“We wilden onze ecologische voetafdruk verkleinen: nu wonen we gasvrij!”

INTERVIEW – “We hebben een relatief nieuw huis uit 2009, daarom was de overstap naar energieneutraal wonen vrij gemakkelijk”, aldus Charlotte Middag, die samen met haar gezin op Texel woont. In dit verhaal vertelt ze waarom het gezin gasvrij wilde wonen en wat ze deden om dat voor elkaar te krijgen.

“In het verleden zijn we een paar keer internationaal verhuisd, waardoor onze CO2-uitstoot hoog was”, vertelt Charlotte, “daarom wilden we onze voetafdruk verkleinen. Ook hebben we twee zoons van 7 en 9 jaar. We willen hen het goede voorbeeld geven door een kleine bijdrage te leveren aan klimaatbehoud. Ik vind dat je daar als ouders over na moet denken.”

Hoe pakte Charlotte het aan?

Om energieneutraal te kunnen wonen, namen Charlotte en haar gezin verschillende duurzame maatregelen. “We plaatsten een warmtepomp met een groot vat voor warmwateropslag. Ook hebben we een zonneboiler, zonnepanelen op het dak en aan de gevel grote zonnecollectoren. Ik was eerst een beetje bang dat het lelijk zou worden, maar de panelen zien er heel netjes en strak uit!”

De zonneboiler zorgt voor ongeveer 60 procent van het warme water. De boiler werkt zo: de vloeistof in zonnecollectoren wordt naar de zonneboiler gepompt. De zonneboiler zet de warmte uit de vloeistof om naar warm water voor gebruik in huis. De overige warmte in het huis van Charlotte komt voort uit de warmtepomp.

Financiële doorslag

“Om dit alles te kunnen betalen, moesten we een tweede hypotheek afsluiten. Dat geeft onze wil om te verduurzamen goed weer. Gelukkig konden we via de gemeente Texel een subsidie krijgen. Dat gaf voor ons de doorslag”, zegt Charlotte.

Zuinig omgaan met energie

“Duurzaamheid gaat om de combinatie van verschillende factoren”, zegt Charlotte, “Naast de nieuwe installaties, gaan we ook zuinig en slim om met onze energie. Vroeger deed je de wasmachine ’s nachts aan, nu doen we dat overdag zodat we de zonne-energie direct kunnen gebruiken. Ook laten we niet onnodig lampen aan en zetten we de verwarming niet te hoog. Die combinatie maakt ons leven energiezuinig.” “Doordat we nu gasvrij wonen, helpen we niet mee aan de aardbevingen in Groningen en beperken we onze CO2-uitstoot. Ik vind het een heel fijn idee dat we energieneutraal zijn.”


Wil je de woning van Charlotte bekijken of heb je vragen? Bekijk hier de woning >

Lees hier meer ervaringsverhalen >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud