Hoekwoning - 1926, Hilversum
Omschrijving
Het is een jaren 20 hoekwoning uit 1926 met mansardedak. Ons doel was de woning te renoveren en zo goed mogelijk energieneutraal te maken. We hebben milieubewust onze verbouwing uitgevoerd en waar mogelijk natuurlijke materialen gebruikt en we hebben steeds voor materiaal met de hoogste Rd-waarde gekozen.
In 2022 hebben we een 0 op de meter woning door de uitbreiding met 6 x 500 WP zonnepanelen 🙂
We hebben de duurzaamheidsmaatregelen deels uit energieleningen bekostigt en doordat we van het gas af zijn besparen we meer dan we kwijt zijn aan de aflossing van deze leningen. We wekken zomers meer stroom op dan dat we verbruiken. De terugverdientijd van de investering schatten we in op 15 jaar (gebaseerd op de eneregieprijzen in 2018!) en de maatregelen leveren direct meer wooncomfort op. Onze woning is daarmee een goed voorbeeld dat het mogelijk is en dat het loont om een jaren 20/30 woning energieneutraal te krijgen. Onder "maatregelen" geven we meer informatie over onze verbouwing.
Kenmerken
Bouwjaar: 1926
Energielabel: A++++
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning:
Aardgasvrij,
Nul-op-de-meter woning,
Toegepaste maatregelen
Bouwkundig advies, Nul-op-de-meter woning, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie zoldervloer, Vegetatiedak (groendak), Na-isolatie schuin dak buitenkant (dakisolatie), Dakisolatie binnenkant, Na-isolatie spouw (spouwmuur), Kruipruimte/ kelderisolatie, Deuren en Kozijnen, Ramen, HR++ glas, Isolerende kozijnen, Natuurgips, Hout, Gebruikte materialen, Kierdichting, Leidingisolatie, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Windmolen, Natuurlijke ventilatie, Ventilatieroosters, Waterbesparing overig, Domotica, Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Zuinige wasdroger, Stand-by-killer, Gordijnen, Meubels, Moestuin, Compostbak, Drinkwaterbron, Deelauto
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
* Muurisolatie * Dakisolatie * Vloerisolatie * Tocht en ventilatie * Glas-isolatie * De spouwmuren waren al geïsoleerd met neopixels. * Zowel het dak van de uitbouw als het dak van de zolder en de voeren tussen de verdiepingen zijn aan de binnenzijde geïsoleerd met cellulose (papierpulp) met een Rd van 5,26. * Onze kruipruimte is geheel opgevuld met isolerend schuimbeton (CB450) de vloer heeft nu een Rc waarde van 4,5. * Alle kieren in het huis zijn dichtgemaakt. * De uitbouw verkeerde in slechte staat en is geheel vervangen er zijn goed isolerende kozijnen geplaatst met HR++ ramen Na de grote verbouwing voeren we gefaseerd aanvullende maatregelen uit. Zo zijn gefaseerd bijna alle ramen vervangen met HR++ glas en de glazen jaren 50 voordeur is vervangen door een hardhouten (FSC) buitendeur, op de uitbouw ligt nu sedum.
Beschrijving energievoorziening van de woning
Het huis is geheel van het gas af en heeft vloerverwarming. Onze schuur ligt nu vol met 12 zonnepannelen, achter de schuur hangt de warmtepomp, daarnaast hebben we via een coöperatie winddelen waar ook energie mee wordt opgewekt. Sinds maart 2022 liggen er extra zonnepanelen (6*490WP) (2022) op terrasoverkapping. We hebben geïnvesteerd in nieuwe keukenapparaten en wasdroger zodat deze zo min mogelijk energie verbruiken, alle lampen zijn led.
Hoe is de ventilatie geregeld?
Alle kamers hebben ramen met een duco ventilatierooster.
Adviezen
* Belangrijk om te beseffen dat radiatoren via convectie een warmtemuur vormen voor het glas. Je merkt zo niet dat je woning slecht geïsoleerd is want het wordt door warmtemuur voldoende gecompenseerd. Bij lage temperatuur vloerverwarming wordt de ruimte verwarmd met minder hoge (+/- 25 graden) temperatuur. Ruimtes worden niet goed warm bij slechte isolatie. Het bleek noodzakelijk in de ramen naar HR++ in de leefruimten te vervangen om wooncomfort te verhogen. * Spouw was al na-geisoleerd met isolatieparels (door gerenomeerd bedrijf) maar door ventilatie op straatniveau, liep regenwater langs de balken was vloer al na 3 jaar verrot. TIP Let dus zelf als klant ook altijd goed op: Het ventilatierooster moet minimaal 5 cm boven straatniveau liggen. * Spouwmuurisolatie werkt wel goed en is echt aan te raden als isolatiemogelijkheid voor de woning. Kosten vallen mee. * Cellulose is natuurvriendelijk en heeft de lange faseverschuiving (tijd dat warmte er doorheen komt) hoe dikker het materiaal hoe beter - bij 24 cm is het 9 uur. In vergelijking glas en steenwol duurt dan 4 uur - werkt dus minder goed isolerend. Onze zolder heeft in de zomer een koele aangename temperatuur en 's winters staat de verwarming nauwelijks aan. * Dicht zoveel mogelijk alle gaten, plaats waar kan isolatieplaten of glaswol dicht verder alle kieren, gaten en ventileer. Ervaring uit vorige verbouwing: ● Dakisolatie, 6cm glaswol, doet wel wat maar isoleert te weinig- met name tijdens warme zomer is zolder heet ● HR++ glas isoleert veel beter dan HR+ glas ● Fermacell vloerplaten 3 cm isoleren goed tegen geluid minder geschikt voor isolatie ● Bodemisolatie doet vrij weinig op droge grond
Ervaringen
Onze aannemer - een timmermansbedrijf- heeft de verbouwingswerkzaamheden uitgevoerd en stemde met alle andere partijen goed af waardoor de communicatie goed verliep. We hebben gebruik gemaakt van nieuwe innovatieve bedrijven. Zo is vloerverwarming van Warp systems zelf te leggen. Faber heeft volgens afspraak keurig in verschillende fases in de woonkamer schuimbeton en vloerverwarming met anhydriet toplaag aangebracht. We zijn heel tevreden. Levering van zonnepannelen en warmtepomp verliep prima en Sunshine company bood ook ook telefonische service om systeem goed in te regelen. De isolatie met cellulose is door Wesselink gedaan en is een goedkope doeltreffende manier om buiten het zicht (tussen vloeren - onder dak) goed te isoleren.
Toekomstplannen
bouw van een tuinhuis met volledig circulaire materialen
Tips
Begin met isoleren, maatregelen die het meeste opleveren: - Glas vervangen voor HR++ - Spouw isoleren - Dak isoleren, of anders zoldervloer isoleren - Tocht reduceren - Groendak - Zonnepanelen - Vloer isoleren