Woning uit 1928 stap voor stap van het aardgas af

Interview – Jan Kamerbeek woont al ruim 41 jaar in Hillegom. Door de jaren heen heeft hij zijn woning gerenoveerd en gemoderniseerd. Sinds een jaar is de woning uit 1928 aardgasvrij en Jan vertelt graag over de keuzes die hij heeft gemaakt om tot dit resultaat te komen.
Jan Kamerbeek doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route die plaatsvindt op 2 en 9 november. Honderden huiseigenaren stellen die dagen hun woning open om anderen op weg te helpen met hun ervaring. De woning van Jan is te bezoeken op 2 november.

Jan heeft vooral gekeken op welke manier je zonder grootse verbouwingen je woning kan verduurzamen. Ruim 20 jaar geleden is eerst de badkamer toekomstbestendig gemaakt.  Vervolgens heeft Jan steeds een deel van de woning aangepakt. In 2011 zijn zonnepanelen geplaatst. De terugverdientijd zou 10 jaar zijn, maar in de praktijk bleek dit slechts 8 jaar dankzij de vele mooie zomers.
“Op een gegeven moment kom je op een leeftijd dat je overweegt om de woning te verkopen. Uiteindelijk heb ik besloten om hier te blijven” vertelt Jan. “Ik woon midden in het dorp en ik heb alles om de hoek.” Nadat dit besluit gevallen was, ging hij aan de slag om zijn woning verder te verduurzamen. Hij kon de hypotheek iets ophogen en daarmee maatregelen financieren.

Officieel aardgasvrij

Toen de cv-ketel aan vervanging toe was, is Jan om zich heen gaan kijken naar een vervanger. Zomaar een nieuwe gasketel vond hij geen optie en een warmtepomp technisch nog niet haalbaar. Zo bleef de pelletkachel over. Deze kwam in de woonkamer, op de plek waar eerst een houtkachel stond. Hij werd aangesloten op de leidingen en radiatoren die eerder aan de cv gekoppeld waren.
Jan geeft aan dat je qua ‘luxe’ wel een stapje terug doet door je huis te verwarmen met een pelletkachel. “Je moet hem zelf vullen, net als de kolenkachel vroeger bij moeder thuis, en het geeft iets geluid. Ook heb je wat ruimte nodig voor pelletopslag. Maar je krijgt er een gezellig vlammetje voor terug.” Voor het tapwater installeerde hij een elektrische boiler. De gaskookplaat verving hij door een inductiekookplaat. Zo werd de woning officieel aardgasvrij. Jan is best trots op zijn maandelijkse energierekening die verlaagd is van 185 naar 35 euro. “Daar komen nog wel de kosten  voor de pelletkorrels bij. Maar ook dan is mijn energierekening een stuk lager dan voorheen.”

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Jan >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud