. Zelf ben ik later christen geworden en ook daarin is het rentmeesterschap de verwoording van diezelfde overtuiging. Zo zijn er veel levenswijzen die allemaal ditzelfde benadrukken: zorg goed voor deze wereld. Hoe mooi is het om elkaar in diezelfde overtuiging te kunnen vinden en te versterken!
Voor mij is het dus vanzelfsprekend dat ik doe waar ik in geloof en daar hoorde de volgende stap ook bij; namelijk de realisatie van ons nieuwe huis! Dit moest in de eerste plaats een huis worden om in te leven en om samen met mijn vrouw oud te worden. Ook dat laatste maakt de keuze weer erg voor de hand. Lang te willen wonen in de woning van je dromen, zorgt er voor dat je duurzaamheid en energiebesparing voorop zet. Doe je het niet vanuit je overtuiging dan doe je het al vanuit het economisch perspectief. Het maakt immers niet meer uit wat de terugverdientijd is, iedere besparende maatregel is dan verantwoord en logisch om te nemen.
Op een energieke toekomst
Maar hoe komt het dan dat er zoveel aandacht is voor ons huis. Blijkbaar gebeurt er iets?
Blijkbaar wordt het voorbeeld van dat het wél kan opgepikt! Zijn we als maatschappij met elkaar op zoek naar de druppel die wel hét verschil maakt? Het geeft mij hoop, hoop op een duurzaam leven op deze unieke planeet. Wellicht kan de volgende generatie wel op ons rekenen en krijgt die een betere wereld! Op naar een energieke toekomst!
Joost Straat, Veenendaal, november 2019
Achtergrond informatie
In de periode december 2017 gaven Joost Straat en zijn vrouw opdracht een huis te bouwen voor de toekomst. Het huis zou gaan voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Lekker wonen
- Geen energieverbruik
- Goed voor ons en voor het milieu
- Klaar voor de toekomst
Ondertussen is het huis gerealiseerd en wonen ze er sinds april 2019 in.
Het huis is gebouwd zonder (basis)verwarming, zonder gas aansluiting en energiepositief. Vooral door goed na te denken hoe je zo minmogelijk energie nodig hebt.
> Ondertussen heb ik al een volgende blog geschreven. Daar kom je via deze link >
Zie ook mijn profiel:
- LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jstraat/
- YouTube: https://youtube.com/user/JS197409
Bekijk de woning voor meer informatie.